Díszítőművészeti szakkör

2024.04.18. 18:59

Hímzőhagyományaikat 60 éve töretlenül őrzik az orosháziak – galériával, videóval

Orosháza újratelepítésének a 280 éves évfordulója tiszteletére egész héten át tartó programokkal várják az orosháziakat. A helyi díszítőművészeti szakkör 60 éves jubileumát ünnepli. Kiállítással emlékeznek meg az alapítókról, és együtt ünnepeltek a tagok csütörtökön, bemutatták hímzőhagyományaikat.

Csete Ilona

A nagyon látványos időszaki kiállításra sokan elhozták megmutatni különleges, egyedi, vagy a napi használatra is alkalmas kézimunkájukat. Ott sorakoznak az évtizedes sikerekről tanúskodó oklevelek, elismerések a Petőfi művelődési központ színháztermi előcsarnokában. Varga Jánosné, a klub vezetője köszöntötte a megjelenteket, a tagokat, a hozzátartozóikat, barátaikat, a kíváncsi érdeklődőket. Megemlékezett azokról, akik már nincsenek közöttük.

hímzőhagyományaikat, szakkör, kiállítás, Orosházán
Hímzőhagyományaikat Orosházán 60 éve őrzi a szakkör. Fotó: Csete Ilona

Békéscsabai, mezőtúri, nagybánhegyesi, gádorosi, mezőkovácsházi hímzőket is látva a tárlatlátogatók között, őket is szeretettel köszöntötte, majd visszaemlékezett az eltelt 60 évre, az alakulásukra. Szomorúan jegyezte meg, hogy megfogyatkoztak. S szakköri tagok idősebbek, a fiatalok, az utánpótlás hiányzik, de nagyon. Jó volna, ha az iskolákba bevezetnék a hímzést, hogy a diáklányok megtanulhassák és az ilyen lelkes szakkörösök átadhatnák nekik a tudásukat...

Hímzőhagyományaikat sokan csodálják

– Gyönyörű munkáink élnek tovább. A tudás amit mi kaptunk, reméljük, lesznek, akiknek mi is átadhatjuk, hátha lesz kedvük őrizni e csodás hímzőhagyományt – tette hozzá a szakkör vezetője.

Lajti Tímea, a művelődési központ vezetője meghatódottan elevenítette fel, ő milyen útravalót kapott édesanyjától, nagymamájától, s hogyan tanulta meg hímezni a kalocsai és a matyó mintákat.

– Miközben láttam a készülődést, jó érzés volt az emlékek között ragadni. De jó azt is látni, amikor a múlt és a jelen összekapcsolódik; amikor kézzel tapintható az alkotói szándék, az az üzenet, ami nem csak nekünk, hanem a következő generációnak is szól. 6 évtized értékei mellett állunk. Ez a szakkör az a közösség, akik értéket őriznek s értéket teremtenek – fogalmazott az igazgató.

A jubiláló asszonyokat köszöntötte Dávid Zoltán polgármester, majd Ficsor Zoltán cukrászmester óriás tortával érkezve lepte meg az ünneplőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában