fan fest

2018.07.05. 16:17

Új szurkolói zónával fordulnak a célegyenesre

Az orosz válogatott jó szereplésére való tekintettel még egy szurkolói zóna nyílik Moszkvában a labdarúgó-világbajnokságon.

Russia fans react after Russia won the penalty shoot-out during the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Spain and Russia, while watching a live telecast at the FIFA Fan Fest in Moscow on July 1, 2018. / AFP PHOTO / Maxim ZMEYEV / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Maxim Zmeyev

Szergej Szobjanyin főpolgármester a Twitteren jelentette be, hogy a főváros második úgynevezett Fan Festje

a Szpartak Stadion közelében nyílik szombaton

helyi idő szerint 14 órakor, azaz a hazai válogatott horvátok elleni negyeddöntője előtt, amelyet aznap este rendeznek Szocsiban.

A felfokozott érdeklődés teljesen érthető, ugyanis a Szovjetunió felbomlása óta a szbornaja még sosem jutott a legjobb nyolc közé a vb-ken, így szinte biztosan kevésnek bizonyulna Moszkva eredeti szurkolói zónája. Ez a másik fővárosi helyszín, a Luzsnyiki Stadion közelében, a Moszkva folyó túlpartján lévő Lomonoszov Egyetemnél van, s 25 ezer érdeklődő befogadására alkalmas.

Az oroszországi tornán amúgy is hatalmas népszerűségnek örvendenek a szurkolói zónák, ugyanis

a csoportkör végéig már több ötmillió látogatójuk volt a 11 rendező városban.

A szombat esti összecsapásra az immár 12 Fan Fest egészen biztosan megtelik majd.

A legnagyobbakban – a moszkvaiban, a kazanyiban és a rosztoviban – 25 ezer drukker kísérheti figyelemmel a mérkőzéseket és az egyéb programokat, míg Szamarában és Szaranszkban 20 ezer, Jekatyerinburgban 17 ezer, Kalinyingrádban, Nyizsnyij Novgorodban, Szentpéterváron és Volgográdban 15 ezer, Szocsiban pedig 10 ezren szurkolhatnak együtt.

A nemzetközi szövetség (FIFA) 2002-ben a dél-koreai, japán közös rendezésű vb-n figyelt fel arra, hogy igény mutatkozik a közös szurkolásra, mivel a futballrajongók a két ázsiai országban több helyszínen összegyűltek a stadionokon kívül. Ezek a spontán kezdeményezések jelezték, hogy a drukkerek családtagjaik, barátaik társaságában, nagyobb közösségekben szeretnék megélni a világbajnokság történéseit.

A FIFA Fan Fest a 2006-os németországi vb-től kezdve a hivatalos program részévé vált, így 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaságban, majd a 2014-es brazíliai vb-n is számos szurkolói zónát alakítottak ki.

Borítókép: újabb helyen hajszolhatják őrületbe maguk az orosz drukkerek

AFP PHOTO / Maxim Zmeyev

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!