Egészség

2024.05.02. 15:33

Együttműködési megállapodást kötött a kórház és a kormányhivatal - galériával

A Békés vármegyei lakosság általános egészségi állapotának javítása, a lakosság egészségtudatosabb életmódra ösztönzése, szűrővizsgálatok még eredményesebb megvalósítása, illetve a vármegye demográfia helyzetének javulása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Békés Vármegyei Központi Kórház. Az együttműködési megállapodást dr. Takács Árpád, a vármegye főispánja és dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa írta alá csütörtökön délelőtt a kormányhivatalban.

Papp Gábor

A résztvevők Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel is együtt gondolva, Egészségben Békésben – Békés vármegyei egészségfejlesztési és szűrési program néven indították el az új kezdeményezést. Dr. Takács Árpád az együttműködési megállapodás előzményeiről kifejtette, mind a kórház, mind a kormányhivatal, mint népegészségügyi hatóság részéről eddig is folytak különböző szűrővizsgálatok. 

Együttműködési megállapodás
Az együttműködési megállapodást dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa és dr. Takács Árpád, a vármegye főispánja írta alá csütörtökön délelőtt a kormányhivatalban, mellettük Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Fotó: Lehoczky Péter

Felelevenítette, hogy a kormányhivatal 2018-ban elindította a Közös érték az egészség elnevezésű programot, ami részeként azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy különböző helyszínekre kitelepülve a vármegye lakosságának egészségtudatos szemléletét fejlesszék, illetve felhívják az egészséges életmódra a figyelmet. Emellett meghatározták, hogy milyen pilléreken, milyen állomoson teszik mindezt. A teljesség igénye nélkül ott voltak óvodákban, iskolákban, önkormányzati intézményekben, civil szervezeteknél és fesztiválokon is.

Együttműködési megállapodás előzményekkel

– Mind a 75 vármegyei településre eljutottunk az elmúlt években. Összesen 698 egészségprevenciós programon vettünk részt vagy tartottunk ilyen programot. A szűréseinken több mint 8000-en vettek részt. A szakemberek 1433 esetben mértek határérték feletti értéket, az érintetteket pedig továbbirányították vagy szakrendelésre, vagy a háziorvoshoz – részletezte a tapasztalatokat dr. Takács Árpád. A teljesség igény nélkül vérnyomást, pulzust, testsúlyt, testtömegindexet, véroxigénszintet egyaránt mértek, ahogy egészségügyi alapismereteket is átadtak a prevenció jegyében.

A főispán kitért arra, hogy 2019 májusában új elemmel bővült a program. Ekkor ultrahangos vizsgálattal pajzsmirigyszűréseket kezdek el végezni, 11 település alapfokú oktatási intézményeinek felső tagozatos diákjait vizsgálták. Ebbe a szűrésbe 688 tanulót vontak be, és 148 fiatalnál további vizsgálatok elvégzését javasolták.

Idén ismét bővült a program, amelynek keretében a mentális egészség fejlesztését is megcélozták. A szűrési, megelőzési programokat a kórházzal együttműködve szeretnék továbbfejleszteni, kiterjeszteni. Rövid távon Békéscsabán és környékén, Sarkadon és környékén, valamint Dél-Békésben kezdik ezeket a szűréseket, és a következő években szeretnének mindenhova eljutni.

Közös a cél és a szándék

Dr. Becsei László hangsúlyozta, a cél és a szándék közös. Mint mondta, a kórházaknak, az egészségügyi intézményeknek nem csak a gyógyításban, hanem az egészségmegőrzésében is komoly szerepük van.

– A kórház a saját kapuin belül, illetve a lakossághoz is eljutva dolgozik az egészséges életmód, az egészségvédelem, az egészségfejlesztés terén. Ez a prevenció első szintje – tette hozzá. – A szekunder prevenció keretében pedig már szervezett szűrővizsgálatokon vesz részt a lakosság. Az emlődaganat-, a vastagbéldaganat- és a méhnyakrákszűrések helyszíne a kórház, és a szükséges kezeléseket is ott végzik el. Emlékeztetett arra, hogy mindez a 2014-ben megszületett Egészséges Magyarországért Programmal és a Nemzeti Népegészségügyi Programmal összehangban történik.

A szakember szólt arról, hogy a lakosság egészségügyi mutatói az elmúlt évtizedekben előrelépést mutattak egészen a koronavírus-járványig. Akkor ez a kedvező folyamat kissé megtorpant, és a szervezett szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóság csökkent. Ezért is fontos a kormányhivatallal kötött megállapodás, amit a tervek szerint folyamatosan bővítenek majd, a munkába minél több szereplőt bevonva.

Dr. Becsei László elmondta, a kórház kiemelten kezeli a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kérdését. Tavaly tovább fejlesztették a kardiológiai ellátást, a meglévő invazív labort további készülékkel bővítették, illetve műtővel bővítették, tovább stabilizálták a humánerőforrást.

A daganatos betegségek kezelésével kapcsolatban kifejtette, áprilisban elkezdődött a sugárterápiás gyorsító készülék cseréje. A mintegy 1,5 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően a Békés vármegyei lakosok sugárterápiás ellátása az egyik legkorszerűbb eszközzel lesz megvalósítható. A munkálatok várhatóan augusztus végére, szeptember elejére fejeződnek be.

A főigazgató-főorvos ismertette, a vármegyében működő nyolc egészségfejlesztési iroda koordinálására a kórház létrehozta az egészségfejlesztési munkacsoportját. A jelenleg javítás alatt álló szűrőbusz is segíti majd a prevenciót, addig pedig más módon lesznek jelen a különböző helyszíneken.

Dr. Takács Árpád hangsúlyozta, a szűrésekben, azok előkészítésében, a tájékoztatásban, az értesítésben, az értékelésben, a különböző kampányokban a kórházi munkacsoport és a kormányhivatalon belül létrehozott munkacsoport együttműködik majd.

Herczeg Tamás: számos téren van még teendő

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, 2022-ban Magyarországon 76,2 év volt a várható élettartam, ami 4,5 évvel alacsonyabb az uniós átlagnál. Szólt arról is, hogy szerte a világban a férfiak halandósági mutatói rosszabbak, mint a nőké. Korábban 8 év is volt a különbség a várható élettartamban, most ez 6,8 év.

– Ugyanakkor vannak országok, ahol minimális a különbség – tette hozzá. Herczeg Tamás elmondta, az egészügyi ellátó rendszernek 11 százalékban, a környezeti tényezőknek 19 százalékban, a genetikai, biológiai tényezőknek 27 százalékban, az életmódnak 43 százalékban van szerepe az egészségünkben. Így bőven van még tennivalónk.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a szűrővizsgálatokon való részvétellel Magyarországon és Békés vármegyében nem állunk elég jól.

– Olyan lehetőségeink vannak, amelyeket nem használunk ki a kellő mértékben. Ugyanakkor nem kampányszerű akciókra van szükség, fontos, hogy a szűréseket a kellő mennyiségben és minőségben érhesse el a lakosság, és, hogy az ehhez szükség források is a rendelkezésre álljanak – folytatta a gondolatot Herczeg Tamás. Mint mondta, egészségközösségek létrehozásában is gondolkodnak, amelyek a lakosság motivációját, egészséges életmódját, a szűrővizsgálatokon való részvételt is segítenék.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában