Közélet

2008.06.22. 14:17

A fogorvosoknak manipulálniuk kell a nyilvántartást

Júniustól volumenkorlátot vezettek be a fogorvosoknál is. Meghatározták, hogy náluk egy röntgen legalább öt perc. Egy fogtömés legalább húsz perc. Ennél kevesebbet akkor sem írhat be a doktor, ha tíz perc alatt végzett, mert semmilyen komplikáció nem adódott. A doktorok szerint a rendelkezés miatt hosszú várólisták alakulnak majd ki a nem sürgős betegeknél.

F. G. K.

— A volumenkorlátot azért vezették be, mert a Magyarországon dolgozó 3200 szakorvos közül 55—60 több beavatkozást jelentett, mint amennyit valójában el lehet végezni annyi idő alatt — mondta dr. Rück András, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának megyei választmányi elnöke. — Vagyis, nem a kollégáknak a 1,5 százalékát ellenőrzik, hanem mindenkit büntetnek.

A betegek egy része első hallásra örült a döntésnek, legalábbis az egyik Békés megyei fogorvosi váróban több olyan vélemény is elhangzott, hogy jó, ha nem siethet a doki, hiszen meg van adva, mire mennyi időt kell szánnia.

Valóban le van írva: a receptfelírás, a röntgen, a  gyökérkezelés, az érzéstelenítő injekció legalább 5, a fogtömés minimum 20 perc. Csak egy feldagadt arcú férfi jegyezte meg: „Ha az orvos eddig az előírt időnél gyorsabban végzett, akkor most már a páciensnek többet kell várakoznia, mire sorra kerül”. Márpedig neki most sietnie kellene a munkahelyére.

A volumenkorlátot a fehér köpenyesek más szemszögből is látják. Mint egyikük mondta, ijesztő várólisták alakulhatnak ki, ha majd csak azért nem láthatják el a beteget, mert az már nem fér bele a havi keretbe, azaz a páciens kezelését nem finanszírozza a társadalombiztosító. Márpedig ez a szakterület igen anyagigényes, az orvos nem szeretne azért fizetni, hogy dolgozhasson. Ha ugyanis valaki beül a székébe, már műanyag kendőt kötnek a nyakába, pohárba vizet készítenek neki, a doktornak gumikesztyűt kell húznia, gépeket kell használnia.

Arról, hogy ki mit tesz a kereten felül érkezőkkel, mindenki máshogy vélekedik. Dr. Rück András békéscsabai fogorvosnak ebben a kérdésben igen gyorsan döntenie kell, mert már elérte a havi limitet és még egy hét van hátra júliusig.

— Amit a hónap utolsó hetében dolgozok, azt nem fizeti ki az egészségbiztosító — mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának megyei választókerületi elnöke. — Most mit tehetek? Mondjam azt a letört fogú páciensnek, hogy jöjjön vissza jövő hónapban, amikor már finanszírozza az ellátását a tb? A költségeket a beteggel nem fizettethetem ki, hiszen nem magánrendelésre érkezett.

Azt sem mondhatom, nem látom el, mert akkor megszegem az OEP-pel kötött szerződést. A munkánk mintegy 15 százaléka nem tervezhető előre. Naponta ketten-hárman bejelentés nélkül jönnek, mert már panaszaik vannak.

Egy neve elhallgatását kérő szakember szerint eddig senki nem csalt, senki nem akar az el nem végzett munkáért pénzt kiénekelni a társadalombiztosító kasszájából. Most viszont szinte mindenkinek manipulálnia kell a nyilvántartást, ha talpon akar maradni.

F. G. K. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!