Közélet

2009.01.18. 17:27

Karsai szerint a Provident a gazdasági válsághoz hasonló katasztrófát okoz

Karsai szerint az agresszív reklámkampányt folytató Provident Zrt. vidéki tevékenysége a gazdasági válság hatásaihoz mérhető katasztrófát okoz: a szegényebb térségekben, mint például Battonya környékén minden második-harmadik család a tőlük felvett hitelekből él - írja a Hírszerző.

Hírszerző.hu, F. M.

A szocialista politikus szerint fontos látni, hogy ezek a családok a puszta megélhetés miatt veszik fel a megítélése szerint uzsorakamattal járó hiteleket, amelyek aztán élelmiszerre és a közüzemi számlák rendezésére mennek el.

A hitelt sokan aztán újabb hitelből finanszírozzák, majd a kör bezárul és a család fizetésképtelenné válik. Karsai szerint a következő hónapok során családok ezreinél kapcsolhatják ki emiatt az áramot avagy a fűtést, miközben az újabb és újabb törlesztőrészletekért hetente a családok nyakára járó üzletkötők tapasztalatai szerint mentálisan teszik tönkre az embereket.

A megoldás egyfajta szegények bankja felállítása lehet a politikus szerint, valamint a kamatszintek korlátozása, amelyet egyébként ő már a most elfogadott "uzsoratörvény" kapcsán javasolt, ám végül alulmaradt. Kérdésünkre, miszerint a gyulai fideszes politikus csatlakozása után elképzelhető-e esetlegesen egy pártközi összefogás ebben az ügyben, Karsai kijelentette: miután nemzeti ügyről van szó, számára itt nincs ellenzék, a pártstratégiákon túl kell lépni, és "rá kell kényszeríteni" a kormányt a szükséges lépések megtételére.

— A három-négyszáz százalékra adott kölcsön már kimeríti az uzsora fogalmát, rosszabb, mint a nyerőgép — nyilatkozta vasárnap lapunknak a honatya. Elmondta, választókerülete valamennyi településéről megkeresték már a Provident áldozatai, akiknek az átgondolatlanul felvett hitel már ingatlanjaikat veszélyezteti.

— Dombiratoson értesüléseim szerint a lakosok hetven százaléka adósa a Providentnek. Hetente járnak a törlesztőrészletekért, 500 ezer forintot meghaladó tartozásért, pedig már árvereztethetnek. A mozgalom mellett átfogó cselekvési terv szükséges. Ebben beletartozik a kártyás villany- és gázórák bevezetése, szakszervezeti bankok alapítása és a maximális kamat törvényi szabályozása — mondta Karsai.

— Dombiratoson értesüléseim szerint a lakosok hetven százaléka adósa a Providentnek. Hetente járnak a törlesztőrészletekért, 500 ezer forintot meghaladó tartozásért, pedig már árvereztethetnek. A mozgalom mellett átfogó cselekvési terv szükséges. Ebben beletartozik a kártyás villany- és gázórák bevezetése, szakszervezeti bankok alapítása és a maximális kamat törvényi szabályozása — mondta Karsai. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!