csabai futball-legenda

2021.06.12. 06:55

Pásztor Jóskát újra műtik a hetekben

Egy ártatlan beszélgetésnek indult, mely azután „véresen” komolyra fordult. Pásztor Józsefnek, a Békéscsabai Előre egykori válogatott játékosának, edzőjének műtőasztalra kell feküdnie. Kevés olyan sportoló van, akit pályafutása során oly sokszor műtöttek, mint őt… Ez viszont most bizonyos szempontból más. Mint kiderült, az operációhoz vérre van szükség.

Szigeti Csaba

Fotó: Bencsik_Adam

– A minap Tarpán játszott osztályozót az Előre II. csapata (nyert is 3–0-ra). Hallom, nagy ovációval fogadták a kis nyírségi településen…

– Igen, még a hangosbeszélőn is bemondták a nevemet, úgy köszöntöttek. Volt olyan, aki odajött hozzám, s azt kérdezte: megismerem? Merthogy 45 éve játszottunk egymás ellen a megyei első osztályban…

– És megismerte?

– Hogy őszinte legyek, nem. De nem akartam lelombozni…

– Mindenütt így van ez? Ekkora szeretettel fogadják?

– Sok helyen igen. Mindig ott vagyok az NB II.-es csapat és az Előre II. vidéki meccsein is. Megismernek. Jó érzés, de olykor kellemetlen is tud lenni.

A legendás csabai labdarúgót június 22-én műtik /Fotó: Bencsik Ádám/

– Láthattam tegnap Kőhalmi Istvánnal, az Előre egykori kiváló középpályásával a csabai kórház környékén?

– Igen, együtt voltunk. Pista jó pár éve csípőbeültetésen esett át, s az egyik oldalon a protézise elmozdult. Iszonyú fájdalmai vannak. Csak nagyon sokára kapott időpontot egy új operációra. Próbálok segíteni neki.

– Még jó, hogy önnek semmi baja…

– Azt azért nem mondanám. Nekem is gondjaim vannak a csípőmmel. Dányi Jóska tizennyolc évvel ezelőtt már az egyik oldalon beépített egy protézist, most a másikon a sor. Igazság szerint már korábban meg kellett volna műteni, de most jött el a pillanat, hogy nem halogathatom tovább.

– Egy újabb műtét?! Abban volt része játékosként bőven. Hányszor is kellett kés alá feküdnie­?

– Pontosan nem tudnám megmondani, de a kisebb műtéteket is beleértve biztos, hogy több mint tíz alkalommal. A bokámat, vállamat, térdemet, csípőmet is meg kellett operálni, valamelyiket többször is, de még a mandulámat is ki kellett venni…

– Játékoskorában azt mondták: alkatából fakadóan ilyen sérülékeny. Igaz volt ez?

– Ezt nem lehet tudni. Ugyanakkor az is biztos, hogy sok ellenfél utazott rám. Akkoriban nem voltak kamerák, bármit megtehettek, s meg is tettek, sokszor olyankor is, amikor ott sem volt a labda…

– Most akkor csípőprotézis-beültetés vár önre. Ilyen problémája sok egykori labdarúgónak van. Ez tipikus futballista betegség?

– Nem mondanám, de kétségtelen, sok labdarúgó átesett már ilyenen.

– Mikor és hol lesz a műtét?

– Békéscsabán, a Réthy Pál kórházban, június 22-én. Viszont csak akkor műtenek meg, ha lesz elegendő vér az operációhoz.

– Kérhetjük a drukkereket, hogy segítsenek, menjenek vért adni?

– Megköszönném. De nem csak magamra szeretnék gondolni, hanem másokra is, akiknek szüksége lehet vérre. Az lenne a legjobb, ha minél többen el tudnának jönni a véradásra, mert azzal nagyon sok embernek lehetne segíteni.

– Szóval, most műtét… Legalább ágyban, nyugalomban tudja nézni a labdarúgó-Eb-t. Mit mondanak az orvosok: ha minden jól megy, mikor találkozhatunk újra a Kórház utcai stadionban?

– Már a műtét másnapján lábra kell állni. Augusztus elején pedig már szeretnék újra kint lenni a pályán…

Az operációhoz vér szükséges

Minden sportkedvelő, Előre-drukker, jóérzésű ember sokat tehet Pásztor Józsefért. A Békéscsabai Területi Vérellátó Központban június 14-én, hétfőn, 8 és 18; 15-én, kedden, 8 és 16 óra között várják mindazokat, akik a futballikon számára segítséget nyújtanának. A Gyulai út 20. szám alatti intézményben mindenkit szívesen fogadnak, akik egészségesnek érzik magukat, 18 és 60 év közöttiek (többszörös véradónál 65 év a felső határ), súlyuk 50 és 140 kg között van. Fontos, hogy a véradást megelőzően igyon legalább 1 liter alkoholmentes folyadékot, legyen nála személyi igazolvány, lakcímkártya és tajkártya, ha gyógyszert szed, pontosan tudja a gyógyszer nevét. A Covid elleni védőoltás nem kizáró ok, védettségi igazolvány bemutatása nem szükséges.

A Békéscsaba 1912 Előre valamennyi véradó számára tiszteletjegyet ajánl fel, mely a csapat valamely hazai mérkőzésére vehető igénybe. A tiszteletjegyet a kiválasztott találkozó előtt, a székházban kell érvényesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!