Kék hírek, bulvár

2016.09.25. 16:36

Kilencven önkéntes gyakorlatozott Szarvason

Kutyával keresték az eltűnteket, egy jelentős vihart követően járhatóvá tették a bekötőutat, egy megrongálódott ingatlan tetőszerkezetét megjavították és a falait megtámasztották, valamint sérülteket is mentettek – ilyen feladatok vártak a Körös Mentőcsoportra és a járási önkéntes mentőcsoportokra, akiknek a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton Szarvason szervezett összevont terepgyakorlatot.

L. B.

Az első gyakorlatelem feltevése szerint egy vihart követően két Szarvason kiránduló családnak nyoma veszett: kutyás területkutatás és személykeresés várt a Körös, a Körös-Kondor, a Titán és a Vidra Mentőcsoportok kutyás kutatóira. A megtalált sérülteket a Körös és Vidra Mentőcsoport látta el.

A gyakorlat második elemeként a szarvasi járás területére az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar és felhőszakadás miatt piros riasztást adott ki. A 90-100 kilométer/órás szélvihart lokálisan 40 milliméter csapadék kísérte.

A szélsőséges időjárás fákat döntött ki egy bekötőútra, épületek tetőszerkezetét rongálta meg. A kialakult helyzet felszámolásában a Körös-Kondor, a Dél-Békés és a Sárrét Mentőcsoport vett részt.

A vihar miatt megsérült egy tenyészállatok elhelyezésére szolgáló ingatlan is: a Dél-Békés és Körös Mentőcsoport egységei az ingatlan tetőszerkezetét helyreállították, a falat megtámasztották. Egy 60 négyzetméteres épület is összerogyott, ahonnan segítséget kértek. Az épület átvizsgálták, az életveszélyes épület bontását és a sérültek ellátását pedig a Pelikán, a Gyulai és a Titán Mentőcsoport egységei végezték.

Az utolsó gyakorlatelem feltevése szerint Szarvas külterületén egy csónakkal horgászok borultak a vízbe. A csónakban hárman tartózkodtak, azonban közülük csak egy ember jutott ki a partra. A víz alatti személykeresési feladatokat a Körös-Kondor és a Körös Mentőcsoport egységei hajtották végre.

A gyakorlatot Gaál Roland szarvasi járási hivatalvezető nyitotta meg, illetve Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. A megnyitón Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató is megosztotta gondolatait, a gyakorlat végrehajtását pedig a nap végén megfeleltre értékelte.

A gyakorlattal a cél az volt, hogy az önkéntesek felkészülhessenek a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzésére, az elhárítás és helyreállítás során jelentkező feladatokra, valamint a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi teendőkre.

Címkék#szarvas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!