2025.03.28. 06:26
Hízik a májunk, ha netán hízott libamáj kerül az asztalunkra
Szegény jószágok, szegény állattartók, szegény mi. Van itt, vagy a határainkhoz közel száj- és körömfájás, afrikai sertéspestis, madárinfluenza, utóbbi a hízott libamáj előállítását is nehezíti. Most azonban stresszcsökkentő libatartási technológiát fejlesztettek ki.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatása a ludak zárt tartásához kötődik, ez pedig kihat a libamáj-előállításra is. A libatartás nagyrészt nem intenzív körülmények között történik, így a madárinfluenza nagyban sújthatja az ágazatot, továbbá gazdasági és állatjólléti kérdéseket is felvet.

A fejlesztés lehetőséget ad a tömések számának csökkentésére
Napos kortól a nevelés végéig vizsgálták a takarmányösszetétel és -adagolás hatását a növendék libáknál. Olyan tömés-előkészítési technológiát fejlesztettek ki, mely lehetőséget ad a tömések számának csökkentésére, a kíméletes libamájtermelésre. A projekt által létrehozott komplex technológiai fejlesztés egyedülálló lehet hazai és világviszonylatban is.
Már tizenkét éve hungarikum a hízott libamáj
Mindezzel létrejön az antibiotikum-mentes, prémium hízott libamáj. Jól hangzik. Hízik a májunk, ha netán az asztalunkra kerül. A hízott libából előállított termékek 12 éve hungarikumok, közéjük tartozik a libamáj is. Ahhoz, hogy finom sült libamájat együnk, nélkülözhetetlen maga a lúd, tehát a madárinfluenza nagyon nem hiányzik. Ez a zárt tartással jobban kivédhető.
A stresszcsökkentő libatartásról pedig eszembe jut, hogy akkora stresszt okozott, amikor egy étteremben mellettem jóízűen libamájat ettek, hogy a brassói után ízes palacsinta helyett ezt kértem desszertnek. Erre mondják: egyszer élünk.