ügyészség

2021.05.27. 13:42

Próbára bocsátották a gyulai drogfogyasztót

Kábítószer-kereskedelem miatt másfél évre próbára bocsátották – egyelőre nem jogerősen – csütörtökön a Gyulai Törvényszéken azt a 27 éves gyulai férfit, aki nagyjából két éve marihuánát vásárolt két alkalommal, illetve a dílerével elcserélt négy adag marihuánát négy extasy tablettára.

Licska Balázs

Fotó: Shutterstock

A tényállás szerint két éve egy szórakozóhelyen ismerkedett meg az ügyben másodrendű vádlottként szereplő, most 27 éves gyulai férfi egy jelenleg 20 éves, de akkor még 18 év alatti fiatallal, az elsőrendű vádlottal, akiről megtudta, hogy droggal, marihuánával és extasy tablettákkal üzletel. Később az interneten keresztül felvették egymással a kapcsolatot.

Ennek eredményeként egyszer egy békéscsabai áruházi parkolóban, egyszer pedig egy gyulai parkolóban találkoztak, és a férfi mindkét alkalommal egy-egy adag marihuánát vett 2500-2500 forintért a fiataltól, amiket aztán elfogyasztott. Később megállapodtak egy cserében:

a férfi négy adag marihuánát adott a fiatal dílernek négy extasy tablettáért a békéscsabai piac környékén.

Az ügyészség kábítószer-kereskedelem miatt emelt vádat mind a 20 éves fiatal, mind a 27 éves férfi ellen. A 27 éves férfi a csütörtökön a Gyulai Törvényszéken tartott előkészítő ülésen beismerte bűnösségét.

Megerősítette, hogy egy gyulai szórakozóhelyen ismerkedtek meg, majd három alkalommal találkoztak: kétszer vásárolt a dílertől marihuánát, egyszer pedig drogot cseréltek. Hangsúlyozta, ezen kívül nem volt kapcsolatban a fiatallal – akiről egyébként nem tudta, hogy nincs még 18 éves, testalkata, magassága alapján korosabbnak ítélte, és nem kért tőle személyi igazolványt.

– Volt pár húzós évem, a szüleim váltak és egyéb dolgok is történtek – mondta a 27 éves férfi, hogy a stressz miatt nyúlt kábítószerhez, illetve rossz társaságba keveredett. Kiemelte: immár sikerült kikerülnie a lelki gödörből, egy dunántúli cégnél dolgozik.

Megbánta, hogy drogozott, és jelentkezett egy elterelésre, ami hamarosan kezdődik, az erről szóló igazolást meg is mutatta.

A Gyulai Törvényszéken kábítószer-kereskedelem miatt másfél évre próbára bocsátották a férfit. Az ítélet indokolásakor elhangzott: a vádhatóság által kért felfüggesztett szabadságvesztést túlzottnak találták, ezért nem büntetést szabtak ki vele szemben. Úgy látták, elég az intézkedés alkalmazása is. Ha másfél évig nem követ el bűncselekményt a férfi, akkor a mostani ügyéért nem kap büntetést. Lényeges körülményként értékelték, hogy valóban megbánta tettét, és hogy önként, saját maga érdekében jelentkezett az elterelésre.

A díler nem jelent meg a bíróságon

Az ügyben elsőrendű vádlottként szereplő 20 éves fiatal nem jelent meg csütörtökön a Gyulai Törvényszéken tartott előkészítő ülésen. Ellene szintén kábítószer-kereskedelem miatt emelt vádat az ügyészség. A vádhatóság szerint a fiatal 2019 eleje és közepe között azért, hogy pénzhez jusson, több alkalommal szerzett marihuánát és extasy tablettákat, majd azokat eladta több vevőnek is Békéscsabán és a környező településeken. Esetenként nemcsak pénzért, hanem ingyen is adott drogot pár embernek, akikkel közösen fogyasztott is a kábítószerekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!