Kék hírek, bulvár

2015.03.31. 10:11

Tömeges vadpusztulás: az őzeket is megmérgezték Orosházán?

Tömeges vadpusztulás történt Békés megyében, az egyik orosházi vadásztársaság területén: elhullott őzeket szednek össze a vadászok – értesült a Népszabadság.

BEOL

Egyes hírek szerint a korábbi években elszaporodott mezei pockok ellen raktak ki méregkészítményeket, abból azonban nemcsak a rágcsálók, hanem a vadállatok, madarak, mi több háziállatok is fogyaszthattak – írja a nol.hu.

A lap megkereste a károsult társaság elnökét, aki azt mondta: ha az illetékes hatóságok megállapították, hogy mi történt, és kiszámították a károkat, akkor lehet majd beszélni a dologról.



Kedd reggel a vadászatban és a területen jártas emberek sokkal nyíltabban beszéltek. A tényeket nem lehet meg nem történtnek nyilvánítani, hiszen az elhullott vadakat begyűjtik. Tetem pedig van szép számban. Lapunk úgy tudja, az érintettek feljelentést nem tettek.

A mérgezéssel érintett terület szomszédságában (a Dózsa Vadásztársaság földjeivel szomszédos a pusztaföldvári, a gerendási, a nagyszénási, az orosházi Széchenyi Vadásztársaság), a Pusztaföldvári Vadásztársaság földjein a vadőr is talált tetemeket.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
— Közvetlenül a közelünkben szórták a feltételezhetően pockok elleni védekezésre használt szert, ezért felmerült bennünk, hogy a mi társaságunkat is érintheti a vadpusztulás. Ez be is igazolódott — mondta el lapunknak Dominkó Sándor elnök. A felmérést most végzik, ennek végleges ismeretében döntenek arról, mit tegyenek a folytatásban, fellépjenek-e kárigénnyel. Az elnöktől megtudtuk, egy őz értéke meghaladhatja akár a 60 ezer forintot, ha trófeás, annak értéke milliós nagyságrendű.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
Megkerestük a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot, vajon hozzájuk érkezett-e ezzel az esettel kapcsolatban bármilyen, védett állatot érintő bejelentés. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem. 

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre elmondta, az üggyel kapcsolatban nem érkezett bejelentés, így eljárás sem indul.

 

Címkék#Orosháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!