elismerés

2018.02.20. 19:22

Velencében díjazzák a magyar származású dzsesszlegendát

A muzsikus és zeneszerző Keith Jarrett Arany Oroszlán-életműdíjat kap az őszi Velencei Biennálé zenei fesztiválján.

US musician Keith Jarrett applauds his fans at the end of a jazz concert "Piano solo" at La Fenice theater in Venice 19 July 2006 as part of the Veneto Jazz 2006 event. AFP PHOTO / MICHELE CROSERA / AFP PHOTO / MICHELE CROSERA

Paolo Baratta, a biennálé elnöke kedden jelentette be, hogy a 62. Nemzetközi Kortárs Zenei Fesztiválon szeptember 29-én Keith Jarrett amerikai zongoraművészt tüntetik ki Arany Oroszlán-díjjal pályafutása elismeréseként, az Ezüst Oroszlán-díjat pedig Sebastian Rivas argentin zeneszerző kapja majd.

Jarrett híres, 1975-ös kölni koncertjének lemezfelvételéből több mint négymillió példány kelt el világszerte. Baratta méltatásában felidézte Jarrett legendás improvizációs előadásait, és kiemelte, hogy a művész különböző műfajokban bizonyította rendkívüli kísérletező tehetségét és alkotóerejét.

„Művészete korlátok nélküli, a dzsessz rendkívüli egyénisége”

- tette hozzá.

A magyar gyökerekkel is rendelkező (anyja osztrák-magyar házasságból született, apja magyar) 72 éves zongoraművész a díjátadó alkalmából koncertet is ad majd.

Sebastian Rivas október 6-án veheti át Velencében az Ezüst Oroszlán-díjat. Az argentin származású, 42 éves francia zeneszerzőt a kortárs zene egyik legérdekesebb és leginnovatívabb szereplőjeként méltatták a szervezők.

A Nemzetközi Kortárs Zenei Fesztivál szeptember 28-tól október 7-ig tart.

Borítókép: MICHELE CROSERA / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!