Közélet

2014.07.29. 18:51

Értéket teremtenek, a város fejlődését szolgálják a közfoglalkoztatottak

Több mint 5500-an dolgoztak a közfoglalkoztatás keretein belül az elmúlt öt esztendőben (idén július 15-tel bezárólag) Békéscsabán. A megyeszékhely 2009 óta közel kétmilliárd forintot nyert az effajta alkalmazást támogató pályázatokon.

Molnár Pál Márton

— A közfoglalkoztatás megszervezése, az egyes programelemek, feladatok meghatározása a városfejlesztés céljaival és a lakosság részéről megjelenő szükségletekkel összhangban történt — tudtuk meg Herczeg Tamástól.

A város szociális tanácsnoka elmondta, a közfoglalkoztatás során két fontos cél elérésére törekszenek: egyrészt a foglalkoztatottak olyan munkát végezzenek, amely a város fejlődését, az itt élő emberek életminőségének javítását szolgálja azzal, hogy értéket teremtenek. Másrészt a közfoglalkoztatásban résztvevők éppen emiatt fontosnak, a társadalom aktív tagjának érezzék magukat.

Az idei esztendőről szólva Herczeg Tamás elmondta, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban az önkormányzatnál és az intézményeinél, valamint a közfeladatot ellátó civil szervezeteknél 632-en dolgoznak (322-en önkormányzatnál, 310-en intézményeknél, civileknél) jelenleg.

Emellett a Startmunka programban 33 közfoglalkoztatott dolgozik, akik a járdalapok gyártását és lerakását, felújítását végzik. Előbbiek feladatai között karbantartási munkák, falevél összegyűjtése (idén eddig 25 ezer zsák), aljnövényzet és cserjeirtás szerepel. Ezenfelül intézményi javításokat, önkormányzati ingatlanokban lépcsőházak, óvodákban pedig udvari játékok festését végzik. Telente hóeltakarításért és csúszásmentesítésért is felelősek.

Az idény jelleggel alkalmazottak parlagfű-mentesítést és zöldterület-kaszálást, belvízelvezetőárok-tisztítást, illegálishulladék-felszámolást végeznek, valamint intézmény felújításoknál ugyancsak segédkeznek és gondozzák a város csabagyöngye szőlőültetvényét is.

Herczeg Tamás elmondta, az önkormányzati intézményeknél és civil szervezeteknél dolgozók adminisztrátori, segédápolói, oktatási asszisztensi, muzeológusi munkakört látnak el, de találunk közöttük kertészt, szabót, szakácsot, konyhai kisegítőt, takarítót, személyi gondozót.

A szociális tanácsnok emlékeztetett, Békéscsaba 2012 októberében indította el a Startmunka mintaprogram keretében járdalapok öntését és lerakását. A járdalapgyártás program keretében a külterületi járdák karbantartása, újrarakása valósul meg. A járdaépítésen túl számos utcában került sor a térburkolat felújítására.

— Kiemelendő, hogy az ebben a programban résztvevő szakképzett munkások lehetőséget kapnak szaktudásuk szinten tartására, elősegítve a versenyszférába történő visszakerülésüket — hangsúlyozta a tanácsnok. Hozzátette, idén július 8-án újabb Startmunka programok megvalósítására nyújtott be kérelmet az önkormányzat, 160 fő foglalkoztatását szeretnénk megvalósítani 2014. augusztus 1-je és 2015. február 28-a közötti időszakban.

— Az egyik legfontosabb eredményünk, hogy mindenki nyolc órában dolgozik, a foglalkoztatás időtartama ugyanakkor változó, az eddigieket tekintve 2-7 hónap között van — fogalmazott a szociális tanácsnok. Hozzátette, a közfoglalkoztatás nem cél, de akinek más lehetősége nincs, és tényleg tisztességesen dolgozna, az legalább ilyen módon jövedelemhez juthat.

— Ha a gazdaság nem tud mindenkinek a nyílt munkaerőpiacon munkát adni, az állami, önkormányzati gondoskodásnak jobb eszköze a közfoglalkoztatás, mint a segélyezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!