Fotó: Markovics Gábor (MG) / Ripost

Szilágyi István fia egy ideje már nem volt önmaga

Senki nem tud napirendre térni a brutális gyilkosság fölött. Megannyi kérdés merült fel az eset kapcsán, amelyekre aligha kaphatunk választ. Azonban vannak, akik tudják, hogy milyen események sorozata vezetett a család fájdalmas széthullásához.

Megdöbbentő családi tragédia rázta meg az országot május 3-án, amikor a legendás művészt, Szilágyi Istvánt holtan találták rákosligeti otthonában. A kegyetlen gyilkosság körülményei a mai napig nem tisztázottak, de a legtöbb bizonyíték arra utal, hogy a színész fia, Péter követte el rettenetes tettet. A tragédia valódi okairól számos találgatás látott napvilágot – írta a HOT! összeállítása alapján a Vasárnap Reggel.

„Nagyon boldog család voltunk”

Közel egy hónappal a tragédia után Jolika néni az otthonában fogadta a hot! munkatársait, és szomorkás mosollyal idézte fel a boldog időket, miközben Péter gyerekkori képe is előkerült a családi fotóalbumból.

Sokat költöztünk ugyan, de nagyon boldog család voltunk. Péter jó fiú volt, egyedüli gyerekként ő volt a szemünk fénye. Már egészen fiatalon érdekelte a szobrászat, ráadásul még erősebb gesztusokkal is dolgozott, mint én. Sok munkája még ma is megvan. A színészetbe is belekóstolt, de végül sikeres operatőr lett. Boldog idők voltak ezek, amikor még gondtalanul éltünk – sóhajtott Jolika néni.

Sztankaytól kapta a becenevét

Szilágyi Istvánt az egész szakma Pityi bácsiként ismerte, ám azt már kevesen tudják, hogyan ragadt rá ez a név.
A főiskolán egy alkalommal az osztályfőnöke, Básti Lajos szólította így, és Sztankay István ezentúl így hívta. A szakma pedig már így ismerte meg.

Gyerekkori trauma

Ám a boldog gyerekkort egy családi titok árnyékolta be, egy borzalmas trauma, amelynek emlékét Pityi bácsi (Szilágyi István – a szerk.) egy életen át cipelte magával.

Szilágyi István színész a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Művészszülők fiaként Péternek nem volt könnyű gyerekkora. A szülei többször szakítottak, évekig külön éltek; ez nagyon megviselte a gyereket. Ráadásul egy játékos birkózás során Pétert olyan szerencsétlenül fogta le az apja, hogy a fiúnak súlyosan megrepedt a gerince. Hátmerevítővel jött ki a kórházból, és újra kellett tanulnia járni. Pista bácsi becsületes és jó ember volt, aki sosem bántott senkit. Emiatt sosem tudott megbocsátani magának. Ezt a súlyos lelki terhet egy életen át cipelte, és ezért is engedett meg mindent az egyetlen fiának – idézte fel a több mint negyven évvel ezelőtti esetet a család közeli barátja, aki a neve elhallgatását kérte.

Országszerte láthatók Jolán szobrai

Az elhunyt színész felesége, Humenyánszky Jolán tizenöt éves kora óta alkot, elvégezte a képzőművészeti főiskolát is, elismert és sikeres szobrászművész lett. Számtalan alkotása magánkézben van, de tizenkét általa megformált köztéri szobor ma is Budapest és több vidéki város ékessége.

Alkohol és gyógyszerek

Bár Péternek az apja ellen elkövetett tette megbocsáthatatlan, sokan úgy vélik, hogy az alkohol és a gyógyszerek együttes használata váltotta ki az agresszív viselkedést, ami gyilkosságba torkollott.

Péter sosem volt erőszakos ember, de az alkohol rossz hatással volt rá. A fia alig volt hároméves, amikor elvált tőle a felesége, aki nem tűrte az italozást otthon. Bár Péter szerette volna újrakezdeni, ez nem sikerült. Azt csak ő tudná megmondani, miért kezdett ekkoriban lecsúszni a lejtőn. Előfordult, hogy a gyógyszerek mellett alkoholt is fogyasztott, ilyenkor már nem volt önmaga. Tovább rontott a helyzeten a hét hónapnyi börtönbüntetése, amit azért kapott, mert a vád szerint bántalmazta az apját. Pista bácsi sosem ütött vissza. Péter komoly kezelésre szorult, ám az utóbbi időben inkább a szülei gyógyszereit szedte. Jolika néni évtizedek óta mániás depresszióra szed orvosságot, és ezt a betegséget örökölhette Péter is – sóhajtott az informátor.

Saját kamasz fia ölette meg a színésznőt!

Talán még sokan emlékeznek az évezred elejének leghorrorisztikusabb gyilkosságára, amelynek szintén egy színművész, Soproni Ági esett áldozatul. A rendőrségi vallomásokból kiderült: a művésznőt a fia, P. András nyereségvágyból ölette meg a legjobb barátjával. Az édesanyát L. Zsolt egy kábeldarabbal fejbe vágta, majd megfojtotta. Ezután a két férfi lefeküdt aludni. Másnap az elkövető a fürdőkádba helyezett holtestet feldarabolta, majd P. András kérésére kivágott egy darabot a nő combjából, amit először sütés után meg akartak enni, később azonban a húsdarabot megetették a kutyákkal. A feldarabolt testrészeket végül nejlonzsákokba tették, és külön-külön elásták a solymári erdőben.

Nem tudtak bánni a pénzzel

Bár a hetvenes-nyolcvanas években a házaspárnak gondtalan élete volt, nyugdíjas korukra teljesen eladósodtak. Az utóbbi években már szinte nyomorban éltek a közel ötvenéves fiukkal, aki mentális problémákkal küzdött. A húszmilliós hiteltartozásuk még inkább nehezítette az életüket.

Ők hárman egy különleges szimbiózisban éltek, és bár sokat veszekedtek, nagyon szerették egymást. Amikor a rákosligeti házat bővíteni akarták, az építésvezető lelépett a pénzükkel, így kénytelenek voltak hitelt felvenni, hogy befejezzék az építkezést. De nem tudtak bánni a pénzzel, így elúszott mindenük – mondta az informátor.

Borítókép: Szilágyi István temetése az Új Köztemetőben 2020. május 22-én

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Nyári táborok a DigITér Debrecen Digitális Élményközpontban
jól működik
Villanypásztorral tartja távol a bárpulttól a vendégeket egy angol kocsmáros
előadás / 52 perce
Gulyás Gergely: manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni
Közép-Európa vált a szabadság terévé – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Gyász
"Csillagok közt él már, angyalok közt jár, ott, hol csendből épül vár, s igaz lelkére az Isten vigyáz már. Utolsó üzenetként.... Drága Családom és Barátaim! Szeretném veletek tudatni, hogy az elmúlás útjára léptem 2020. július 3-án... Mivel fontos volt számomra, hogy utoljára még szólhassak hozzátok, ezért én Cservenák Katalin (Kata) életem 55. évében búcsúzom Tőletek. Drága férjemtől, szüleimtől, testvéremtől, gyermekemtől, unokáimtól és kedves barátaimtól 2020. július 14-én 14 órakor veszek végső búcsút. Gyere velem Te is utolsó utamra és kísérj el végső nyughelyemre a Ligeti Temetőbe
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Román Rudolf János békéscsabai lakos 2020. július 4-én 78 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 14-én 15 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS "Arcod örök marad, Nem száll el szavad, Minden mosolyod a szívünkben marad." Fájó szívvel emlékezünk Szabó Istvánra (nyugalmazott mozdonyvezető - Bánkút) halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Majthényi István Dániel ( szúnyog) békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 15.-én 13 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér” Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÉGVÁRY JÓZSEFNÉ (szül.: Busai Aranka Berta) gyulai lakos 2020.július 2-án, 90 éves korában csendesen, örökre megpihent. Szeretett halottunktól 2020. július 17.-én 11 órakor veszünk végső búcsút a gyulai Szent József temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Álmodtál Te életedben sok-sok szépet, De a kegyetlen sors fiatalon mindent összetépett." MEGEMLÉKEZÉS Örök fájdalommal és soha el nem múló szeretettel emlékezünk Szaszák Pál halálának 13. évfordulóján. Gyermekeid, szerető szüleid, testvéred és családja
GYÁSZHÍR Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. DOMBI DÁNIEL MIHÁLY orvos, békéscsabai lakos 2020. július 1-én 54 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Végső búcsút 2020. július 15-én 12 órakor Békéscsabán, a ligeti Látogatóközpont nagytermében veszünk tőle. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Szikora János 86 éves korában Szikora Jánosné 81 éves korában elhunyt. Temetésük: 2020. július 16-án 13 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket 1 szál virággal róják le. Köszöni a gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Báróczi János békéscsabai lakos 66 éves korában elhunyt. Hamvait 2020. július 15-én 9,30 órakor szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lantos Pálné szül.: Tóth Terézia békéscsabai lakos 2020. június 27-én 88 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Mazán János tűzoltó békéscsabai lakos 2020. június 25-én 68 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. július 10-én 12 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Oszlács Imre békéscsabai lakos 2020. július 01-én 90 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 10-én 14 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Gyászoló szerettei.
"Tiéd a csend a nyugalom, Miénk a könny a fájdalom." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Laczó Mátyás KITE Zrt dolgozója, békéscsabai lakos 60 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 10-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Külön köszönet dr. Róka Miklós háziorvosnak és a KITE Zrt Telekgerendási alközpont dolgozóinak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Barna Lajos békéscsabai lakos 85 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 9-én 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Crisztóf Jánosné volt békéscsabai lakos 79 éves korában elhunyt. 2020 június 26-án szűk családi körben elbúcsúztattuk. Hamvait a táci temetőben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
"Nem ezt akartam, nem így akartam, Szerettem volna még élni, De a halál könyörtelen volt, el kellett menni. Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rólam szóltok, mosolyogjatok, Emlékem így áldás lesz rajtatok." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Mihajlov- Valkó Éva volt békéscsabai lakos 2020. június 28-án, 37 éves korában csendesen megpihent. Drága halottunkat 2020. július 6-án 11 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Tudjuk, hogy figyelsz ránk onnan fentről, s meghallgatod bánatunk de az lenne a legszebb mégis ha tudnánk, hogy mindennap láthatunk. Örökké emlékeinkben és szivünkben élsz." Megemlékezés Fájó szívvel emlékezünk Frey Mihály halálának 8. évfordulóján Szüleid, nővéreid és családjai
GYÁSZHÍR Szomorú szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk és nagymamánk Homokiné dr. Kraszkó Mária nyugalmazott ügyvéd életének 87. évében elhunyt. Temetése 2020. július 8-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Lányai és unokái
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Miskolci Antalné szül. Hunya Irén békéscsabai lakos életének 107. évében csendesen megpihent. Szeretett elhunytunkat 2020. július 6-án 9.30 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
" Mikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, A domb túl meredek, a légzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: Gyere haza." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk " Ülj le egy percre, s gyújts egy gyertyát. Gondolj most arra, ki felülről vigyázz Rád. A halállal a létnek nem szakad vége, Emlékezz Rá, s veled marad örökre." ifj. MÁRTON KÁROLY halálának 9. évfordulójára __________________________ " Egy éve már nem látom arcodat. Egy éve már nem hallom hangodat. Egy távoli hosszú útra mentél, De szívemben élsz, és velem vagy örökké." id. MÁRTON KÁROLY halálának 1. évfordulójára Szerető családjaik
Galériával / 1 órája
Újabb aranycsillagot kapott a gyulai
Papp Gábor
Elfajult kereskedelmi háború / 1 órája
A brit vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a Huaweitől 5G-t
sajtóhír / 1 órája
Alaba a Citynél folytathatja
"Szia, nagy ember..." / 2 órája
Nagy meglepetést okozott Klopp egy másodosztályba jutó focistának
Félpályás útlezárás / 2 órája
Két autó ütközött össze a Dobozi úton
Francia nemzeti ünnep / 2 órája
Orbán Viktor levelet írt Emmanuel Macronnak