Gazdaság

2009.04.01. 10:27

Egymilliárd helyett két és félmilliárdból újulhat meg a Várfürdő

Várhatóan nem egy, hanem két és félmilliárd forintból fejlesztik a Gyulai Várfürdőt. Ha minden a tervek szerint alakul, a gyulaiak plusz forrásokat tudnak szerezni, amelyhez komoly önerőt társítanak.

cs. á.

Az új helyzetről dr. Perjési Klára polgármester, Baranyó Géza, a képviselő-testület Fidesz frakciójának vezetője és Kovacsics Imre fürdőigazgató számolt be a szerda reggeli, városházi sajtótájékoztatón.

— Az egymilliárdos fejlesztés mellett megnyílt a lehetőség egy egyedi projektre. Ezért pénteken rendkívüli testületi ülésen döntünk arról, hogy pályázatot nyújtunk be egy összesen 2,5 milliárdos programra. Ehhez országos tervpályázatot írunk ki. Az új fejlesztéshez 750 millió forintos önerőt biztosít a város, ezt a kötvénykibocsátás terhére tesszük — fogalmazott Perjési Klára.

A polgármester szavaiból kiderült, hogy az elmúlt hónapok vitái ellenére — melynek végére, úgy látszott, hogy pont kerül a Kovacsics Imre által előterjesztett terv beadásával —, akár egy teljesen új terv is befuthat. A határidő várhatóan szeptemberben jár le, mint Perjési Klára elmondta, ekkora kellene ugyanis aláírni a márciusban beadott projekt szerződését.

Addig előreláthatóan lebonyolítanák az országos tervpályázatot is. Mindez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a már elutasított, Laczó Szabolcs és Gulyás Zoltán által fémjelzett, Csikós Mihály tervezte elképzelések újra előtérbe kerülhetnek.

Perjési Klára beszámolt arról, hogy számos egyeztetés előzte meg a mostani bejelentést, többek között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és regionális fejlesztési tanács vezetőivel tárgyaltak, akik a polgármester elmondása szerint támogatólag álltak a gyulai elképzelésekhez.

Baranyó Géza hangsúlyozta, csapdahelyzetbe kerültek, amikor kiderült, hogy az eredetileg Cséfán Lajos által beadott pályázatot keményen lepontozták. A frakcióvezető szerint szinte kódolva volt, hogy ezt elutasítják, hiába dolgozták át.



— A 2,5 milliárdos projekttel viszont ezt a problémát is megoldjuk, ezért frakciónk támogatja az új elképzelést — mondta Baranyó Géza. Ez persze valamelyest előrevetíti a pénteki szavazás eredményét, hiszen a testület felét kiadó jobboldali csoport mellett elég egy támogató voks, amit vélhetően nem lesz nehéz megszerezni.

Kovacsics Imre szerint így a meglévő értékek megtartásával 15-20 évre meg lehet határozni a város és a fürdő sorsát. Az ügyvezető igazgató a várható fejlesztés két irányáról beszélt. Az egyik a fedett családi rész kialakítását valósíthatja meg, a másik pedig a gyógyászati rész továbbfejlesztéséről szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!