Hírek

2007.03.19. 10:21

Kossuth tér: tüntetni szabad

Elvitték a rendőrök a tavaly ősszel állított rácsokat a Parlament és a televízió épülete elől. Ismét indulhat a tüntetés-nagyüzem: többen már bejelentkeztek a folytatásra.

Tibay Gábor

Hétfőre virradóra lebontotta a rendőrség a Kossuth téri kordont – a tüntetők mától visszatérhetnek a Parlament elé. A Magyar Televízió Szabadság téri székházához emelt kerítést is szétszerelték tegnap a rendőrök, és várhatóan ma megnyílik a köztévé szeptemberi ostrom alatt megrongált főbejárata is. A rendőrség hétfőn hajnali egy órakor vágott neki a kordon szétszerelésének, és hajnali négy órára végeztek is: mint Bene László országos rendőrkapitány elmondta, a bontásra azért kerülhetett sor, mert a hatóság a soros kockázatelemzést követően úgy látta, nem fenyegeti már veszély a Parlamentet a biztonsági kerítés nélkül sem. Az Országház nem maradt minden védelem nélkül: bár a tér külső oldalán, a járdák mellett álló rácsokat valóban lebontották, az épület közvetlen közelében és a képviselői parkoló mellett megmaradt a vaskerítés, melyen belül párosával járőröznek a rendőrök.

Bene László arra nem tért ki, pontosan miért is találták feleslegesnek a „műveleti terület” fenntartását a téren: ezt szeretné tudni a közelmúltban alakult Új Demokratikus Koalíció is. Gorka Sebestyén, a párt egyik ügyvivője közölte: arra kérnek választ Szilvásy György kancelláriaminisztertől, illetve a budapesti és az országos rendőrkapitánytól, az elmúlt hetekben valóban volt-e terrorveszély, és valóban ennek elmúlta indokolta-e a kordonbontást?

A kordonbontás hírére azonnal aktivizálták magukat „Kossuth térinek” nevezett szervezetek: egy magánszemély és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 keddtől egy héten keresztül minden napra tüntetést jelentett be a Parlament elé, 17 és 21 óra közötti időtartamra. Gonda László, a szervezet ügyvivője elmondta, voltak ellentétek a korábban a téren tüntető csoportok között. Azt is közölte: ha „vállalhatatlan elemek” is csatlakoznának demonstrációjukhoz, úgy visszaköltöznek jelenlegi helyszínükre, a Batthyány-örökmécseshez.

A Kossuth tériek sietve közölték azt is: nem kívánnak a téren az őszi időszakhoz hasonlóan sátortábort építeni, sőt, még az újrafüvesített területre sem lépnek rá. A Gondáék higiéniai szempontokra hivatkozva mobilvécék felállítását kérték az V. kerület polgármesterétől: Rogán Antal (Fidesz) teljesíti is a demonstráló kérését.

Időközben a parlament alkotmányügyi bizottsága nem vette tárgysorozatba a KDNP azon indítványát, mely szerint a rendőrségi törvényben kellene meghatározni az Országház és a Képviselői Irodaház elkerítésének feltételeit, mégpedig úgy, hogy a területet csak országgyűlési határozattal lehessen lezáratni. A koalíciós többség végül azzal utasította el a Fidesz által is támogatott kezdeményezés napirendre tűzését, hogy mindehhez előbb politikai megállapodás lenne szükséges.

A kormányfő felszólalása után nem maradt el az össztűz: Kuncze Gábor (SZDSZ) szerint egyenesen foglalkozni sem kellene Orbán Viktorral, Lendvai Ildikó (MSZP) pedig ismét összemosta a pártot a radikálisokkal és rendzavarókkal – a Fideszre egyébként Gyurcsány is következetesen mint „radikális ellenzékre” hivatkozott. Dávid Ibolya (MDF) azt kérte a miniszterelnöktől, nem kellene összemosnia az ellenzéki pártokat: Gyurcsány elnézést is kért a „magyar konzervativizmus méltó örökösétől.” Navracsics Tibor (Fidesz) tegnap délelőtt még a szabadság híveinek két győzelméről – így a békés Fidesz-nagygyűlésről és a kordonok lebontásáról – beszélt, délután már Gyurcsány szavait cáfolta. „A Fidesz sosem volt antiszemita és a szélsőségesekkel sem rokonszenvezik” – mondta. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!