Közélet

2012.02.04. 08:08

Méretes fehér lepel Békés megyén

Szombaton is folytatódik az intenzív havazás. A beszámolók szerint Békésben már van olyan terület, ahol a hóvastagság eléri a negyven centimétert.

Beol / MTI / Időkép.hu

20:00 Akár fél órát is késhetnek a buszok

"Bár járataink továbbra is közlekednek, a késések akár a 25-30 percet is elérhetik" — írja weboldalán a Körös Volán. A társaság tájékoztatása szerint Békéscsabán a helyi járatok nagyon nehezen közlekednek.

Mint fogalmaznak, "az időjárási helyzet továbbra is nagyon rossz, ezért azt ajánljuk, hogy csak az induljon útnak, akinek fontos ügye van és lehetőleg tervezze be az esetleges késést is a menetidőbe, csatlakozás elérésébe!"

19:25 Videós helyzetjelentés Battonyáról

Zsiga Annamária egy saját készítésű videófelvétel formájában számolt be a mai battonyai hóhelyzetről.

19:05 Almáskamarás már túl a negyvenen

Az Időkép.hu hótérképének adatai szerint már Battonya (40 cm) és Almáskamarás (41 cm) is a negyvenes tartományban van. Az országban sehol máshol nem regisztráltak eddig 40 centiméter fölötti hóvastagságot az Időkép felhasználói.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Forrás: Időkép.hu
[/caption]

18:50 Hótól piroslik az Elvira Békésben

A MÁV online utastájékoztatási rendszere, az Elvira "vonatkövető" térképe szerint Békésben este 7 óra előtt pár perccel alig akad vonat, mely ne késne legalább negyed órát, s több is van, mely több mint egy óra csúszásban van. Az automatikus tájékoztatórendszer adatai szerint az Újszeged-Békéscsaba vonalon például 117 perc a késés, míg az egyik, fővárosból érkező vonat 76 perc késéssel érte el a békéscsabai vasútállomást.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Forrás: Elvira.hu
[/caption]

18:10 Régi nagy havazásokra emlékezünk

Szinte mindenkinek vannak havas élményei, délelőtt közzé tett felhívásunkra több olvasó megosztotta velünk ezeket. Még a negyvenes évek is szóba kerültek és kaptunk egy festményt is. Múltidéző cikkünket itt olvashatja el!

18:00 Behavazott táj Csanádapácán

Olvasónk a csanádapácai hóhelyzetről küldte el felvételeit.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Harangozó Zoltán
[/caption]

17:50 Nagypályás hóhelyzet Mezőkovácsházán

Hóhelyzet a mezőkovácsházi MTE pályán. A képet olvasónk küldte.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Berka István
[/caption]

17:27 Újabb képek Békéscsabáról

Olvasónk, Máté Szilveszter egy galériára elég fotósorozatot küldött Békéscsabáról. Mint fogalmaz, a mai napon jártában-keltében, a tetemes hónak köszönhetően, fotómasinája nem nyugodott hordtáskájában. A képeiből készült galériát ide kattintva tekintheti meg!

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Máté Szilveszter
[/caption]

16:55 Hóhelyzet Sarkadon

A sarkadi havazásról, pontosabban annak eredményéről Stégermájer Ádámtól kaptunk képeket.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Stégermájer Ádám
[/caption]

16:50 Mi a helyzet Dobozon?

Dobozon is nagy a hó, így festett a helyzet délelőtt a Béke utcában... — számolt be olvasónk, aki az alábbi képeket küldte.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Fotó: Szilágyiné Marcsi
[/caption]

16:40 Fagyszünet a csabai középiskolákban

A békéscsabai önkormányzat tájékoztatása szerint hétfőn és kedden rendkívüli szünet lesz Békéscsaba legtöbb középiskolájában. Részletek itt!

16:20 Így fest a behavazott Békéscsaba

Több mint egy napja folyamatosan havazik. Fotósunk a megyeszékhelyen tett néhány kört, s kapta lencsevégre, a csabaiak miként fogadták az igazi telet. Nézze meg friss képgalériánkat!

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Imre György
[/caption]

16:05 Egy kis hóhumor: edd meg a havat!

Az egész napos lapátolás vége felé közeledve, lazításként íme egy kis humor, természetesen a témához kapcsolódóan. Hartay Csaba blogján a hó alternatív felhasználási módjairól értekezik, s hóból készült ételek receptjeit osztja meg olvasóival. A poszt itt található.

16:00 Hóhegyek Mezőkovácsházán

A kép csalóka a lapátolás miatt, azonban bőven 30 centiméter a hó mennyisége Mezőkovácsházán — írja olvasónk, aki az alábbi képet küldte a helyi hóhelyzetről.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Gigacz Balázs
[/caption]

15:50 Mi a helyzet Magyarbánhegyesen?

Olvasónk beszámolója szerint Magyarbánhegyesen kb. 25-28 centiméteres a hóréteg, s a hódúró folyamatosan jár.

15:44 MÁV: Keresse a hópihét!

A kialakult zord időjárási helyzet, valamint a vasárnapra jelzett további rendkívüli hideg, intenzív havazás és várható hófúvások miatt a MÁV Zrt. február 5-ére, vasárnapra is rendkívüli készültséget vezetett be a teljes hálózatán — tájékoztatta lapunkat szombat délutáni közleményében a vasúttársaság. Ezen a napon, a menetrend szerint vasárnap közlekedő vonatok közül csak a „hópihe” jellel ellátott, rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak el. A hópihe jelzés megtalálható a menetrendkönyvben, az internetes menetrendben és az állomásokon kifüggesztett induló-érkező táblákon is.

15:34 Ingyen hotelszoba Gyulán

"Gyulán a havazás nem okoz gondot, legalábbis azoknak, akik a Családi Wellness Hotel Gyulát választották hétvégi pihenésük úti céljául" — olvasható a négycsillagos szálloda szombat délután kiadott közleményében. "Amennyiben a zord időjárás miatt kétséges a szálloda vendégei számára a biztonságos hazatérés, úgy a szálloda díjmentesen meghosszabbítja pihenésüket."

"A biztonságos utazás mellett kimelten fontos az is, hogy mennyi idő alatt tehető meg az otthonra vezető út. A kisgyermekek nehezen viselik a hosszú utat, hamarabb elfáradnak. Ennek nem szeretnénk kitenni a nálunk pihenőket. Emiatt úgy döntöttünk, hogy vendégeink közül, aki úgy látja, hogy nem biztonságos vagy nagyon hosszúra nyúlna az aznapi hazaút, úgy annak foglalását egy nappal díjmentesen meghosszabbítjuk" — fogalmaz Havas István szállodaigazgató.

15:25 Kitelepítés és fagyszünet

A hóhelyzet miatt Battonyán egy lakóház tetőszerkezete annyira megsérült, hogy két felnőttet és három gyermeket kellett kitelepíteni, a katasztrófavédelem és az önkormányzat gondoskodott az elhelyezésükről. Tanítási szünetet rendeltek el a jövő hétre Battonya, Végegyháza, Kétegyháza, Békés, Kamut, Tarhos, Medgyesegyháza, Medgyesbodzás, Pusztaottlaka, Pusztaföldvár és Gyula települések egyes iskoláiban. További részletek itt!

14:55 Megbénított közlekedés

"Egyre nehézkesebb az utakon a járás a nagy mennyiségű hó miatt" — osztja meg tapasztalatait velünk olvasónk. "A képek a mai nap folyamán készültek a Csaba Center környékén. Jól látható, hogy a nagy mennyiségű hó eléggé megbénította a közlekedést. Hiába takarítják az emberek az utakat, sajnos, kis idő elteltével ismét hóréteg fedi. Az utakon is eléggé nagy fennakadások vannak, mivel a hókotrók hiába is tisztítják az utakat, a folyamatos havazás miatt nekik sem könnyű a helyzetük."

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A Csaba Center környéke (Fotó: Dohar László)
[/caption]

14:50 Behavazódva

Olvasónk az udvaron álló járművét fotózta le. "Még az autót is belepte a hó, fel sem lehet ismerni" — jegyzi meg. Sajnos, üzenetéből nem derül ki, hol készült a kép.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Taró Beáta
[/caption]

14:42 Hóeltakarítás Mezőhegyesen

"Dolgoznak a megalakulóban lévő Mezőhegyesért Polgárőr Egyesület tagjai" — számolt be olvasónk. "Szabad idejüket feláldozva folyamatosan végzik a takarítást. Nem csak hívásra, de ismerettségi körön belül a tudott rászorulókat is felkeresik. Ha az idő úgy kívánja visszatérnek az előző helyekre."

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Olvasónk felvétele
[/caption]

14:37 Elkészült az ingyenbuszok menetrendje

A Budapest Bank-Békéscsabai Előre NKSE klubvezetés a délelőtt kiadott közleménynek megfelelően különbuszokat indít a város különböző pontjairól a szombat délután 18 órakor megrendezésre kerülő EHF Kupa nyolcaddöntő mérkőzésre. Elkészült a menetrend, melyet korábbi cikkünk frissített változatában tekinthet meg.

14:20 Elmaradt a rangadó

A hóhelyzet miatt nem utaztak el a békésiek Celldömölkre. A férfi asztalitenisz extraligában így elmaradt a nagy érdeklődésssel várt hétvégi rangadó. Részletek itt.

14:13 Mi a helyzet Dombegyházon?

Szabó Noémi a dombegyházi helyzetről számolt be az alábbi kollázs formájában.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Dombegyház (Szabó Noémi összeállítása)
[/caption]

14:06 Képes beszámoló a gerlai hóhelyzetről

Olvasónk ">a facebookos oldalunkon osztotta meg velünk galériája képeit. A teljes sorozatot itt láthatja.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Gerla (Kocsis Zoltán felvétele)
[/caption]

13:50 Délen a negyvenhez közelít

Az Időkép.hu hótérképének délután két óra előtti adatai szerint Dél-Békésben már a 40 centiméterhez közelít a hóréteg vastagsága. Mezőhegyesen 38, Battonyán és Tótkomlóson pedig 35 centiméteres hótakarót mértek a felhasználók. Orosházáról 28, a megyeszékhelyről 20-23, Gyuláról 20-30 centiméterről szóló adatokat kapott az Időkép. A megye északi és nyugati részén általában 20 centiméter alatt van a hóréteg vastagsága.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Forrás: Időkép.hu
[/caption]

13:40 A buszok 15-20 percet késnek

"Bár járataink továbbra is közlekednek, gyakori a 15-20 perc késés. Ameddig járhatók lesznek az utak, a buszok közlekedni fognak" — olvasható a Körös Volán weboldalán. "Az időjárási helyzet továbbra is rossz, ezért azt ajánljuk, hogy csak az induljon útnak, akinek fontos ügye van és lehetőleg tervezze be az esetleges késést is a menetidőbe, csatlakozás elérésébe!"

13:00 Nyolcvan perces késés a vasúton

"Kimentünk a vasútállomásra, hogy megnézzük, hogyan boldogulnak a hóval a vasutasok. Sajnos a hóekés gépeket még nem láttuk dolgozni, de a peronokat és közlekedési utakat aktívan takarítják az emberek. A váltókat a pályamunkások tisztítják meg a hótakarótól" — számol be tapasztalatairól olvasónk, a Viharsarok vasútja weblap szerkesztője.

"Kint jártunkkor a Viharsarok IC érkezett be a második vágányra több mint egy órás késéssel, amit aztán tovább halmozott. Minden irányból késve érkeznek a vonatok, ezért a vasutasok arra törekednek, hogy a csatlakozási lehetőségeket összehangolják. Így a vonatok egymást bevárva halmozzák a késéseket, mint például a Viharsarok IC, ami duplájára növelte az érkezéskor jegyzett késésének mértékét" — írják az oldalon.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Békéscsaba, Békéscsaba állomás... (Fotó: gerzsoltrain.com)
[/caption]

Délelőtt a Budapest felé vasúton közlekedők 80 perces késést is tapasztalhattak, míg az ellenkező irányból mintegy 40 perc volt a csúszás. A Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő vonalon 20 percet, a Battonya-Mezőtúr vonalon 50 percet, míg a Békéscsaba-Szeged vonalon 20-40 percet késtek a vonatok.

Délutánra már valamelyest normalizálódni fog a helyzet, és valószínűleg a személy és gyorsvonatok is újra járni fognak — olvasható a weboldalon.

11:50 Szerdáig kell kihúzni

Az Időkép.hu meteorológusainak előrejelzése szerint vasárnap nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, ám keleten délelőtt még többfelé várható havazás, mintegy 2-5 centiméterre számítanak utóbbi területeken. Reggel -10, -15 fokra, délután -7, -13 fokra készülhetünk.

Hétfőn ismét beborul az égbolt, délutántól a déli megyékben, estétől egyre többfelé várható havazás. Az élénk, helyenként erős szél hófúvást okozhat! Rendkívüli hidegre, -15, -20 fokra fogunk ébredni és napközben sem lesz több -8, -13 foknál.

Kedden az ország nyugati kétharmadában sokfelé újabb jelentős havazásra van kilátás, szerdától azonban száraz levegő érkezik fölénk, több órás napsütésre számíthatunk. A nagy hó és az erős kisugárzás miatt rendkívül hideg éjszakák ígérkeznek.

11:40 Elkapkodták a kenyeret

A napok óta hallható időjárási prognózisok miatt az emberek tartalékokat halmoztak fel otthonaikban — tapasztaltuk Békésben is. Az egyik békéscsabai pékségben például arról számoltak be lapunknak, hogy a megszokott mennyiséghez képest kétszer annyi kenyeret sütöttek, s az is maradéktalanul elfogyott. Úgy tudjuk, a megyeszékhely egyik hipermarketében négyszeresére emelték a kenyérkínálatot. A lapunknak nyilatkozó pékség vezetője szerint — bár a közlekedés nehézkes — nem volt komolyabb fennakadás a kenyér kiszállításában, az időben a boltok polcaira került.

11:35 Másodfokú riasztás

Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapján szombat délelőtt elérhető tájékoztatás szerint például Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani.

A figyelmeztető előrejelzésben azt írták, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók. (MTI)

11:18 Elmarad az edzőmeccs

Nem utazott el Debrecenbe a Békéscsaba 1912 Frühwald Előre SE — írja weboldalán az egyesület. Mivel a pályák az időjárás miatt használhatatlanok az eredetileg ezekre az órákra tervezett Békéscsaba 1912 Frühwald Előre SE - DVSC II. felkészülési labdarúgó mérkőzés elmarad.

11:20 Késések a vasúton

Egyelőre nem okoz nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben a zord téli időjárás, ott azonban, ahol nagyobb mennyiségű hó esett, már előfordulnak késések, így elsősorban Békéscsaba és Püspökladány térségében - közölte a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője szombat délelőtt az MTI-vel.

Hackl Mónika elmondta: szombatra menetrend-változtatást vezettek be, amely azt jelenti, hogy csak a menetrendben hópehellyel jelölt, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. Mivel azonban szombati menetrend lenne érvényben, ez a változtatás viszonylag kisebb mértékű módosulást jelent, s csak néhány százalékkal kevesebb vonat közlekedik - tette hozzá, arra kérve az utasokat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak.

Megjegyezte, hogy a legnagyobb "küzdelem" a váltók környékén zajlik, hiszen azok állítását nehezíti a hóesés, a szél pedig a letakarítás után is újra és újra visszahordja a havat. Ezért a vasúttárság több száz munkatársa teljesít szolgálatot ezekben a napokban. (MTI)

10:10 Frissült a hótérkép

Az Időkép.hu hótérképének friss adatai szerint a felhasználók Mezőhegyesről 35, Orosházáról 28, Elekről 28, Gyuláról 20, Békéscsabáról és Mezőberényből 13, Szarvasról pedig 15 centiméteres hóvastagságot jelentettek.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Forrás: Időkép.hu
[/caption]

9:58 Nehezen járható mellékutak, elakadt autók

Több olvasónk is jelezte, hogy a kevésbé frekventált mellékutakon sok szakaszon igen kritikus a helyzet. Ilyen például a Murony és Békés, valamint a Békéscsaba és Gerla közötti út is. A beszámolók szerint ezeken a helyeken egy gyakorlatilag csak egy, letaposott nyomsáv járható, ám ha szemből is érkezik éppen jármű, akkor igen balesetveszélyes szituációk alakulnak ki, a kitérő autó ráadásul könnyen elakad a hóban.

9:25 Ingyenbuszok a kézimeccsre

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a Budapest Bank-Békéscsabai Előre NKSE vezetősége ingyenes buszjáratok indítását tervezi szombat délután a város különböző pontjairól a Városi Sportcsarnokhoz. Részletek itt!

9:10 Kiszabadultak a hó fogságából - összefoglaló

Pénteken kora délután a megyében három esetben kerültek rendőri segítséggel idős, illetve beteg, önmagukról a hideg időben gondoskodni nem tudó emberek melegedő helyiségekbe — tájékoztatta lapunkat Vargáné Szombati Andrea, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Eleken a családsegítő szolgálat jelzése alapján egy 53 és egy 61 éves férfit vittek a járőrök fűtött szociális intézménybe. Egyik férfinek sem volt tüzelője, elegendő élelme az elkövetkezendő napokra. Végegyházán pedig állampolgári bejelentést követően mentek el az egyenruhások egy 85 éves nénihez, akit mivel nem volt mivel fűtenie, egy idősotthonba szállítottak. Békésen egy férfihez hívtak segítséget valamivel este 7 óra előtt. Az 51 éves férfi a hóesésben az utcán volt, de egyébként egy tanyán él. Ittassága miatt azonban, ha haza szállították volna, begyújtani és meleget tartani nem tudott volna az éjjel, ezért egy fűtött szállóra vitték.

9:05 Küldje be emlékeit a korábbi nagy havazásokról!

Melyik volt az elmúlt évtizedek legdurvább téli időjárása Békés megyében, illetve Magyarországon? Az 1984-es? A 87-es? Az 1999-es? Netán egy korábbi havazás? Részletek itt!

8:50 Balesetek a csúszós utakon - összefoglaló

Több baleset is történt a megyében pénteken és szombatra virradó éjjel — derül ki a rendőrség ma reggeli hírösszefoglalójából. Pénteken 14 óra körül Orosháza belterületén, a Csorvási úton történt például baleset. Egy férfi kocsijával a belváros felé tartott, amikor egy jobbra ívelő kanyar után a havas úton áttért a menetiránya szerinti baloldalra, ahol összeütközött egy neki szemből érkező autóval. A balesetben a bal oldalra áttérő autót vezető férfi – akinél az alkoholszonda ittasságot jelzett - könnyebben megsérült.

Kora este, fél 6 körül Gyomaendrőd külterületén egy személygépkocsi megcsúszott az egyik kanyarban felgyülemlett havon és árokba borult. A kocsiban hárman ültek, közülük ketten könnyebben megsérültek.

Szombatra virradóan, éjjel fél 1 körül Szarvason is felborult egy autó — tájékoztatott a rendőrség. A kocsi vezetője a Csabai úton Békéscsaba felől Békésszentandrás irányába tartott, amikor a havas úton megcsúszott, majd a jármű az út szegélyének ütközött. Ezt követően az út melletti árokba borult. A vezető nem sérült meg, utasai közül ketten azonban könnyebb sérülést szenvedtek. A Fiatban körülbelül 200 ezer forint kár keletkezett.

8:30 Úton a hókotrók

A Magyar Közút Békés Megyei Igazgatósága ügyeletén kérdésünkre elmondták, a közlekedőknek letaposott, havas utakra kell számítani megyeszerte, ezért azt tanácsolják, akinek nem muszáj, az inkább ne induljon útnak.

Méréseik szerint Békéscsaba térségében 15 centiméter friss hó hullott. Az igazgatóság minden gépe az utakon van, dolgozik azok megtisztításán.

8:10 Egész éjjel esett

Szombaton más világra ébredt az ország — legalább is, ami a tájképet illeti. Az Időkép.hu reggel 8 órás helyzetképe szerint a Nagykanizsa-Budapest-Eger vonaltól észak, észak-nyugatra fekvő területeket leszámítva mindenhol havazik az országban.

A hóréteg vastagsága a Dél-Alföldön, jellemzően Békésben a legnagyobb. Az Időképre küldött felhasználói észlelések szerint reggel fél 8-kor Mezőhegyesen például elérte 30-35 centimétert, egy másik internetező pedig Battonyáról 30 centiméteres hótakarót jelentett.

A megye középső és északi részén és folyamatos a hóesés, a hóréteg vastagsága ezeken a területeken 15 centiméter körül alakult a beszámolók szerint.

A mai prognózis a déli és keleti megyékre további havazást jósol, sokfelé 20-35 cm-es hóréteg kialakulására számíthatunk az esti órákig. Az erős szél miatt jelentős hófúvásra készülhetünk. A csúcshőmérsékletek -7 és -12 Celsius-fok között lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!