Közélet

2014.09.30. 19:09

Koldusnak álcázott NAV-osok járják Gyulát?

Álruhás adóellenőrökről és autóból a különböző vendéglátóhelyek forgalmát figyelő revizorokról szóló hírek terjedtek az elmúlt napokban Gyulán. Előbbi téma az egyik helyi érintettségű Facebook-csoportban, a Gyulai csevegőben is szóba került.

Sz. Gy.

Junger Obdachloser

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– A város több pontján, főleg a piac környékén hajléktalannak álcázott cigarettakéregető koldul a járókelőktől. Amikor adsz neki egy szálat, meglebegteti az illető a NAV-os igazolványt, és ellenőrzi, hogy zárjegyes-e termék vagy sem. Egy ismerősömet harmincezerre büntették meg, amiért nem zárjegyes termék volt nála közterületen. Mivel háborgott, még házkutatással is megfenyegette a revizor – osztotta meg az általa hallottakat a közösségi oldalon a csoport egyik tagja.

– A Békés Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság illetékességi területén az említett formában nem végez ellenőrzéseket sem Gyulán, sem más településen – mondta a kérdéssel kapcsolatos megkeresésünkre reagálva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának illetékese. Hozzátette: – A NAV hatáskörébe tartozó ellenőrzések tartalmi és formai követelményeit szigorú jogszabályok határozzák meg. Ezek alapján a próbavásárlásokat, operatív helyszíni ellenőrzéseket legalább két pénzügyőr, illetve adóellenőr végzi.

A NAV az adózóknak a gyulai eset kapcsán azt javasolja, hogy minden ellenőrzés során győződjenek meg az ellenőrzést végzők személyazonosságáról, az ellenőrzésre feljogosító szolgálati igazolvány és megbízólevél meglétéről. Hozzáteszik, feltétel az is, hogy a helyszíni vizsgálatról jegyzőkönyvnek kell készülnie, amit a hatóság és az adózó képviseletében jelenlévőknek alá kell írniuk. Mint fogalmaznak, gyanúra adhat okot, ha ezek közül bármelyik elmarad, vagy a dokumentumok hitelessége megkérdőjelezhető. Ilyenkor ajánlatos rendőrt hívni, aki tisztázhatja a helyzetet.

Második felvetésünkkel kapcsolatban Jegyinák Attila kommunikációs főreferens elmondta, a forgalomszámlálás célja az adózó valós forgalmának meghatározása úgy, hogy az ellenőrzés nyomon követi az adózó egy-egy napi forgalmát, azaz az adott időintervallumban mennyiségi és értékbeli számlálást végez, valamint dokumentálja azt.

– A revízió a helyszínen szemrevételezett értékesítések adatait veti össze azzal, amit az adózó a nyilvántartásaiban szerepeltet, illetőleg ami az online pénztárgép adataiból az adóhatóság rendelkezésére áll – fejtette ki lapunknak a főreferens. – Akár be sem kell mennie az ellenőrnek az üzletbe ahhoz, hogy észlelje az esetleges visszaélést. Így például, ha nagy forgalom mellett folyamatos a kiszolgálás, azonban az online pénztárgép nem küld ennek megfelelő adatot, feltételezhető, hogy a bevételeknek csak töredékét tükrözik a kiállított bizonylatok.

Minimum harmincezer

Adójegy nélküli jövedéki termék birtoklása esetében a pénzügyőrök jövedéki bírságot szabnak ki, ami alapesetben minimum 30 ezer forint. A magánszemélyeknek és a kereskedőknek is igazolniuk kell, hogy a cigaretta legális forgalomból származik, a jövedéki adót a termék forgalmazója megfizette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!