Gazdaság

2008.11.28. 19:51

Kifizetődő megváltozott munkaképességűeket alkalmazni

Megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása esetén akár a munkabér és a járadékok teljes összegét finanszírozza az állam. Ez hangzott el pénteken Békéscsabán egy tájékoztatón.

F. M.

A megváltozott munkaképességűek alkalmazásánál nem azt kell nézni, hogy milyen hiányosságokkal rendelkeznek betegségükből adódóan. Az új szemlélet a megmaradt képességekre helyezi a hangsúlyt. Ezt a hozzáállást tükrözi a rokkantnyugdíj intézményét lecserélő rehabilitációs járadék. A rehabilitációs járadékon lévők foglalkoztatási szabályairól, az alkalmazásukat segítő támogatásokról hallhattak tájékoztatást tegnap a munkaadók Békéscsabán.

A fórumot a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ (DARMK) Békéscsabai Kirendeltsége és Szolgáltató Központja szervezte. A megye számos településéről ide érkezett munkaadók Petri András, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság főosztályvezető-helyettesének előadásából többek között tájékozódhattak a korkedvezményes nyugdíjasok kereseti viszonyairól.

A cikk a hirdetés után folytatódik.

 

Szó esett a munkáltatók rehabilitációs akkreditációjáról és a foglalkoztatást segítő támogatásokról. Solti Lajos, a DARMK szakreferense elmondta, a rehabilitációs járadékban részesülők elhelyezkedését 2013. februárjáig országos szinten 2,741 milliárd forinttal támogatják.

Közvetlenül magukat a megváltozott munkaképességűeket is támogatja a TÁMOP 1.1.1-es program: például képzésekre, önfoglalkoztatásra igényelhetnek finanszírozást. A munkaadók támogatás formájában akár a rehabilitált dolgozók munkabérének és a járulékainak teljes összegét megkaphatják. Továbbá a munkáltatók 170 millió forint értékben pályázhatnak a foglalkoztatáshoz szükséges akadálymentesítésre.
A mintegy hatvan munkaadó az előadások után lehetőséget kapott, hogy a hallottakat, illetve a témával kapcsolatos tapasztalatait megvitassa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!