Közélet

2016.06.26. 13:44

A vízi túrázás egy új szakasza kezdődhet el

A Magyar-Kajak Kenu Szövetség pályázatának köszönhetően, mintegy 160 millió forintos forrásból hat Békés megyei településen valósulhatnak meg infrastrukturális fejlesztések a Körösök-vidékén – jelentette be a témával kapcsolatban Békés-Dánfokon megtartott vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

BEOL

Fotó: lmre Gyorgy

– A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében várhatóan idén ősszel elkezdődő és 2017 végéig befejeződő beruházássorozat kiemelt módon járulhat hozzá a hazai és nemzetközi turizmus bővüléséhez, illetve ezzel párhuzamosan a megyei összefogás erősödéséhez.

– A települések hálózatba kapcsolásával a Békés megyei vízi túrázás egy új szakasza kezdődhet el – hangsúlyozta.

Dr. Mokán István, Sarkad polgármestere elmondta, a projekt keretében a régi szabadstrand helyén indítanak el egy fejlesztéscsomagot, a projektben kenukat és különböző eszközöket szereznek be.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte, Magyarország két legtisztább vizű folyója, a Fekete- és a Fehér-Körös fontos szerepet tölt az együttműködésen alapuló projektben. A pályázat keretében a vízi túrázók számára kíséretet biztosító motoros hajót és egyéb eszközöket kaphat a város.

Köves Mihály, Doboz polgármestere kifejtette, a település szanazugi részén, az önkormányzati üdülőtelken sátorozási lehetőséget hoznak létre, öltözőket, közösségi tereket alakítanak ki, mobilstéget helyeznek el. Kajakok, kenuk beszerzésére is lehetőségük nyílik.

Izsó Gábor, Békés polgármestere elsőként Békés vízi turizmusban betöltött szerepéről szólt. Mint mondta, gondolkodnak azon, hogy az Egy hajóban evezünk vízi túrát fesztivállá alakítsák.

– Békésen a duzzasztónál található kikötőt fejlesztjük a projekt keretében – ecsetelte a településvezető. - Új kajakokat, kenukat, motoros kishajót, hajószállító eszközöket, stégeket állíthatunk a túrázók szolgálatába.

Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere hangsúlyozta, a projektben szaniter öltözőt, mosdót, zuhanyzót alakítanak ki, és kajakokkal kenukkal bővül folyamatosan telt házas kikötőjük.

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere elmondta, városukban a Halász István csónakkikötő szomszédságában valósítanak meg fejlesztést. A meglévő értékeket mobilstéggel, konténeres zuhanyzóval bővítik.

Kálmán Tibor, Békés alpolgármestere, az MKKSZ régiós koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bejárható Magyarország program részeként a szövetség már beadta a megyét is érintő pályázatot.

– Szolgáltatási marketingcsomag is kapcsolódik a projekthez, ami egységes arculatot ad az egész országban a vízi túrázásnak - folytatta a gondolatot, majd kitért arra is, hogy már zajlik az elképzelések továbbgondolása. Az elképzelések szerint a következő évi programokkal a megye további települései, Körös szakaszai, köztük Mezőberény, Szarvas és Békésszentandrás, Körösladány, Szeghalom is be fog kerülni a Békés megyei hálózatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!