Kutyasztori

2024.05.13. 06:25

Mese első évét mutatja be a különleges mesekönyv - videóval

Megjelent a Mese mesél című különleges mesekönyv, amelyeknek történeteit Gulyás Bianka, az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület alapítója, a négylábú gazdája vetett papírra. A kötet Biankáék kutyája, Mese szemszögéből meséli el a golden retriever első évének humorral és kedvességgel átélt történetét és mindennapjait.

Papp Gábor

Gulyás Bianka és Mese mutatják be a Mese mesél című könyvet

Fotó: Dinya Magdolna

Mese 2015-ben 9 hetesen érkezett a családba, hogy Bianka gyógypedagógusi munkájában, az állatasszisztált terápiás módszerben a segítségére legyen.

Gulyás Bianka, az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület alapítója elmondta, hogy Mese nagymamája is terápiás kutya volt, és neki is köszönhetően magában hordozza a különleges géneket. Mese amellett, hogy mindig segíteni akar, humoros, kreatív és imádja a gyerekeket.

Mese mesélt, mindennap történt valami

– Mindennapjaink a kezdetektől sokrétűen teltek, mindig történt valami egyedi, Mese mindennap csinált valami érdekeset vagy vicceset, amit a fényképek mellett igyekeztem írásban is megörökíteni, hogy megmaradjanak az emlékek – fogalmazott a szakember. – A történetek humorosra sikeredtek, jól esett azokat lejegyezni, de tavaly év végén, illetve idén év elején érett meg, hogy érdemes lenne mesekönyvet szerkeszteni, majd azt közzé is tenni.

– Kerestük a lehetőséget, hogy milyen formában lehetne kiadni a kötetet, és a végül a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázatán sikerült támogatást elnyerni a célra. Bár nem klasszikus szakmai kiadványról van szó, az elejétől fogva bíztunk abban, hogy a Mese mesélt jó célokat szolgálhat majd – folytatta a gondolatot Gulyás Bianka.

A könyvből ötszáz darabot nyomtattak, és mind a tördelő, mind a grafikus, Kovács-Marton Mercedes személyében sikerült olyan szakembereket találni, aki a megjelenéssel tovább erősítették a kötet üzenetét. 

A félezer könyv Csongrád-Csanád és Békés vármegyei halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, illetve fogyatékossággal élő gyermekekhez kerül, köztük olyan gyermekekhez, akiknek nincs még hasonló kötetük. 

A program különlegessége, hogy Mese személyesen „viszi el” az intézményekbe a mesekönyvet.

– Elsősorban olyan helyre mentünk, illetve megyünk el, ahol már jártunk az állatterápiás foglalkozásokon. A gyerekeknek nagyon sokat jelent, hogy találkozhatnak Mesével, sztárnak nevezik, és még egyedibbé teszi számukra az élményt, hogy ő mancsolta a könyvet, vagyis a szemszögéből elevenednek meg a történetek – hangsúlyozta Gulyás Bianka.

Mese mindenkire odafigyel

Az első visszajelzések nagyon kedvezőek, így már gondolkodnak azon, hogy újabb 1000 példányt adjanak ki a műből, amely az ország számos részére és nem csak sajátos nevelési igényű gyermekekhez is eljuthat majd.

A szerző mindenképpen szerette volna megmutatni, hogy Mese mennyire képes odafigyelni a másságra, például nem úgy engedi rá a nehezített akadálypályára a gyengén vagy egyáltalán nem látó gyerekeket, mint akiknek nincs látásproblémájuk.

– Nagyon szerettem volna a figyelmességet és az érzékenységet egy kutya szemével láttatni, és olyan környezetben, olyan módon leírni, olvastatni, amelyet ők is könnyen megértenek. Mese nemcsak trükköket tud, hanem hidat is épít a sajátos nevelésű és normál tanterven tanuló gyerekek között – fogalmazott.

S persze a könyvben ott szerepelnek a sztorik a zöld csipogó-pattogó labdáról, amelyet Mese valóban a föld alól is képes előteremteni, ahogy arról is, hogy miként helyezett át egy tuját a derék négylábú.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!