Közélet

2014.07.23. 20:11

Erdős: többféle élelmiszert a gyermekeknek!

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, amely jelentősen szűkítené az iskolákban adható támogatott élelmiszerek körét – jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő Brüsszelben.

BEOL

Az iskolatej és iskolagyümölcs programokban a fogyasztói tej és a friss zöldség-gyümölcs mellett az egészséges tejtermékek, valamint a feldolgozott zöldségek és gyümölcsök kiosztását is támogatni kellene.

Az EP Mezőgazdasági Bizottságában szintén a mai napon tárgyalt tejpiaci jelentés kapcsán a képviselő kiemelte: „A tejilleték fizetési kötelezettség bármilyen enyhítése katasztrofális helyzethez vezetne az EU-ban. Az európai tejtermelők nagy része teljesen tönkremenne. A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja ezért ragaszkodik a jelenlegi szabályozás – közte az illetékfizetési kötelezettség – és a jelenlegi menetrend megtartásához". 

Az EP Mezőgazdasági Bizottsága a mai napon tárgyalt először az iskolatej és iskolagyümölcs programok módosításáról. Erdős Norbert szerint az iskolatej és iskolagyümölcs programok kiemelten fontosak mind az európai mezőgazdaság, mind gyermekeink jóléte szempontjából. 
   
A tej- és zöldség-gyümölcs piacok stabilizálása komplex megközelítést igényel, így a feldolgozóipar termékeit is népszerűsíteni kell. 
  
Erdős Norbert úgy látja: a mostani vitában is egyértelműen tükröződik, hogy hibás döntés volt a tejkvóták 2015 utáni végleges eltörlése. Az Uniónak szüksége van a tejpiac szabályozására. E nélkül az árak kiszámíthatatlanná válhatnak, s a nagymértékű áringadozás akár jelentős károkat okozhat majd az európai gazdáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!