Bírósági tárgyalás

2019.04.12. 06:55

Huszonkét macskát és két kutyát tartottak két csabai lakásban

Az előkészítő üléssel megkezdődött annak a nőnek és nyugdíjas édesanyjának a tárgyalása csütörtökön a Békéscsaba Járásbíróságon, akik a megyeszékhelyen több lakásban legalább huszonkét macskát és két kutyát tartottak, rendkívül rossz körülmények között.

Papp Gábor

Fotó: police.hu

Dr. Antali Dániel Gábor alügyész a vádirat ismertetésekor elmondta, egy békéscsabai lakótelepi tömbben a vádlottaknak két lakásuk is van, amelyekben azonban hosszabb ideje egyikük sem él. A két nő 2006 és 2017 között ezekben az ingatlanokban több macskát és két kutyát is tartott.

Fotók: police.hu

A vádirat szerint ugyanakkor az állatok élelmezéséről, itatásáról, egészségük megőrzéséről, tartási helyük tisztításáról, rendezéséről annak ellenére nem gondoskodtak, hogy erre őket a lépcsőházban lakók többször személyesen és írásban is felszólították.

A két nőnek van egy harmadik lakása is a közelben. Ott, szintén a tartási körülmények miatt az egyik szomszéd birtokháborítási peres eljárást indított, ami miatt a nyugdíjas nőt eltiltották az állattartástól. Több sikertelen végrehajtási kísérletet követően ebből a harmadik lakásból a rendőrség közreműködésével 2017. október 10-én egy fülatkás, lesoványodott macskát szállíttatott el a végrehajtó. A másik tömbben található lakásban vagy lakásokban a két nő azonban folytatta az állattartást, rossz körülmények között.

A rendőrök 2017. november 13-án megtartott házkutatás során két kutyát és huszonkét macskát találtak rendkívül rossz egészségi állapotban, soványan, kiszáradva, és a macskák fülatkásak is voltak. Az egyik kölyökmacska néhány nap múlva elpusztult. A lépcsőházban erős vizeletszag terjengett, a padlót is vizelet borította az ingatlanban. A penetráns bűzre a szomszédok is panaszkodtak. Az ügyészség 15 rendbeli, társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettével és 10 rendbeli, társtettesként elkövetett állatkínzás vétségével vádolja anyát és lányát.

A vádlottak Mártonné dr. Rapport Gyöngyi bíró kérdésére rossz anyagi helyzetükkel magyarázták a történteket, és nem ismerték el bűnösségüket.

– Tizenkét év valamennyi mozzanatát nem lehet röviden összefoglalni. Szándékosság és célzatosság soha nem volt bennünk – fogalmazott az elsőrendű vádlott. Édesanyja pedig elmondta, olyan is volt, hogy inkább az állatoknak vett enni, mint maguknak.

„Mit kellett volna tennünk?”

A kérdésre, hogy ilyen nehéz helyzetben miért nem kerestek más helyet az állatoknak, a nyugdíjas nő adott némileg érthető magyarázatot, amikor azt mondta, hogy nem találtak másik gazdát az állatoknak. Szerintük próbálták tisztán tartani az ingatlant, az idős nő általában ott is aludt a külső szemlélőnek leromlott állapotú, koszos lakásban.

– Mit kellett volna tennünk? Az utcára nem vihettük őket! Nem akartuk, hogy elvesszen az életük – mondta a fiatalabb nő. A macskák vélhetően egymás közt szaporodtak, bár volt köztük ivartalanított is. Az ügy tárgyalása júniusban folytatódik.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!