Vb 2018

2018.06.14. 19:07

Sima orosz győzelemmel rajtolt a torna

A házigazda válogatott a szaúdiak felett aratott ötgólos győzelmével indult el a XXI. labdarúgó-világbajnokság csütörtökön.

Moszkva, 2018. június 14. Az orosz Jurij Gazinszkij (b) ünnepel, miután gólt fejelt Abdullah al-Majuf szaúdi kapusnak a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság Oroszország - Szaúd-Arábia nyitómérkõzésén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én. (MTI/AP/Matthias Schrader)

Az első perctől kezdve az oroszok futballoztak mezőnyfölényben, de ők is pontatlanul játszottak. Az első gólra viszont így sem kellett sokat várni, mert egy beadást követően Gazinszkij fejelt a hálóba. A szaúdiak ezt követően sem tudtak újítani, a hazaiak 16-osa előtt rendre elfogyott a tudományuk. Az orosz csapat gyorsasági fölényét kihasználva próbált az ázsiai együttes védelme mögé kerülni, ami többször sikerült is, de a végén rendre belehibáztak az akcióba. A félidő vége előtt viszont egy hasonló gyors ellenakció végén, mégis sikerült megdupláznia az előnyt a Dzagojev sérülése miatt csereként beállt Cserisev szép megmozdulása révén.

Az orosz Alekszandr Golovin (j) és a szaúdi Jasszer al-Sahrani a meccsen. Forrás: MTI / EPA / Jurij Kocsetkov

A folytatásban sem változott a játék képe: az oroszok irányítottak, a szaúdiak pedig semmiféle veszélyt nem jelentettek. Többnyire így eseménytelen mezőnyjátékkal telt az idő a szaúdiak térfelén, mígnem beállása után egy perccel gólt fejelt Dzjuba, aki ezzel végérvényesen eldöntötte a három pont sorsát. A hátralévő időben a szaúdi gárda hitehagyottan, az orosz pedig kényelmesen játszott, utóbbi a hosszabbításban így is megadta a kegyelemdöfést, ráadásul duplán: előbb Cserisev lőtt külsővel gyönyörű gólt, majd Golovin csavart szabadrúgásból a hálóba.

A hazai csapat sikere azt jelenti, hogy a rendező ország nemzeti együttesei továbbra is veretlenek a nyitómérkőzéseken, eddig három győzelmük mellett háromszor döntetlen született. Az oroszok hét mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozatukat szakították meg.

Orosz szurkolók nézik a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság Oroszország – Szaúd-Arábia moszkvai nyitómérkőzésének közvetítését Szentpéterváron. Forrás: MTI / EPA / Etienne Laurent

Meccsadatok

A csoport, 1. forduló: Oroszország – Szaúd-Arábia 5-0 (2-0)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, játékvezető: Nestor Pitana (argentin)

Gólszerzők: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91.), Dzjuba (71.), Golovin (94.)

Sárga lap: Golovin (88.), illetve al-Dzsasszim (93.)

Oroszország:

Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Szergej Ignasevics, Ilja Kutepov, Jurij Zsirkov – Roman Zobnyin, Jurij Gazinszkij, Alekszandr Golovin, Alan Dzagojev (Gyenyisz Cserisev, 24.), Alekszandr Szamedov (Daler Kuzjajev, 64.) – Fjodor Szmolov (Artyom Dzjuba, 70.)

Az orosz válogatott tagjai a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság az Oroszország – Szaúd-Arábia nyitómérkőzés elõtt. Forrás: MTI /EPA /Abedin Taherkenareh

Szaúd-Arábia:

Abdullah al-Majuf – Mohammed al-Brejk, Oszama Havszavi, Omar Othman, Jasszer al-Sahrani – Szalem al-Davszari, Abdullah Otajf (Fahad al-Muvallad, 64.), Szalman al-Faradzs, Taiszir al-Dzsasszim, Jahja al-Sehri (Hattan Bahebri, 72.) – Mohammad al-Szahlavi (Muhannad Assziri, 84.)

A szaúdi válogatott tagjai a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság Oroszország – Szaúd-Arábia nyitómérkőzés előtt. Forrás: MTI / EPA / Abedin Taherkenareh

A gólok

I. félidő:

12. perc: Golovin bal oldali beadására tökéletes ütemben ugrott fel a hosszú oldalon Gazinszkij, aki hét méterről visszafejelte a labdát a kapu jobb oldalába (1-0).

43. perc: Golovin passzolt Szmolovnak, aki röviden tálalt a 16-os bal oldalán felfutó Cserisev elé, aki viszont egy alápörgetéssel két védőt is elfektetett, majd nagy erővel a rövid felső sarokba lőtt (2-0).

Abdullah al-Majuf szaúdi kapus nem tudja védeni az orosz Alekszandr Golovin lövését. Forrás: MTI / AP / Darko Bandic

II. félidő:

71. perc: Zobnyin jobb oldali beadását követően Dzjuba 6 méterről a bal alsó sarokba fejel (3-0).

91. perc: Dzjuba fejelt Cserisevhez, aki szépségdíjas gólt lőtt: bal külsővel 15 méterről csavart a bal felső sarokba (4-0).

94. perc: Golovin 18 méterről a bal sarokba csavarta a szabadrúgást (5-0).

Borítóképünkön az orosz Jurij Gazinszkij (b) ünnepel, miután gólt fejelt Abdullah al-Majuf szaúdi kapusnak a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság Oroszország – Szaúd-Arábia nyitómérkőzésén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én.

Forrás: MTI / AP / Matthias Schrader

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!