Közélet

2013.04.22. 08:39

Megkezdték az utcanevek megváltoztatását

A Lenin helyett megérkezett a Levendula utca, a Marx térből Wenckheim Károly tér lett. Békés megyében is folyamatosan lépik meg az önkényuralomhoz kötődő utcanevek megváltoztatását.

Hírlap-összeállítás

Január 1-jén lépett hatályba az a törvény, amely szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A közterületek és közintézmények nevei nem tartalmazhatnak olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.
— Természetesen Muronyban mi is megtettük a szükséges lépéseket — tájékoztatta lapunkat a kérdéssel kapcsolatban Fekete Ferenc, Murony polgármestere és dr. Baji Mihály körjegyző.

Mint elmondták, a községben három utca, a Lenin, a Bacsó Béla és a Somogyi Béla volt érintett. A képviselő-testület valamennyi településrész lakói számára öt-öt lehetséges alternatív utcanevet juttatott el, hogy azokról már a helyiek döntsenek. A Somogyi Béla utca esetében azonban a lakosok egy hatodik alternatívát szorgalmaztak, amit az önkormányzat el is fogadott. A végleges döntést a testület 2013 januárjában hozta meg egy közmeghallgatás után.

A változtatások szerint a Lenin utcából Levendula, a Bacsó Bélából Szabó Dezső, a Somogyi Béla utcából Rövid utca lett. A település már jelezte is a szakhatóságoknak a módosítást, az utcanévtáblákat pedig hamarosan cserélik. Az érintett utcákban élők házszámai változatlanul maradnak, míg az okmányirodák ingyenesen biztosítják az új címre szóló lakcímkártyákat. Egyelőre ugyanakkor kérdőjeles, hogy néhány okmány, például a tehergépjármű-vezetői engedély esetében is valóban díjmentes a változás. Mivel ezekben az ügyekben nem az önkormányzat jár el, a település levelezést folytat az érintettek érdekében.

Akad olyan település, amelyen már évtizedek óta múltba vesztek az ilyen jellegű utcanevek. Békésen például még 1991-ben cserélték le az úgynevezett kommunista utcaneveket. Összesen három utcát érintett a változás. A döntés értelmében a Munkásőr, Korvin Ottó és a Kun Béla elnevezés végleg lekerült a térképekről.

— Békéscsabán, a helyi szakemberekből álló bizottságok, a Földrajzi Névi Munkacsoport, valamint a Helytörténeti Kollégium megvizsgálta a megyeszékhely közterületeinek elnevezéseit. Javaslataik figyelembe vételét követően a közgyűlés februárban döntött arról, hogy az 1919-esek tere elnevezés Boczkó Dániel térre, a Ligeti Károly sor pedig Ligeti sorra változik. A gerlai Marx tér neve ezután Wenckheim Károly tér lesz, a Peter Jilemniczky utcában lakók pedig a Dedinszky Gyula utcába térhetnek haza — tudtuk meg Lukácsi Lászlótól, a város főépítészétől.

Hozzátette, több utca átnevezésével kapcsolatban a munkacsoport összegyűjti a lakosság észrevételeit, és csak ezt követően készítenek előterjesztést az esetleges változtatásokról. Az érintett utcák: Asztalos János utca, Ágoston Péter utca, Hámán Kató utca, Padrach Lajos utca, Paróczay János utca, Sziklai Sándor utca, Nyisztor Nándor utca. Képviselői kérésre megvizsgálják a Trianon emlékműnek otthont adó tér Trianon térré történő átnevezésének lehetőségét is. A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását pedig az alábbi közterületek átnevezésével kapcsolatban kérte a város: Lipták András utca, Rajk László utca, Somogyi Béla utca, Stromfeld Aurél utca, Úttörő utca, Botyánszki Pálné utca, Dobos István utca.

— Lenin, Dimitrov, Ságvári Endre, Vörös Hadsereg — sorolta Dudás Árpád polgármester, hogy Zsadányban milyen, a kommunista korszakra emlékeztető utcanevek találhatók. Elmondta, hogy egy helyi lakos állampolgári kezdeményezést nyújtott be, hogy változtassák meg ezeknek a közterületeknek a nevét, amit törvényi kötelezettség miatt napirendre is tűz a közeljövőben a képviselő-testület.

Emellett a Lengyel Ferenc utca elnevezése is vitára ad okot, ugyanis a legenda szerint megölte saját, törvénytelen gyermekét, ami miatt a csendőrség üldözte és lelőtte. Lengyel Ferenc a helytörténeti ismeretek, kutatások szerint Leninnel együtt Svájcban volt száműzetésben.

Dudás Árpád elmondta, hogy ugyancsak állampolgári kezdeményezés volt, hogy a Béke és a Szabadság utca elnevezését is változtassák meg. Javaslatot is tettek egyébként, hogy mire lehetne cserélni a közterületek nevét. Zsadány első embere kiemelte, hogy erre a törvény nem kötelezi az önkormányzatot, ezért ezt külön kell megvitatnia a képviselő-testületnek. A grémium a következő összejöveteleken dönt a kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!