Bolond Istók bekukkantott Békéscsabára

2017. április 21. 17:05 Varga Fanni, Fotó: A-team

KRITIKA | A Békéscsabai Jókai Színház úgy emlékezik meg Arany János születésének 200. évfordulójáról, hogy műsorra tűzte a költő Bolond Istók című elbeszélő költeményét. Megnéztük a Jászai Mari-díjas Árkosi Árpád által rendezett darab szerdai bemutatóját.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Bolond Istók ismét egy olyan előadás volt, amire minden utánajárás nélkül ültem be. Vagyis, ez nem teljesen igaz, hiszen olvastam Arany János művét, amiből a darab is készült, de elképzelésem sem volt, hogy a Békéscsabai Jókai Színház mire készül. Éppen ezért a frász tört rám.

Marionettbábuk, hasbeszélők, vagy minden egyéb, embernek látszani próbáló és mozgó bábok, babák és satöbbik – na, én az ilyeneket rosszul viselem. Nem azt mondom, hogy félek tőlük, ennyire azért nem rossz a helyzet, de elég kényelmetlenül érzem magam, ha meglátok egyet is, hát még, ha többet. Úgyhogy amikor felbukkantak a színpadon a majd kétméteres, bábnak öltözött emberek, akik valami papírmasé-féle hatalmas nagy maszkot viseltek, hát, az kicsit betett a közérzetemnek. Ráadásul egészen közel is ültem a színpadhoz, így kellett jó pár perc, hogy túltegyem magam a kezdeti sokkon.


Amint ez megtörtént, valami egészen bizarr módon még tetszeni is kezdett ez az egész jelenség, ugyanis meglehetősen groteszk volt a látvány, azzal viszont semmi problémám, sőt. Így történt, hogy egyszerre vonzott és taszított a darab első fele, és meg kell valljam, ez nagyon kedvemre való volt. Régen láttam már olyan előadást, ami ennyire ambivalens érzéseket váltott volna ki belőlem, így teljesen a hatása alá kerültem. A bábokat egyébként Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház vezetője készítette, ezúton is köszönöm neki az élményt, hatásos volt, az egyszer szent.

Az előadás kezdetén egy, a szereplőkről készült óriási fénykép takarta előlünk a színpadot, majd a színészek a képen is látható beállásban jelentek meg a színen, és előadták Petőfi Sándor Szinészdalának megzenésített változatát, amivel mintegy előre utaltak arra, milyen jövő vár Bolond Istókra.


Az darab első felében Istók születésének körülményeit ismerhettük meg, valamint Istók eseménydús csecsemőkorát, mikor is Katónak keresztelték, mert még a nemét sem tudták, elhagyták, majd a cigányok vették magukhoz, akik túladtak a csecsemőn – így került egy családhoz és kapta meg az István nevet.

Bolond Istók szerepében Ragány Misát láthattuk – mert ugye „nem mindig hősi termet ad vitézt” –, valamint kezdetben egy játékbabát. A baba egy hosszú lepedőbe volt belecsavarva, aminek a végét – mintha egy köldökzsinór lenne – egészen addig fogta a talpig fehérbe öltözött és fehérre mázolt Ragány Misa, míg kezdetét nem vette a történet második része. Ahogy elszakadt a babától, úgy ért véget a gyermekkora.Legénykorára – nem kis megkönnyebbülésemre – eltűntek a maszkos figurák. Nyomon követhettük, ahogy Istók „bekukkantott” Debrecenbe és kiderült, nem is bolond ő, sőt, kimondottan jó eszű, csak híján van a szorgalomnak. Így kezdett a színészi pálya felé kacsingatni. Kezdetben egy színháznál segédkezett, ekkor tűnt fel egy színpad a színpadon, ami a könnyebb mozgatás érdekében kerekeket kapott, csakhogy az egyik oldalt nem sikerült helyesen rögzíteni, így néhány színész kis híján dobott egy hátast. És nem, nem a szerep szerint, tényleg elszabadult a színpad. Szerencsére sérülés nem történt, és egy-két riadt arckifejezésen kívül egyébként teljesen jól vették a színészek is a… mondjuk úgy, hogy eléjük gördített akadályt.


Ha már témánál vagyok, kitérnék a díszletre, amit a lehető legegyszerűbbre terveztek, azaz tervezett Ondraschek Péter. Minden csupa fehér, néhány elfordítható ajtó törte meg néha a tér monotóniáját, valamint a tény, hogy ezekre az ajtókra filccel rajzolták rá az éppen aktuális helyszíneket maguk a színészek. Még a kellékek, mint a kolbász és a sült malac, valamint a könyvek is fehérek voltak. A színeket maguk a szereplők – és persze a fények – hozták be a darabba, ez akkor volt különösen szembeszökő, mikor Istók színésznek állt, és kollégái harsány és mintás jelmezekbe bújtak.

A Ragány Misán látható öltözetek Istók felnőtté válását is szimbolikusan követték: kezdetben csupa fehérben láthattuk, legényként fekete-fehérben, majd mikor a darab végén visszatért abba a faluba, ahol cseperedett, az öltözéke is feketévé vált, amint az immár férfivá érett ifjú megvetette a lábát. Ragány Misát ritkán láthatjuk főbb szerepekben, de remekül helyt állt Istókként, és még arra is fordított gondot, hogy a megbokrosodott színpadot, mintegy mellékesen, normálisan lerögzítse.


A másik kiemelkedő alakítást a mesélő bőrébe bújt Katkó Ferenctől láthattuk, akinek az orgánuma egyszerűen arra van kitalálva, hogy Arany-verseket szavaljon, és ehhez kár bármi egyebet hozzáfűzni – hallani kell. A darabban látható színészek zömét a színitanházas hallgatók tették ki, de ez nem hogy elvett volna az előadás értékéből, hanem egy külön löketet adott neki. Elvégre kik tudnák hitelesebben játszani a lelkes vándorszínészeket, mint a színitanoncok?

Zalán Tibor itt-ott hozzáköltött az eredeti Arany-műhöz, és bátran mondhatom, amit tett, az aranyat ér. Néhol fel-felkaptam a fejem, hogy ez mintha nem szerepelne az eredeti szövegben – mint amikor átkot szór a lányára az öregasszony –, de ezek a részek annyira Arany „hangján”, észrevétlenül simultak bele a darabba, hogy ha nem a napokban kezdtem volna újraolvasni a művet, egészen biztosan nem veszem észre.


Az előadáson, ahogy elnéztem zömével felsős diákok ültek a nézők soraiban, ők bizonyára könnyen azonosultak Istók kirohanásaival, miszerint „bűn az oskolában töltött idő”, de úgy vélem, egyébként is a megfelelő korosztályt szólította meg a darab – persze ettől még az idősebb korosztálynak is bátran ajánlom.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Bolond Istók bekukkantott Békéscsabára

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Huszonkétmillióan ámultak már el ezen a trükkös videón

Huszonkétmillióan ámultak már el ezen a trükkös videón

Szinkronúszás még nem volt ilyen izgalmas.

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

A tánc világnapja alkalmából ropta.

Álom: 101 különböző sajtot halmoztak a világrekorder pizzára

A Tini Nindzsa teknőcök 99-sajtos pizzája adta az ötletet.

Gyötrelmes első félidő után iskolajátékkal a négy között a Veszprém

Gyötrelmes első félidő után iskolajátékkal a négy között a Veszprém

Sorozatban negyedszer jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Veszprém.

MOB: hárman egy célért – hét kérdés az elnökjelölteknek

Május 2-án tisztújító közgyűlés: Borkai Zsolt, Szabó Bence és Kulcsár Krisztián harcol az elnöki posztért.

Serie A: hatalmas egyéni hiba okozta az Inter vesztét a Napoli ellen

A milánóiak a mostani bajnokság során először nem szereztek gólt hazai pályán.

NB II: kibrusztolt győzelemmel növelte előnyét a Puskás Akadémia

NB II: kibrusztolt győzelemmel növelte előnyét a Puskás Akadémia

A játéknap legjobb, legizgalmasabb, hétgólos meccsén győzött a Nyíregyháza.

Ligue 1: a PSG kikapott Nizzában, oda a bajnoki cím?

Balotelli betalált, a Nice 3–1-re nyert • A párizsiak kettős emberhátrányban fejezték be a meccset.

Gyirmót: Kilencvenkilenc százalék, hogy távozom – Urbányi

Az NB I-től már biztosan búcsúzó Gyirmót vezetőedzője visszatér az Egyesült Államokba.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér