egészség

2018.02.23. 17:48

Békéscsabára érkezett a szűrőbusz

Egészségügyi szűrőbusz várta a helyieket pénteken Békéscsabán a Szent István téren.

V. E.

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat!” program a népegészségügyi helyzet javítását és a rosszindulatú daganatos megbetegedések számának visszaszorítását szolgálja. Magyarországot jelenleg húsz ilyen busz járja, hogy mindenhová eljuttassák azokat a szűrővizsgálatokat, amelyek a lakosság körében leggyakrabban szükségesek.

– Békéscsaba számos módon nyújt lehetőséget ingyenes szűrővizsgálatokra, családi napokon, gyermeknapok és egészségnapok keretein belül, hiszen az egészségügynek nem csak az a feladata, hogy gyógyítson, hanem a megelőzés is – mondta el a szűrőprogramról tartott sajtótájékoztatón Herczeg Tamás Békéscsaba szociális tanácsnoka.

Fotó: L. P.

Dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő kérdésünkre elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy Békéscsabára is eljutott a szűrőbusz, melyet az egészségügyi megelőzések egyik szeletének tart. A kormány három nagy szűrőprogramot indított el, az egyik a vastagbél szűrővizsgálat, a másik a mellrák-, a harmadik pedig a méhnyakrák szűrés. A buszokba ezek közül a mammográfia kerül majd be. A békéscsabai buszon jelenleg koleszterin, vércukorszint, vérnyomás, véroxigén és vérzsír mérést végeznek egészségügyi szakdolgozók. Elmondta, leginkább az idősebb korosztály látogatja ezeket a szűrőpontokat, de minden korosztálynak ajánlja.

A szűrőbusz délelőtt 11 órakor érkezett Békéscsabára, majd pedig 16 órakor indult tovább következő állomására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!