Kultúra

2016.10.20. 17:44

Werk film az Ereklyemúzeum kiállításáról

Az Aradi Ereklyemúzeum felbecsülhetetlen értékű relikviái közül több visszatért az 1848-49-es szabadságharc tisztikara lefegyverzésének helyszínére, a gyulai Almásy-kastélyba. A közadakozásból létrejött gyűjtemény darabjai ekkora számban mindössze ötödik alkalommal tekinthetők meg hazánkban. (x)

BEOL

1849. augusztus 13-án a Görgei Artúr vezette magyar hadsereg Világos mellett, Szőlős sík mezején, a cári csapatok előtt tette le a fegyvert.

Kevéssé ismert, hogy a világosi fegyverletételkor a honvédtisztektől „hősiességük és tántoríthatatlan kitartásuk” elismerése végett nem vették el oldalfegyvereiket. A kétezer főt is meghaladó főtiszti különítmény teljes lefegyverzésére Gyula városában, a vár és a Harruckern - Wenckheim - Almásy-kastély közötti téren, illetve a kastély egy nagy, földszinti termében került sor.

A honvédtiszteket 1849. augusztus 24-25-én innen szállították az aradi Golgotára.

A Letétetett – bevégeztetett című kiállítás azoknak a honvédtiszteknek a sorsát mutatja be, akik 1849 augusztusában Gyulára kerültek, majd néhány reményteljes napot követően Montenuovo osztrák tábornok jelenlétében, a cári seregek előtt voltak kénytelenek megválni fegyvereiktől.

A tárlat jelentősége egyfelől, hogy 167 év múltán a hősök ereklyéi, személyes tárgyai, fegyverei visszakerültek abba az épületbe, ahol azok egykor letétettek. Különlegességének másik oka, hogy a tárgyak ilyen nagy számban most ötödik alkalommal tekinthetők meg magyarországi kiállítóhelyen.

Gyula mellett nincs a mai Magyarországon még egy olyan település, ami ennyi szállal kötődne az Aradon kivégzett mártírokhoz. Érdemes megtekinteni a tárlatról készült werk filmet; aztán elmenni és közelről is szemügyre venni a felbecsülhetetlen értékű relikviákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!