beruházás

2021.04.22. 19:44

Tovább korszerűsítik Mezőhegyesen a vetőmagüzemet

A francia termelők által irányított Limagrain vállalat magyarországi önálló kereskedelmi tevékenységét 2000-ben kezdte meg. 2014-ben a Limagrain Europe vetőmagüzemet vásárolt Mezőhegyesen. A nagy múltú mezőhegyesi állami gazdaság teljes körű újjászervezésének a részeként két esztendeje aláírták azt a szerződést, amellyel a Limagrain Europe eladta a Limagrain Hungary nevű termelési leányvállalatát a ménesbirtoknak. Az üzem visszavásárlása után nagyszabású fejlesztés vette kezdetét, ami a mai napig tart.

Csete Ilona

20210420 Mezőhegyes Ménesbirtok új szárítóüzem épül Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az újra nemzeti tulajdonban lévő vetőmagüzem fejlesztése szerves részét képezi a magyar kormány többször deklarált célkitűzésének, mely szerint a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a 2020-as évek végére Európa egyik legmodernebb állami gazdasága lesz – fogalmazott akkor Lázár János kormánybiztos. A vetőmagüzem korszerűsítése napjainkban zajlik. Április elején megjelent a hír: a győri CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft. szállíthatja Mezőhegyesre a komplett vetőmagüzemi technológiát.

Modernizálják a gépeket, a műveleteket, a folyamatokat, a műszaki átadás jövőre lesz /Fotó: Imre György

A részletekért megkerestük a ménesbirtok vezérigazgatóját. Kovács Norbert elmondta, a vetőmagüzem területén valóban kezdetét vette a beruházás. – Az első ütemben egy kétezer négyzetméteres csarnokot építettünk, valamint közművesítettünk. A közbeszerzési eljárásban két pályázó vett részt, miután a CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft. adott kedvezőbb ajánlatot, a szerződést ezzel a céggel megkötöttük. Megtörtént a munkaterület átadása, így a kivitelező megkezdhette a munkálatokat, amire tíz hónap áll rendelkezésre. A műszaki átadása jövő januárra várható. Megtudtuk, a korszerű vetőmag-feldolgozó technológia azért kuriózum hazánkban, mert egy épületen belül képes az előtisztított alapanyagból méretre szedést követően zsákolt és raklapra kiszerelt vetőmagot produkálni.

Az elkészült csarnok egyik felébe egy vetőmagot válogató gépsor kerül, ami méret, alak és még szín alapján is elvégzi a szelektálást. Ez a gépsor 10 tonna/óra kapacitású, ami azt jelenti, hogy akár 45 nap alatt képes lenne szortírozni a ménesbirtokon egy év alatt előállított vetőmagot. A csarnok másik felében pedig egy új csávázógépet állítanak be. Ott történik a vetőmagok bevonása különböző magserkentő és csírázást védő anyagokkal.

– Modernizáljuk a gépeket, a műveleteket, a folyamatokat, amelyek teljesítménynövelést eredményeznek, és az előállított vetőmag minőségének a megőrzését is szolgálják – mondta Kovács Norbert.

Rugalmasan reagálnak a vevők igényeire

A vetőmag-feldolgozás elsődleges célja a magas csíraképesség és a vetőmag tisztaságának a fenntartása. Az új vetőmagüzemi épület a legmodernebb környezetkímélő technológiai berendezések elhelyezésére, azok kiszolgálására, valamint a magas szintű munkakörülmények biztosítására szolgál. Ide beépítik a 10 tonna/óra feldolgozási teljesítményű sor technológiai berendezéseit, az optikai szeparátort csávázógéppel, szárítóval. Telepítenek komplett mérlegelő, zsákoló, palettázó és fóliázó gépsort. Ezek tervezése és kialakítása során figyelembe vették azt, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is teljesítsék. A beruházás része a meglévő silóteleppel összekötő szállítószalag-pálya berendezéseinek szállítása. A laboratóriumi körülmények között meghatározott frakciók elkülönítése a feldolgozósoron történik. A gyakorlatban négy-, illetve hatfrakciós feldolgozóvonalak létesülnek. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vetőmagüzemében négyfrakciós vonalat hoznak létre. A vevői igények alapján ettől eltérő frakcióméretek is beállíthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!