Közélet

2014.10.30. 19:58

Nem kérhet pénzt a munkáltató és a munkaközvetítő

Mi a biztosíték arra, hogy egy meghirdetett állásajánlat valós, esetleg nem kamuról, csalásról van-e szó? – vetette fel egyik olvasónk, aki átverve érezte magát, mivel egy cég, amelyik összeszerelési munkára várt jelentkezőket, egyszeri tagsági díjat, pár száz forintot kért előre. A munkaügyi központnál hangsúlyozták, hogy sem a leendő munkáltatóknak, sem a munkaközvetítőknek nem szabad fizetni.

Licska Balázs

Az egyik apróhirdetési portál a megyéből több mint 800, Békéscsabáról több mint félezer álláslehetőséget ajánlott fel, főleg a banki és biztosítási szektorból. Egy másik oldal pedig kétszáz munkaajánlatot hozott fel, az autószerelőtől kezdve egészen a szakácsig, cukrászig. Egy kimondottan álláskeresési portálon mintegy 100 lehetőség közül válogathattak a munkát keresők, leginkább az értékesítés, a kereskedelem, illetve a közigazgatás területéről. 

Az olx.hu azt írta, hogy munkatársaik minden tőlük telhetőt megtesznek a csalók kiszűrése érdekében. Felhívta a figyelmet, hogy ha egy álláshirdetésnél regisztrációs díjat kérnek, soha ne fizessenek. A jofogas.hu pedig azt tanácsolta, hogy nem szabad bedőlni a túl kedvező állásajánlatoknak, és azt, hogy nem szabad fizetni a munkáltatónak vagy munkaközvetítőnek a munkáért regisztrációs, egyéb közvetítői díjat, még postaköltség címén sem.

Lapunk megkeresésére a munkaügyi központnál azt mondták, hogy a munkáltatók a járási munkaügyi kirendeltségekhez szabályosan kitöltött munkaerőigényt bejelentő lapot adnak be az ajánlataikkal.
A leendő munkáltatónak többek között közölnie kell a cégbíróságon bejegyzett teljes nevét, a székhelyét, a fő tevékenységét, a vezető nevét. Azt is le kell írni, hogy a jelentkezők kivel vehetik fel a kapcsolatot, és azt, hogy milyen elérhetőségen. A meghirdetni kívánt munkakör megnevezését és a várható keresetet, illetve a munkakör betöltéséhez szükséges ismereteket, készségeket is részletezni kell.

Hangsúlyozták, hogy működik a Virtuális Munkaerőpiac Portál (VMP) elnevezésű online álláskeresési portál, mely amellett, hogy ingyenes és kényelmes – a felület otthonról is elérhető a http://www.munka.hu oldalról –, hiteles is, mert az állások valódiságára garanciát vállalnak, azokat ellenőrzik. Ezen az oldalon közel 300 állásajánlat szerepelt a megyéből, ugyanúgy kerestek diplomásokat és szakmunkásképzőt végzetteket is.

– A munkát keresőknek kizárólag a munkaügyi központ nyilvántartásában szereplő közvetítő céggel szabad tárgyalniuk – intettek óvatosságra. Hozzátették, hogy a munkaközvetítők a tevékenységükért az álláskeresőktől díjat nem kérhetnek, költséget sem számíthatnak fel.
Hogy létezik-e a munkát kínáló cég, az Igazságügyi Minisztérium által működtetett http://www.e-cegjegyzek.hu/index.html oldalról lehet megtudni. Lehet keresni cégjegyzékszám, a cég elnevezése vagy az adószáma szerint is. Hasznos lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalának felkeresése is, az Adatbázisok menüponton belül az Adóalanyok lekérdezése almenüben rá lehet keresni az adott munkáltatóra.

Gyanús lehet egy munkáltató vagy egy álláshirdetés, ha a munkaközvetítő, foglalkoztató pénzt kér a munkát keresőtől a közvetítésért, a foglalkoztatásért. Akkor is figyelni kell, ha a leendő munkáltató nem irodában, a munka- vagy telephelyen, hanem kávézóban, parkban, lakásban akar találkozni, vagy személyesen egyáltalán nem akar, csak telefonon hajlandó tárgyalni. Gyanakodni kell akkor is, ha nem akar munkaszerződést kötni, vagy csak később.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!