Közélet

2015.04.21. 20:01

Kopott gumik, fékhibák, rossz világítás – lecsaptak az autósokra

A megyei kormányhivatal közlekedési hatósági feladatainak ellátása során kiemelt jelentőséggel bír a közlekedés biztonságának megtartása, javítása.

Ny. L.

Dobókői György, a kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője elmondta, ezt a célt szolgálja a közúti ellenőrzések sokszínűsége is. Ide tartoznak a közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi, forgalomkorlátozási, veszélyesanyag-szállítási, tengelyterhelési, vezetési és pihenőidő, rakományrögzítési, közúti közlekedési szolgáltatási ellenőrzések. Hatósági műszaki vizsgáztatást végeznek saját állomásunkon, 39, hatósági szerződéssel rendelkező állomáson ellenőrzik a vizsgáztatást.

– Közúton a 2014-es évben 4 329 járművet ellenőriztünk, ez 48 570 ellenőrzési műveletből állt – hangsúlyozta Dobókői György. – A megállított járművek 45 százaléka külföldi volt. Jelentős a tranzitforgalom Románia irányából, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a megye három közúti határátkelőhelyén történő ellenőrzésekre.

Dobókői György kitért arra, több tematikus akciót is lebonyolítottak: menetrend szerinti buszok ellenőrzése, gyermekülések és biztonsági övek megfelelőségének vizsgálata, tavaszi és téli átálláskor a gumiabroncsok ellenőrzése, rakomány- és csomagrögzítés vizsgálata. Műszaki hiányosságot összességében az esetek 33 százalékában tapasztaltak.

– Jellemző probléma volt a kopott gumiabroncs, a nem megfelelő világító és jelzőberendezés, a fékberendezés hibája, a sérült, törött szélvédő, a motorolajfolyás, a korrodált alváz, karosszéria - magyarázta a főosztályvezető.

– Kisebb hibáknál szóbeli figyelmeztetést alkalmaztunk. Olyan hibáknál, melyek a közlekedés biztonságát közvetlenül nem befolyásolták, a javításra lehetőséget adtunk, és a járművet 20 napon belül soron kívüli műszaki vizsgálatra rendeltük be (92 eset). A közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető állapot esetén a műszaki érvényességet a helyszínen töröltük (41 eset). Külföldi járműveknél, súlyos hibák esetén az okmányokat ideiglenesen bevontuk, és javító műhelybe irányítottuk a járművet a hibák kijavításáig. Határátkelőhelyen végzett ellenőrzéseknél a rendőrség megtagadta az országba való belépést a hibás járművel (227 eset).

Tengelyterhelés- és össztömegmérést 634 esetben végeztek, ebből 16 alkalommal a jelentős túlterhelés miatt közigazgatási eljárást folytattak le. A vezetési és a pihenőidő vizsgálata közúton 26 751 munkanap ellenőrzését jelentette, ezek közül 441 munkanapon találtak túlvezetést vagy kevés pihenőidőt.

A mobil vizsgálóállomással végzett vizsgálatok tavaly 415 járművet érintettek, közülük 360-nál hibát találtak. A mobil vizsgálóállomással teljes körűen megvizsgálhatták tehergépjárműveket. Dobókői György elmondta, ezen tapasztalatok alapján is megfigyelhető napjainkban, hogy a műszaki vizsgára felkészítik a tulajdonosok a járműveket, azonban a következő műszaki vizsgálatig bekövetkező hibákról nem szereznek időben tudomást, illetve ezek kijavítása nem mindig történik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!