Gazdaság

2009.05.04. 19:38

Egyre több román fürdővendég a békési strandokon

Várakozáson felüli szezonkezdést könyvelhetett el a hétvégén Békés megyei fürdőinek egy része. A strandokon folyamatosan emelkedik a román vendégek száma.

Cs.Á.—Cs.I.—M.P.M

Gyopárosfürdőn minden eddigi rekord megdőlt a hosszú hétvégén. Mint azt Benkő Ferenc vezérigazgatótól megtudtuk, szombaton és vasárnap is több mint napi ötezren látogattak el hozzájuk. A pénztárosok belépéskor az irányítószám iránt is érdeklődtek, amiből az is kiderült, hogy a forgalom átlagosan 30 százalékát jelentő romániai fürdőzők, most még ennél is többen váltottak belépőt.

A strand vezetése amúgy is fokozta marketingtevékenységét a szomszéd országban: az Arad—Bukarest főútvonal mentén óriásplakát hirdeti Gyopáros adottságait.

Várakozáson felüli szezonkezdést könyvelhettek el a Gyulai Várfürdőnél is. Boros László általános igazgató elmondta, a három nap alatt 8 ezer 541 belépést regisztrálhattak, noha még sem a gyermekparadicsom, sem a hullámmedence nem működött.

— Nemcsak a belépések számát tekintve, hanem műszakilag is jól indul a szezon, fennakadás nélkül vettük az akadályokat — fogalmazott Boros László. A gyulai fürdőt ugyan sok magyar vendég is felkereste, mégis szembetűnő volt a külföldi, ezen belül is a román turisták túlsúlya. A becslések szerint a fürdőbe belépőknek több mint a fele nem magyar állampolgár volt.

Jó volt a forgalom az idei szezonnyitó hétvégén, a bérleteladások is emelkedtek — tudtuk meg Zsadon Endrétől, a békéscsabai Árpád fürdő vezetőjétől. Mint elmondta, a nyári átállás munkálatai időben befejeződtek. Egy új pénztárgépet is szolgálatba állítottak, a modern eszköz jelentheti az egyik tervezett fejlesztés, egy korszerű beléptetőrendszer alapját.

Az intézményt egyébként a szezonnyitással egy időben, május elsejétől vette át a békéscsabai önkormányzat a Vízművek Zrt.-től. Az új tulajdonos új beruházásokat is tervez. Egyebek mellett csökkentenék a fűtési kiadásokat. Ezenkívül vélhetően uniós forrásból egy 33,3 méter hosszú medencét is kialakítanának, amelybe áttennék az edzéseket, sporteseményeket.

A kisebb fürdők sem tétlenkedtek: a tótkomlósi Rózsa fürdő meglepetés ajándékokkal (papucs, táska) örvendeztette meg az oda betérőket. A vendégforgalom, a kissé hűvös idő ellenére se csappant meg, a gyógymedencében nem érezték a metsző szelet a fürdőzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!