felújítás

2018.10.19. 06:50

Új köntöst kaphatnak a gyulai társasházak

Több szempontból is kedvező változásokat hozhat Gyula városának életében, hogy a helyi képviselő-testület a közelmúltban elfogadta a társasházak felújításának támogatásáról szóló rendeletet. A tömbházak jelentős részének életkora mostanra olyan szakaszba érkezett, hogy a rekonstrukciós munkálatok sokáig már nem halaszthatók.

Papp Gábor

Az előterjesztés tárgyalása során dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, várhatóan növekedni fognak a többemeletes társasházi lakóházakat érintő felújítások a városban. A rendelet megalkotását a Gyulai Társasházkezelők és Társasházak Szolgáltató Egyesülete, illetve azok az önkormányzati képviselők, Torma Béla, Kiss Tamásné és Kónya István kezdeményezték, akiknek a körzetében ilyen ingatlanok találhatók.

Alt Norbert alpolgármester kiemelte, a tömbházak életkora mostanra olyan szakaszába érkezett, amikor a rekonstrukciós munkálatok nem halaszthatók sokáig.

– Ha elmegyünk Szegedre vagy éppen Békéscsabára, látni, hogy számos épület, valahol teljes lakótelepek rekonstrukciója valósult meg. Ezen a téren lemaradásunk van – ecsetelte az alpolgármester. – A jelentősebb felújítások elmaradtak, bár akadnak jó példák, ahol összefogott a lakóközösség és negatívabb esetek is, amikor az egyéni költségek fizetése is probléma. A rendelettel szeretnénk arra ösztönözni az érintetteket, hogy fogjanak össze. Az előzetes számítások szerint a város lakosságának egyharmada lakik ilyen jellegű épületekben.

Braunné Bucsai Julianna az egyik felújított társasháznál beszélt hírportálunknak a kedvező folyamatokról. Fotó: Imre György.

Torma Béla – aki már korábban is kezdeményezte egy ilyen rendelet elfogadását – hangsúlyozta, bízik benne, hogy ténylegesen ösztönzést jelenthet a határozat elfogadása, és számos ingatlan megújulhat majd. Kiss Tamásné hozzátette, a Paradicsomban több helyen okoz gondot a beázás, az önkormányzati támogatás ezen a téren is segítséget jelenthet a városrészben élők számára.

Kónya István – akinek körzetében található a legtöbb lakótelepi lakás – kérte, hogy a lakóközösségek fogjanak össze, hiszen anélkül nem kezdődhet meg egy-egy felújítás.

Dr. Görgényi Ernő kifejtette, a rendelet jövő év január 1-én lép életbe. Pályázhatnak majd olyan legalább kétemeletes, minimum 8 lakásos társasházak, amelyek 1990 előtt épültek. Támogatást lehet igényelni a tető felújítására, szigetelésére, a kémény felújítására, a lépcsőházak szerkezeti felújítására, burkolatcserére, a homlokzat rekonstrukciójára, a központi gépészeti berendezések felújítására, az épület csapadékvíz-elvezetésének és hőszigetelésének javítását célzó munkálatokra, a közműhálózat és a villámhárító rekonstrukciójára, a külső nyílászárók cseréjére, meglévő szemétledobó és kaputelefonok korszerűsítésére.

Pályázni csak teljes épületre lehet. Az önkormányzati támogatás vissza nem térítendő támogatásként, az éves költségvetésben jóváhagyott keretösszeg erejéig nyújtható. A támogatás összege a tervezett munka teljes költségének 50 százaléka, azonban társasházanként nem lehet több egymillió forintnál.

Kedvező folyamat indulhat el

Braunné Bucsai Julianna, a Gyulai Társasházkezelők és Társasházak Szolgáltató Egyesületének elnöke elmondta, több szempontból is kedvezőnek tartja a rendeletet.

– Napjainkra a társasházban élők jó része belátta, hogy fejleszteni kell. Ebben a kedvező folyamatban a tulajdonosi kör cserélődésének is szerepe van. Egyre fiatalabbak is költöznek az ilyen ingatlanokba, akik igénylik az elektromos hálózat cseréjét, és a külső környezetüket is szeretnék jobbá tenni.

A szakember kiemelte, a rendelet más téren is előrelépést hozhat, hiszen csak olyan társasházi közösségek indulhatnak a kiíráson, amelyek működése minden tekintetben megfelel a jogszabályi előírásoknak. A lehetőség éppen ezért a meglévő, esetleges hiányosságok javítását is magával hozhatja. Braunné Bucsai Julianna úgy vélte, hogy hosszabb, de rendkívül kedvező folyamat kezdődhet meg a városban, ami azért is fontos, mert a felújításokra nagy szükség van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!