ünnepélyes átadó - galériával

2018.03.21. 12:40

Hét tagintézményt szolgál ki a gyulai mosoda

Átadták az összesen öt ­Békés és Csongrád megyei egészségügyi intézmény hét tagkórházát tiszta textillel­ kiszolgáló térségi mosodát­ szerdán délelőtt Gyulán. A 623 millió forintos pályázati támogatással elkészült létesítménynek köszönhetően várhatóan évi 75 millió­ forintot takarítanak majd meg a mosodai szolgáltatások árából, míg maga a fejlesztés előreláthatólag nyolc éven belül térül meg.

Papp Gábor

Az eseményen dr. ­Kovács József országgyűlési­ képviselő, a gyulai kórház ­korábbi főigazgató-főorvosa ismertette a mosoda megvalósulásához vezető út legfontosabb állomásait.

– A beruházás megteremti a lehető legminőségibb munka feltételeit – hangsúlyozta. Szólt arról, hogy hamarosan elindul annak a textilazonosító rendszernek a használata is, amelynek során csipekkel látják el a textíliákat a jobb azonosítás és nyilvántartás érdekében.

Dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes ­államtitkár kiemelte, a dél-­alföldi intézmények összefogásának első mérföldköve az volt, amikor 2013-ban az akkor még önálló gyulai Pándy és békéscsabai Dr. Réthy Pál kórház együttes fejlesztéséről szóló­ pályázatban közös elképzelésként fogalmazták meg a mosodai beruházást. 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma kórházkonszolidációra­ 15 milliárd forintos keretösszegeket különített el, ami lehetőséget adott a megfogalmazott cél továbbfejlesztésére.

A két intézmény egyesülésével létrejött Békés Megyei Központi­ Kórház 623 millió forintot nyert el a Több megyén átívelő­ fejlesztés a mosodai szolgáltatások költségcsökkentése érdekében című projektötletével, amihez több intézmény csatlakozott. A helyettes államtitkár példaértékűnek nevezte azt az együttműködést, amelyet a hét tagintézmény valósított meg a közös gondolkozás és pályázás során az egészségügyi ellátórendszer háttértevékenységének fejlesztése érdekében.

Dr. Lénárt Endre, a fenntartó­ Állami Egészségügyi Ellátó­ Központ (ÁEEK) főigazgató-­helyettese az előzményekkel kapcsolatban elmondta, korábban a Pándy Kálmán Kórház több mint 320 millió forint értékű korszerű mosógépet, mosodai eszközegyüttest nyert el.

– A berendezést most az új mosodában helyezték el – ecsetelte. – A beruházással megvalósult az integráció, a térségi­ összefogás, a kórházi háttérszolgáltatásokban a struktúraváltás, a betegellátás racionalizálása, az energiahatékonyság javítása. E feltételek a ­március óta működő mosoda megépítésével teljesültek. Az említett 2016-os pályázaton a gyulai, illetve dél-alföldi projekt a legmagasabb összegű támogatást nyerte el hazánkban.

Napi 6-9 ezer kiló ruhát mosnak

Dr. Becsei László, a Békés­ Megyei Központi Kórház főigazgató-­főorvosa elmondta­, a Gyulán zöldmezős beruházás­ eredményeként felépülő mosoda látja el tiszta textillel a Békés­ Megyei Központi Kórház gyulai és békéscsabai tagintéz­ményét, az orosházi kórházat­, Csongrád megyében pedig a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmező­vásárhelyi és makói tagintézményét, a szen­tesi kórházat és a Csongrád Megyei Mellkasi Betegek Szakkórházát. A projekt előtt az intézmények egy részében a működő mosodák elavult konstrukció szerint üzemeltek, vagy külső szolgáltatótól rendelték meg a szolgáltatást. Az intézmények szállítóeszközökre és új textíliák beszerzésére is nyertek forrásokat. A gyulai létesítményben naponta 6-9 ezer kilogramm ruhát mosnak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!