Kultúra

2016.06.26. 13:27

Mellszobor is őrzi Gulyás György emlékét

Ünnepélyes keretek között avatták fel Gulyás György mellszobrát szombaton délután a tarhosi zenepavilon előtt. A legendás épület a hétvége első napjától a száz éve született kimagasló személyiség nevét viseli; Gulyás György Zenepavilonként él tovább.

P. G.

Matyi István a tarhosi kastélypark és a Gemma cégcsoport tulajdonosa beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy idén három fontos évfordulót is ünneplünk.

– Száz éve született Gulyás György, aki hetven éve alapította meg a Békés-tarhosi énekiskolát. Emellett negyven évvel ezelőtt indultak el a Békés-tarhosi Zenei Napok – fogalmazott. Mint mondta, a kimagasló személyiség előtt tisztelegve szombattól a tarhosi hangversenyterem a Gulyás György Zenepavilon nevet viseli, amit emléktáblával is megörökítettek.

Kiemelte, fontos feladatuknak tekintik a Békés-tarhosi Énekiskola népszerűsítését, ami idén bekerült a Magyar Értéktárba. Matyi István szólt a vállalkozói szféra kultúrában betöltött egyre nagyobb szerepéről. Hozzátette, Gulyás György szobra példaértékű összefogással, a békési és a tarhosi önkormányzat, az Alapítvány a Megújuló Tarhosért, valamint cégcsoportjuk együttműködésével született meg.

„Vidékről is lehet Európával együtt lépni” - idézte Gulyás György gondolatát Matyi István.

Kürti Sándor, Tarhos polgármestere úgy fogalmazott: a szombati különleges nap a település életében, hiszen a kastélypark és az énekiskola sokáig csendbe borult, ám ott újra megszólalt a zene hangja, hiszen a kórustalálkozónak az immáron a Gulyás György nevét viselő zenepavilon adott otthont. A polgármester elismerően szólt azokról a törekvésekről, amellyel a tulajdonosok felkarolták a gulyási szellemiséget, és a nemzeti érték megőrzését tűzték ki célul.

Farkas Lászlóné, a Békés-tarhosi Zenebarátok Köre elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy elsőként Tarhoson valósult meg a gyakorlatban az énekes alapon nyugvó zenei képzés, a Kodály-módszer alkalmazása.

– A bentlakásos rendszer, a tanulók bevonása a napi teendőkbe, a sok-sok közös élmény - szoros közösséggé kovácsolta az iskola minden szereplőjét. És hogy egy tollvonással eltörölték a „csodát” az irigyek, a gyanakvó hivatalnokok…, nem Gulyás György hibája, mindent megmozgatott, hogy mentse a menthetőt – húzta alá Farkas Lászlóné. – Az élményiskola és Gulyás György emléke ma is él azokban, akiket idekötnek a diákmúlt szálai, bárhová is kerültek ebből az iskolából.

Gulyás György szobrát Kürti Sándor és Izsó Gábor, Békés polgármestere avatta fel.

Címkék#Tarhos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!