Gazdaság

2012.11.08. 17:43

Békésben a vasasszakmáké a jövő

„Legyen általad több a világ” címmel kezdődött csütörtökön a pénteken is folytatódó pályaválasztási vásár a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban. A két nap alatt legalább hatezer pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló fiatal juthat információhoz. Ösztönzik a jövőjüket tervezőket, hogy a megyei top 10 szakma valamelyikét válasszák.

Nyemcsok László

A megyei pályaválasztási vásárok sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sokan korábbi, hasonló rendezvényeken szemelték ki azt az iskolát, ahova jelenleg járnak, és azt a szakmát, amit tanulnak.

– A gépi forgácsoló szakma tetszett meg, mert az általunk készített munkadarabokat sokan használják fel – magyarázta a szabadkígyósi Magyari Norbert, aki a békéscsabai Trefort Ágoston tagiskola végzős tanulója. A pályaválasztási vásár után az iskola nyílt napjára elmentem, a felszereltsége is vonzó volt. Az sem mellékes, hogy a gyakorlati képzőhelyemen alkalmaznak majd.

Top 10 szakma, biztos munka! – ez a mottója a pályaválasztási vásárnak, ahol a figyelmet még inkább a gazdaság által igényelt szakképesítésekre irányítják. Erdős Norbert kormánymegbízott a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy akik a top 10-ből választanak szakmát, kiemelt ösztöndíjban részesülhetnek. Az első félévben havi 10 ezer forint ösztöndíjat kapnak a tanulók, ez a későbbiekben – a tanulmányi eredménytől függően – akár a havi 30 ezer forintot is elérheti.

És hogy melyek a topszakmák? Dr. Nagy Ágnes, a megyei kormányhivatal munkaügyi igazgatója elmondta, megyék szerint döntik el. A 2013-14-es tanévben ezek Békésben a következők: hegesztő, gépi forgácsoló, épület- és szerkezetlakatos, ács, villanyszerelő, női szabó, szociális gondozó és ápoló, víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, mezőgazdasági gépész.

A gyulai Orbán Attila éppen mezőgazdasági gépész lesz, nagyapja és édesapja is ezt a szakmát tanulta ki. A fiatalember kiemelte: őstermelőként állattenyésztéssel, sertés- és szarvasmarhatartással foglalkoznak, földet művelnek, és a közeljövőben mindenképpen ehhez szükséges gépet szeretnének vásárolni.

Az orosházi Urszuly Gergő géplakatosként végzett, de most hegesztőnek tanul. Úgy gondolja, ezzel a szakmával jobban érvényesülhet. Egyelőre itthon szeretne dolgozni, később lehet, hogy külföldön is kipróbálja magát. A békési Juhász László gépi forgácsolóként képzeli el a jövőjét, a gyakorlati helyén álláshoz jut majd.

Dr. Nagy Ágnes közölte, a rendezvényen 29 közép-, 7 felsőfokú oktatási intézmény több karával, 7 felnőttoktatási intézmény és 36 munkáltató képviselteti magát. Jelen van a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal – Nemzeti Pályainformációs Központ is. Bemutatkozik a munkaügyi központ vállalkozáskeltető programja, emellett a szakmamoziban 400 szakma tekinthető meg videofilmen, öt televízión keresztül. Kre-Álom címmel fotó- és rajzpályázatot hirdettek az általános iskolák 7-8. osztályos diákjainak „Hogyan képzeled el a jövődet?” címmel. A pályázatra benyújtott 337 alkotás is látható a rendezvényen.

A pályaválasztási vásáron 1400 általános iskolás csoportos tárlatvezetésen vehet részt pályaorientációs tanácsadók irányításával. A diákok a rendezvény előtt érdeklődésvizsgálati kérdőívet töltöttek ki, és ennek eredménye alapján vitték, viszik őket a közép- és felsőfokú oktatási intézmények standjaihoz, valamint az adott pályakörhöz tartozó munkáltatókhoz.

A diplomás munkanélküliek a vásáron még jobban megismerhetik a munkaügyi központ egyre népszerűbb szolgáltatását, a Diplomás Munkaközvetítő Irodát. A DiMI munkatársai az elhelyezkedéshez szükséges legfontosabb álláskeresési ismeretekkel látják el a hozzájuk fordulókat, állásinterjúra készítenek fel, önéletrajzíráshoz nyújtanak segítséget. A munkaadók szakmabemutatóin a diákok kipróbálhatják a különböző munkaeszközöket is, információt kapnak a gyakorlati képzési helyekről, a várható elhelyezkedési és kereseti lehetőségekről.
Dr. Nagy Ágnes kitért arra, a rendezvény időpontjában, illetve azt követően üzemlátogatásokat is szerveznek. Ezek ezer diákot és 20 munkáltatót érintenek a megyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!