gyász

2021.01.05. 12:02

Elhunyt Bozó Imre, Újkígyós egykori polgármestere

Elhunyt Bozó Imre, aki 1990-től egészen 2002-ig volt Újkígyós polgármestere. Temetése január 21-én 13 órakor lesz az Újkígyósi Katolikus temetőben – adta hírül közösségi oldalán Botyánszki Pál, a város vezetője.

V. N.

Mint Botyánszki Pál polgármester írta, Bozó Imre 1939. augusztus 28-án született Újkígyóson. Édesapja Bozó Antal, édesanyja Becsei Piroska. Általános iskolai tanulmányait Újkígyóson végezte, majd ezt követően mezőgazdasági technikusi oklevelet szerzett és leérettségizett. Érettségi után szüleivel a mezőgazdaságban dolgozott. 1961. április 15-én házasságot kötött Harangozó Erzsébettel, akivel halála napjáig boldog házasságban élt, és aki biztos, nyugodt hátteret nyújtott számára ahhoz, hogy polgármesteri munkáját teljes emberként végezhesse. Két fiúgyermekük született, Zsolt és Attila, akik 3 fiú és 2 leány unokával aranyozták be édesanyjuk és édesapjuk életét.

Bozó Imre 1959-től 1962-ig sorkatonai szolgálatot teljesített, majd leszerelése után 5 évig a Békéscsabai Agroker Vállalatnál, 10 évig az Újkígyósi Aranykalász Termelő Szövetkezetnél, 15 évig a Békéscsabai Teljesítményvizsgáló Állomáson dolgozott.1989-ben, a rendszerváltás kezdeti szakaszában sodródott a politika vérkeringésébe. Rá egy évre polgármesterjelöltként indult a helyhatósági választásokon, ahol a község lakossága polgármesterré választotta. 1994-ben és 1998-ban szintén indult a polgármesteri címért, mindkét alkalommal elnyerte a szavazók bizalmát, 1990. szeptember 30-tól 2002. október 20-ig, azaz 12 évig volt Újkígyós nagyközség polgármestere. Nyugdíjba vonulása után úgy döntött, hogy a polgármesteri székért nem, de képviselőként még tehet a településért. A lakosság ismét bizalmat szavazott számára, ebben a ciklusban a képviselőtestület jóvoltából alpolgármesterré választották. Végül 2006-ban úgy döntött, hogy nem indul a következő választáson, inkább az unokáinak szenteli szabadidejét.

Forrás: Botyánszki Pál László/Facebook

A rendszerváltás és a politikai élet nehézségeit leküzdve, évről évre vált egyre hatékonyabb munkát végző közemberré. Az emberek szerették és tisztelték – egyszerűsége, becsületessége, jó szándéka és a település iránt érzett elkötelezettsége miatt.

2003-ban a képviselő-testület Újkígyósért kitüntetést adományozott Bozó Imrének, aki Újkígyós polgármestereként 12 évig munkálkodott a település fejlesztésében, fejlődésében.

Tizenkét év alatt nagy és jelentős eredményeket ért el, melyek közül a legfontosabbak a teljesség igénye nélkül: a víztorony megépítése,a sportcsarnok építése, a Széchenyi István Általános Iskola bővítése és korszerűsítése, a művelődési ház bővítése és felújítása, a telefonhálózat bővítése és a szennyvízcsatornahálózat-kiépítési és a szennyvíztisztító telep-beruházás első ütemének megvalósítása is az ő nevéhez köthető.

Minderre a koronát természetesen az idősek otthona építésének a megkezdése tette fel, 12 éves munkája során 1 milliárd 580 millió forintos összberuházást valósított meg. Ekkor még bizonyára nem gondolt arra, hogy az általa megálmodott otthon lakója lesz. 2016-ban költözött be feleségével az otthon falai közé és haláláig itt élt.

Temetése január 21-én 13 órakor lesz az Újkígyósi Katolikus temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!