dávid és góliát

2018.06.14. 13:23

Íme, a világbajnokság rekorderei!

Harminchat centiméter különbség van az oroszországi világbajnokság legalacsonyabb és legmagasabb labdarúgója között.

Gent's goalkeeper Lovre Kalinic pictured at the start of the Jupiler Pro League match between KAA Gent and KRC Genk, in Gent, Tuesday 17 April 2018, on day four of the Play-Off 1 of the Belgian soccer championship. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Forrás: AFP/BELGA/BELGA MAG

Fotó: Jasper Jacobs

A legmagasabb: a 32 válogatott játékosai közül csak egy lépi át a kétméteres határt, a horvát csapat és a belga Gent kapusa, Lovre Kalinic 201 centiméter magas. Mindössze egy centivel alacsonyabb nála Jannik Vestergaard, a dánok hátvédje.

A legalacsonyabb: vélhetően főként lábbal veszélyeztet majd a szaúdi együttesben Jahja al-Sehri, a spanyol élvonalbeli Leganes csatára, ugyanis csak 165 centiméterre nőtt. Ezzel ő a vb legapróbb résztvevője holtversenyben a svájci Xherdan Shaquirivel és a panamai Alberto Quinteiróval.

A legidősebb: az egyiptomi kapus, Esszam el-Hadarj 1973. január 15-én született, így 45 évével ő a torna korelnöke, emellett a vb-k történetének legidősebb pályára lépő játékosa lehet, amennyiben lehetőséget kap Hector Cúper szövetségi kapitánytól. A rekord most még a kolumbiai Faryd Montragóné, ő 2014. június 24-én 43 évesen és 3 naposan játszott a vb-n. El-Hadarj még a szenegáli, a szerb és a belga válogatott szakvezetőjénél is idősebb.

A legfiatalabb: az ausztrál Daniel Arzani mindössze 19 éves, ő a világbajnokság egyetlen futballistája, aki 1999-ben jött világra. Az iráni születésű csatár így is csak harmadik az örökranglistán, a rekordot a nigériai Femi Opabunmi tartja, aki 17 évesen és 2 hónaposan lépett pályára a 2002-es vb-n.

A legnehezebb: a nehézsúlyúak rangsorát a panamai Roman Torres vezeti, aki 99 kilogrammot nyom. A Seattle Sounders hátvédje elvileg egy kilóval könnyebb az angol Harry Kane-nél, ennek azonban – mint arra az angol sajtó felhívta a figyelmet – a szigetországi szövetség hibás adatközlése az oka. A Tottenham Hotspur ásza ugyanis valójában csak 89 kiló.

A legkönnyebb: a mezőnyből csak a japán Inui Takasi nem éri el a 60 kilót, a spanyol Betis szélsője 59 kilogrammos. A második helyen álló angol Jesse Lingard egy kilóval nehezebb nála.

A legidősebb kapitány: a legnagyobb tapasztalattal az uruguayi Oscar Tabarez ül le a kispadra a vb-n, ő 71 éves. Minden idők legöregebb vb-kapitánya a német Otto Rehhagel, aki 71 évesen és 306 naposan vezette a görög csapatot a 2010-es dél-afrikai tornán.

A légiósok megoszlása

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra kiutazott futballistáknak mindössze a 27 százaléka – 736-ból 199 – játszik hazai bajnokságban.

E tekintetben az angolok állnak az élen, nekik mind a 23 kerettagjuk otthoni klubban keresi a kenyerét, míg a lista végén Szenegál és Svédország található kizárólag légiósokkal.

Nem sokkal különb a helyzet e tekintetben a belga, az izlandi, a nigériai és a svájci válogatottnál sem, melyekbe egy-egy hazai játékos került be.

A lista:

Anglia 23 hazai játékos/23

Oroszország 21/23

Szaúd-Arábia 20/23

Spanyolország 17/23

Németország 15/23

Koreai Köztársaság 12/23

Franciaország, Irán 9/23

Egyiptom, Japán, Mexikó 8/23

Costa Rica, Portugália, Tunézia 6/23

Peru 5/23

Lengyelország 4/23

Argentína, Ausztrália, Brazília, Kolumbia, Dánia, Panama, Szerbia 3/23

Horvátország, Marokkó, Uruguay 2/23

Belgium, Izland, Nigéria, Svájc 1/23

Szenegál, Svédország 0/23

Borítókép: A belga Gent kapusára többen is felnézhetnek

AFP / BELGA / BELGA MAG / Jasper Jacobs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!