Kultúra

2014.04.19. 21:59

A Békés Megyei Hírlappal készültek húsvétra Gyulán

Szép számú érdeklődő látogatott el a Békés Megyei Hírlap Húsvéti kert és gyermeksziget elnevezésű egész napos gyulai programjára. A belvárosban, a Harruckern téren megtartott szombati rendezvényen egyebek mellett állatsimogatóval, az ünnep hagyományait felelevenítő sorversennyel, csokoládéosztással és Jancsi bohóc vándorszínházával vártuk a családokat.

BEOL

Szombat délelőtt 10 órára a rendezvénynek helyet adó terület hamisítatlan húsvéti díszbe öltözött, ahol a tavasz növényei, nyuszisimogató, óriási — a nap hangulatfelelőse, Jimmy bohóc által csak dinosszaurusztojásnak elkeresztelt — látványosság és Bábika játszóház nyújtott sokrétű kikapcsolódást az ünnepvárás jegyében.

Nem sokkal a program nyitányát követően már szép számú érdeklődő nyüzsgött a Békés Megyei Hírlap és a Kisváros dekorációja körül. Jól fogytak az ajándéklufik, háromnegyed tizenegy körül kollégáink már a második adag léggömböt fújták fel a gyerekek nagy örömére. Az állatsimogató is roppant népszerű volt, sokan barátkoztak a tapsifülesekkel, míg a Bábika játszóházban kreatív alkotások sora készült. A húsvéti kertben felállított már említett óriási játéktojásokra pedig bárki kedvére rajzolhatott.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Húsvéti gyermeksziget Gyulán, fotó: Imre György
[/caption]

11 óra előtt egy perccel Gerhard Stengel kapott vastapsot a közönségtől. Gyula város díszpolgárának jóvoltából a nap folyamán két alkalommal is csokiosztással leptük meg a kilátogatókat. Nyolc-tíz kollégánk osztotta perceken keresztül a nyalánkságokat, s persze folyamatosan egymást követték a különböző attrakciók.

Szabó Antalné kisunokájával érkezett a rendezvényre.

— Ötletesnek, kreatívnak tartom a kezdeményezést. A Békés Megyei Hírlapban és a Kisvárosban olvastunk a programról. Rögtön megtetszett, így eljöttünk — mondta lapunknak a nagymama, miközben unokája Fanni a „dinosszaurusz” tojások dekorálásával volt elfoglalva. A kislány első osztályos, és gyönyörűen ír, amit a tojáson is bemutatott. Emellett remek rajzok is születtek egymás után.

Jimmy közben a megjelentekkel beszélgetett. Akadt olyan érdeklődő, aki már 35 éve a Békés Megyei Hírlap, illetve a lapelődök előfizetője és természetesnek tartotta, hogy felkereste az eseményt.

Egy apuka a kislányával jött el a programra.

— Tetszik a rendezvény, de ami még fontosabb, hogy a lányzó nagyon élvezi a programot – mosolyodott az édesapa, miközben szaladt gyermeke után, aki viszont a nyuszisimogatót vette célba.

Beliczai Balázs feleségével, illetve két fiával, Balázzsal és Gergővel érkezett a gyermekszigetre.

- Olvastuk az előzetest, és szívesen jöttünk — árulta el lapunk munkatársának. - Húsvéti képeket is készítettünk szép számmal.

A rászorulók két állandó, a szombati eseményt is felkereső segítőjét, Mikus Évát és Gerhard Stengelt egy hatvan év körüli hölgy egy-egy gyöngyből készített tavaszi virággal lepte meg. Az asszony elmondta, hosszú ideje figyeli a számos karitatív megmozdulást szervező személyiségek munkáját, s ezzel az apró gesztussal szerette volna megköszönni nekik.

— Nagyon jó érzés, hogy az emberek így ismernek bennünket, s figyelnek arra amit igyekszünk tenni — fogalmazott Mikus Éva.

A 12 órakor elkezdődött közönségtalálkozó keretében Varga Enikővel beszélgettünk. A magyartanárnő férjével, két gyermekével Mírával és Dáviddal, valamint a nagyszülőkkel látogatott ki a Húsvéti kertbe és a gyermekszigetre. A pedagógus úgy döntött, hogy elő is fizet a Békés Megyei Hírlapra.

- A szombati programról a Kisvárosból szereztünk információt – mesélte lapunknak az anyuka. - A Békés Megyei Hírlapra való előfizetés gondolatával pedig már régebben kacárkodunk. Érdekelnek a helyi hírek, s gyakran van olyan érzésem, hogy lemaradunk egy-egy lényeges információról. Az újságban szereplő kulturális hírekről pedig tanítványaimat is szeretném tájékoztatni.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Húsvéti gyermeksziget Gyulán, fotó: Imre György
[/caption]

Tóth Ádám, a Megasztár és Veres Mónika, Nika a Voice című műsor két népszerű előadója is meglátogatta standunkat. Ádámról köztudott, hogy bár Budapesten él, gyulai, és lapunkat is erősítette korábban tördelőszerkesztőként. A szintén roppant tehetséges Mónikával pedig jó ideje egy párt alkotnak. Velük néhány szót váltottunk a BEOLovizió című dalversenyről is, amelyet a két tehetséges énekes is zsűrizett. A Beol tehetségkutatójának döntőjét május 3-án rendezzük Gyulán. Ádámtól megtudtuk, hogy mások mellett Kállay Saunders Andrással és Oláh Gergővel is együtt zenél, elsősorban hétvégéken.

Bár a délután folyamán egy-egy rövidebb időre többször megnyíltak az ég csatornái, eleredt az eső, a hangulatra egy percig sem lehetett panasz. Jancsi bohóc napot záró vándorszínháza pedig óriási sikert aratott a gyerekek, a szülők és a nagyszülők körében. A művészek mindenki arcára mosolyt csaltak produkciójukkal.

Remek alkotások születtek a Húsvéti térteremtés során

Dekoráció Dr. Görgényi Ernő polgármester és Nánási János főszerkesztő-kiadóvezető is köszöntötte az alkotókat

A szombati rendezvény keretében köszöntöttük a Japánkert Barátok Köre Egyesület, a gyulai önkormányzat, a Békés Megyei Hírlap és a Kisváros közös, Húsvéti térteremtés elnevezésű pályázatának részvevőit.

A kezdeményezés legfőbb céja az volt, hogy Gyula frekventált terei húsvéti díszbe öltözzenek az ünnep idejére, még vonzóbbá téve ezzel a települést a látogatók és a helyiek számára egyaránt. Európa számos országában bevett szokás, hogy egy-egy ünnephez kapcsolódva, ahhoz illő díszbe öltöztetik a köztereket. A felhívásra gyulai civil szervezetek, iskolák, helyi közösségek, baráti társaságok és munkahelyi közösségek jelentkezését egyaránt vártuk, akik alaposan ki is tettek magukért. A pályázók a fürdőváros gyönyörű belvárosának hat különböző pontján készítettek el különböző látványos installációkat, amelyet a helyiek és a városba érkező turisták egyaránt hamar megkedveltek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Húsvéti gyermeksziget Gyulán, fotó: Imre György
[/caption]

Köszöntő beszédében dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, olyan várost szeretnének teremteni, ahol minden gyulai polgár jól érzi magát és szívesen él.

— Az akció is bizonyította, hogy vannak ügyek, amelyeket egyetértés övez, amelyek mindenek felett állnak. A szép és sikeres város megteremtését nagyon sokan tekintik fontosnak — hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. — A kezdeményezés azt is bizonyította, hogy a civil szervezetek milyen sokat képesek tenni a településért.

Nánási János, a Békés Megyei Hírlap főszerkesztő-kiadóvezetője kiemelte, lapunk évek óta fontosnak tartja a közösségek erősítését.

— Minden olyan akciót igyekszünk támogatni, amely segíti ezen célok erősítését, amely hozzájárul egy-egy közös elképzelés összefogással történő megvalósításához — tette hozzá Nánási János. A főszerkesztő-kiadóvezető elismerően szólt a pályázók alkotásairól, amelyek sokak tetszését elnyerték a városban.

A szombat délutáni ünnepségen a Japánkert Barátok Köre Egyesület, a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete, a Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete, a Független Egyesület és a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület, a Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület és a Kerecsényi László Íjász Egyesület, a Péntek Esti Lottózók csapata tagjainak, illetve a Harruckern János Közoktatási Intézmény és Alapfokú Művészeti Iskola szakembereinek munkáját egyaránt ajándékkal ismerte el lapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!