Gazdaság

2009.02.05. 10:40

Sms-re indul a sztrájk

A közvéleményt nem tájékoztatják, csak a munkáltatónak jelentik a sztrájkot, amiről a szakszervezeti tagok sms-ben kapnak értesítést - ez a VDSZSZ új sztrájkstratégiája a HRPortál beszámolója szerint.

HR Portál

Egy évvel az eddig sikertelennek bizonyult vasutas-gördülősztrájk megindítása után új fogásokat próbál ki a Gaskó István vezette VDSZSZ. Egy, a Népszava birtokába került dokumentum rögzíti: "a reggeli, illetve a délutáni időszakban 2-3 óra időtartamra hirdetünk csak sztrájkot, hetente akár több alkalommal is"

A másik lényeges pontja az új sztrájktechnológiának, hogy "csak a munkáltató felé jelentjük be a sztrájk megkezdését megelőzően körülbelül egy órával, a közvélemény felé nem a VDSZSZ-tagok a sztrájk kezdésének időpontjáról sms-ben kapnak értesítést."

Tóth András munkaügyi szakértő szerint a sztrájktörvény nem írja elő, hogy mennyi idővel kell bejelenteni az akciót, s azt sem rögzíti, hogy a közvéleményt kell-e tájékoztatnia a szakszervezetnek.

A jogalkotó abból indult ki, hogy egy sztrájk a felek közti egyezséggel ér véget, s megszűnik a munkabeszüntetés oka. Arra nem gondoltak, hogy Gaskóék csupán felfüggesztik a sztrájkot. Tóth szerint Gaskóék ugyan nem sértenek törvényt legújabb technikájukkal, amíg pedig a jogi kereteken belül maradnak, legfeljebb erkölcsi alapon kérdőjelezhető meg akciójuk.

A MÁV-Startnál hamarosan folytatódnak az eddig eredménytelen bértárgyalások. A munkáltató 4,1 százalékos átlagos, részben differenciált ajánlatát nem fogadja el a VDSZSZ, csak akkor, ha nem lesz differenciált, hanem teljesen alanyi jogú és a tavalyi 3,4 százalékos átlagos emelést visszamenőleg kiegészítik 6,9 százalékra.

Címkék#sztrájk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!