táppénz

2018.03.11. 06:46

Negyvenezren jelentettek beteget az elmúlt évben

Váltakozó időjárás, influen­zaszezon, vírusos megbetegedések. Nem könnyű egészségesnek maradni ­ebben az időszakban. Betegség esetén annak súlyosságától függ, ki mennyit marad távol a munkahelyétől. Akad, aki táppénzre megy, és van, aki szabadságot vesz ki.

Busi Ottó

Az előző évi, rendelkezésre álló adatok alapján Békés megyében átlagosan 16 napot töltöttek táppénzen a betegek – tájékoztatott a Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya. Ez kicsivel kevesebb mint negyvenezer igénybe vevőt jelentett, ennyien mentek el tavaly táppénzre.

– Egyesek a munkahelyüket féltik, mások a kevesebb bér miatt nem veszik igénybe a betegszabadságot – mondta dr. Sonkoly Iván békéscsabai házi­orvos. Páciensei főként rövidebb lefolyású, lázas betegség, influenza idején mennek el táppénzre, akkor is csak néhány napra, legfeljebb egy hétre.

– Ha úgy látjuk, hogy a betegsége miatt keresőképtelen, akkor felajánljuk a táppénzre vétel lehetőségét és az érintett dönt, hogy él-e ezzel, vagy sem. Előfordult, amikor az illető­ azt mondta, köszöni szépen, nem kéri a betegszabadságot – ­fogalmazott a szakember.

Inkább a rövidebb lefolyású lábadozásnál választják a betegek a táppénzt

Illusztráció: Shutterstock

A kisgyermekes szülők gyermekápolás címén is igénybe vehetik a táppénzt, ilyenkor a gyermekgyógyász jogosult kiírni a szülőt. Vannak más esetek is, amikor betegszabadságot adnak, ilyen a terhesség és a gyermekágy bizonyos esetei. Azonban közegészségügyi szempontok és járványügy is lehet ennek az oka.

A szakember megjegyezte, hosszabb betegszabadságot jellemzően az vesz igénybe, aki már nem szándékozik visszatérni a munkahelyére. Ha például a páciens krónikus betegsége miatt a leszázalékolását tervezi, és ennek eléréséig kimerítené a táppénz lehetőségét.

Megkérdeztük: betegség esetén szabadság vagy táppénz?

Óré Gábor: – Jellemzően a táppénzt szoktam választani, ha beteg vagyok. Különösebb oka ennek nincs, mondhatni megszokásból, korábban szerződéses katona voltam, így százszázalékos táppénzre voltam jogosult. Most más a munkaköröm, de ez sem befolyásol, ha egy néhány napos lefolyású betegség, mondjuk influenza érne, akkor is a betegszabadságot választanám.

Szőke-Kudlák Éva: – Először inkább a szabadságot választanám betegségkor. Főként az anyagi vonzata miatt. Most viszont, hogy van már egy pici gyermekem, így rá is gondolnom kell, ezért a szabadságokat inkább az ő szüneteire tartogatom, az óvodában és az iskolában. Azt gondolom, hogy később inkább a táppénzt fogom választani, nem pedig a szabadságot.

Pete István: – Több mint négy éve nem voltam beteg, de régebben inkább a táppénzt választottam. Azt pedig sosem kockáztattam meg, hogy betegen dolgozzak. Tapasztalatom szerint ez semmi jóra nem vezet, olyankor mindig csak tovább tartott. Ha mégis úgy adódna, most is ezt választanám, ráadásul jelenleg felnőttképzésre járok, így nagyon nincs is más választásom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!