Közélet

2009.12.17. 19:48

Kis szerencsével az olcsóbb édességek között is találhatunk élvezhetőt

A gazdasági válságra való tekintettel az olcsóbb szaloncukrokat kóstolgattuk végig. Szinte egybehangzóan döntöttek munkatársaink: legfinomabb a földimogyorós, legkevésbé élvezhető a zselés, illetve a gyanús, fehér lepedékkel borított kókuszos. Ha tehetjük: válasszuk inkább a közepes árkategóriába tartózó édességet.

G. E.

— Olyan nőcis, vadul édes ez a rózsaszín — mondta Mengyánné Filyó Katalin hirdetési tanácsadó, miközben az epres-joghurtos cukorkát ízlelgette. A rikítóan pink árnyalatokban játszó papír szépen mutathat a zöld fenyőn, de a tesztelők többsége nem sorolta kedvencei közé a Disney-figurás, kakaós étbevonómasszába mártott nyalánkságot. A kisgyermekes családoknál ennek ellenére nyerő lehet a királylányos csomagolásba bújtatott szaloncukor.

A kóstolgatás első perceiben máris kisebb harc alakult ki a közepes árkategóriába tartozó, földimogyorós cukorért.
— Ebben valóban érződik a mogyoró íze. Ropogós, kellemes, ez a legjobb — jelentette ki legtapasztaltabb kollégánk. Mészáros Béla tördelő becsülettel végigpróbálgatta az összes, tesztelés alá vetett példányt, így hihetünk véleményének. Bár az aranyszínű fóliába csomagolt édesség a pörkölt földimogyoró és cukor mellett szójalisztet, térfogatnövelőt, tejsavóport is tartalmaz, kis csapatunk egyöntetűen ezt helyezte a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Ellenszavazat nélkül nyert a mogyorós szaloncukor.

Mivel vásárláskor a leglaposabb pénztárcájú családokra is gondoltunk, nem maradt ki a választékból a 299 forintos, „gazdaságos” szaloncukor sem. Ebből a szupermarketben zseléset és kókuszosat kaptunk, egyszerű nejlontasakban, minden díszítés nélkül. Bizony ízlelőbimbóinkat sem kényeztette el ez az édesség. Szabó György, BEOL-szerkesztőnk is fintorogva eszegette, s csalódottan vette tudomásul, hogy ennek bizony nem lehet lerágcsálni a csokoládé-bevonatát. Ráadásul túl cukros.

A kókuszoson pedig olyan fehér kicsapódást találtunk, ami egyesek szerint nem ront az élvezeti értékén, mégsem túl bizalomgerjesztő. Az összetételt elemezve a „gazdaságos” termékekben olyan rosszul hangzó dolgokat is találtunk, mint a dextróz, a savópor és invertáz enzim. Nem akarom megtudni, mik lehetnek ezek, de jelenlétük sok jót biztos nem jelent.

Rögtönzött tesztelésünkön jó eredményt ért el a kakaós étbevonómasszába mártott, vajkaramellás szaloncukor, ami ugyanannak a bolthálózatnak a terméke, mint az előbb elemzett, gyenge minőségű. Ez többe kerül, de bizony finomabb, mutatósabb a csomagolása, s érdekes módon a félelmetes elnevezésű anyagok is hiányoznak belőle.

Munkatársaink elismerően nyilatkoztak a családi kiszerelésben kapható szaloncukorról is, mely igazán barátságos áron szerezhető be. Nagy előnye, hogy egy csomagban különböző ízesítésű: zselés, kókuszos és gesztenyés darabok is találhatók, s mindez más és más színű papírral díszíti majd a karácsonyfát.

Összegzésül megállapítottuk: kis szerencsével az olcsóbb szaloncukrok között is rálelhetünk egészen élvezhető fajtákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!