Közélet

2015.05.28. 16:46

Szépen cseperedik a négy kecskegida

Hathetes korukban szerdán választották el anyjuktól azt a négy iker kiskecskét, amik egy órán belül jöttek a világra Békéscsabán, a Gorkij utcában gazdájuk, Marik András segédletével. A gidák a családtagokhoz kerülnek, Rozi kecskemama viszont marad.

Nyemcsok László

A békéscsabai Marik András és felesége, Margit családjában is tartottak a jószágok között kecskéket, így náluk sem hiányozhat ez az állatfajta.

– Tehénre nem futotta a szülőknek, a szegény ember tehenére, kecskére viszont igen – magyarázta Marik András. – Gyerekként láttuk, miként fejik a kecskéket, és hogyan készítenek a tejükből sajtot, túrót.
Rozi kecske már hét éve él Marikéknál, rokonoktól kapták ajándékba Kunágotáról. A mostani volt az ötödik ellése, eddig két, illetve három gidát hozott a világra. Hat hete viszont négyesikrei születtek.

– Délután négykor kezdődött az ellés, öt órára megvolt mind a négy kisgida – emlékezett a házigazda, aki bábapapaként részt vett a szülésben. Segítenie kellett, mert farral jöttek a kicsik.  

Az őzike színű kecskemamát Jaminában, a Zsigmond utcába egy jófajta fehér kecskebakhoz vitték Marikék. A megszületetett kicsik közül három lett lány, egy fiú, és nevet is kaptak.

– Elsőként Lilike jött a világra, de őt Rozi nem fogadta el, amikor ment volna szopni a kicsi, fellökte egy méter magasra. Így a feleségem etette cumisüvegből, tehéntejjel – mesélte Marik András. – A fehér gidát másodikként a szintén fehér színű, de nagyon vézna, ezért Gyengucka nevet kapó kiskecske követte. Harmadik volt a sorban az egyedüli fiú, Csacsi, aki szürke színe miatt kapta ezt a nevet. Utolsóként Őzike jött a világra, ez a gida ütött ugyanis színben az anyjára.

Marik András elmondta, a kicsiket még ezen a héten elajándékozzák a családban, Rozi mamát viszont megtartják, mert már hozzájuk nőtt, valamint napi három liter, minőségi tejet ad. A házigazdának csak egy baja van a kecskemamával, hogy ő nem fejheti meg, mert felökleli, amikor ezt tenné. Így a feladat marad Margit asszonyra, majd a kecsketejből a szülőktől tanultak alapján sajtot és túrót készítenek, amit nagyon kedvelnek.

És az sem elhanyagolandó, hogy Rozi élő biológiai laboratórium. Amikor Marikék vásárolnak valamilyen zöldséget, gyümölcsöt, először a kecskével kóstoltatják meg. Ha nem eszi meg, ők sem fogyasztják el, mert egy korábbi ilyen esetnél megmérették a termékben a méreganyagot, és kiderült, bőven tartalmazott.

A házigazda elmondta, Rozi kecske mellett még tyúkokat tartanak, a tojásért. Tyúkot vágnak is, de kecskét nem. Ahogy Marik András fogalmazott, egyszer megtette, de úgy sírt a jószág, mint egy kisgyermek. Így akkor eldöntötte, ezt az állatot a tejéért tartja. Tréfásan hozzátetette: no, és persze azért is, hogy a kecskemama négyesikrei meghozzák a gazdájának is a világhírt.
 

Tudta-e, hogy a kecske féléves korában már alkalmas a szaporodásra, és az üzekedésük gyakori mekegésükön, valamint farkcsóválásukon észlelhető. Ha akaratát nem engedik teljesülni, úgy könnyen beteg lesz. A bak az év minden idejében nemzőképes, és a legjobb korban – amely 2–8 év között van – egy bak száz nőstényre elegendő. Az anyakecske a párzás utáni 21–22. ellik. Születésük után néhány perccel felállnak a kisgidák, és már keresik anyjuk tőgyét, egy év alatt pedig elérik teljes nagyságukat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!