Balázs Péter aranylakodalomról és régi színészóriásokról

A hetvennégy éves, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkron­színész és színházigazgató még mindig tele van tervekkel.

Balázs Péter augusztus 20-án Kisújszállás város díszpolgára lett. A cím átadása után megkérdezték tőle, hogy miért ragasz­kodott ennyire a színészi pályához, ő pedig annyit felelt, hogy a kitartást, a szorgalmat és az óriási maximalizmust a család­já­tól örökölte. Tele van tervekkel, kiapadhatatlannak tűnő energiáját négy unokájától és a feleségétől kapja – mesélte a Vasárnap Reggel interjújában.

Éppen tíz éve ül az igazgatói székben a Szolnoki Szigligeti Színházban. Hitte volna, hogy mindazokat a terveket valóra tudja váltani, amiket annak idején kitűzött maga elé?

Volt bennem némi kétely, de reménykedtem benne, hogy ezeket a terveket közös erővel el fogjuk érni. A színészi lét folyamatos megújulást kíván, miközben a hit fontos alappillérre a mi szakmánknak. Hasonlóan gondolkozom igazgatóként is. Az indulás nem volt könnyű, hiszen sok politikai támadás ért. Aztán persze eltelt az első négy év, és az önkormányzat közgyűlése ismét megszavazta a kinevezésemet. Ráadásul most már a harmadik ciklusomat töltöm.

A hagyományokhoz híven az idei évadban is tíz bemutatóval készülnek?

Az elmúlt tíz évben több mint száz előadásunk volt, a legtöbb előadást fel is vesszük. A nagyszínpadon hét, a kisszínpadon, a Szín-mű-helyben három új darab kerül bemutatásra. Termékeny év elé nézünk.

Sokszor a felesége tanácsát kéri, ha valami nem jut eszébe. Mindenben kikéri a véleményét?

Sok mindenben közösen döntünk. Így voltam annak idején egy komolyabb televíziós felkéréssel is. A végén rá kellett jönnöm, hogy az a feladat nem nekem való, mert mellette abba kellett volna hagynom a színházat. Mindig megkérdezik tőlem, hogy mi a hosszú házasság titka. Erre mindig az a válaszom: egyszerűen csak meg kell élni. A viccet félretéve, szerintem egy komoly kapcsolatban nagyon fontos a kommunikáció, a kompromisszum és a feltétel nélküli szeretet. Ez a szerelmi házasság alapja.

Hamarosan az ötvenedik házassági évfordulójukat ünneplik a feleségével. Mikor is?

December 22-én lesz ez a jeles nap. Mivel én református vagyok, a feleségem meg katolikus, így ötven évvel ezelőtt református templomban esküdtünk. Az aranylakodalmunkat katolikus templomban fogjuk tartani. Meghitt eseményt tervezünk.

Hiányoznak a régi pályatársak, akik már az égiek színpadán játszanak?

Folyamatosan mennek az ismétlések az M3-as csatornán, a feleségem mindig meglepődve mondja: „Ő sincs, meg ő sincs már velünk.” Ilyenkor mindig elszorul a szívem. A napokban hagyott itt minket Lorán Lenke is, akit két évvel ezelőtt még meghívtam a szilveszteri műsorunkba. Szolnokon ünnepeltünk, együtt, mosolyogva. Már ő sincs. Szörnyű! De említhetném Sztankay Istvánt, akit még a főiskola után, a Nemzeti Színházban ismertem meg. A Nemzeti Színház kamaraszínházában – a mostani Katona József Színházban – a Colombe című darabot mutattuk be, egy kis szerepet, a fodrászt játszottam benne. Tudja, kikkel voltam akkor egy színpadon? Sorolom: Domján Edit, Fülöp Zsigmond, Sztankay István, Pártos Erzsi, Garas Dezső, Kemény László, és az abszolút főszerepet Mezei Mária játszotta. Óriási nevek és egyéniségek voltak.

Nem egy feladós típus, 2014-ben végül mégis visszalépett a Vígszínház igazgatói pályázatától. Miért?

Amikor megpályáztam a színház vezetését, már látszott, hogy néhányan mennyire azon dolgoznak, ne lehessek igazgató. Rengeteg sér­tést kaptam a pályázatommal kapcsolatban és amikor aztán már belekeverték az egész ügybe a családomat is, és akkor azt mondtam: állj! Fájdalom nélkül, de kiszálltam az egészből. Tudja, büszke vagyok arra, hogy a szolnoki színházban vannak olyan színészek, akik bármelyik fővárosi színházban megállnák a helyüket, sőt, ve­ze­­tő színészek lehetnének. Értük dolgozom, amíg van erőm.

Honnan meríti ezt a rengeteg energiát?

Egész életemben reggeltől estig dolgoztam, sokat foglalkoztattak. Ha az embernek olyan nagyszerű felesége van, mint az enyém, akkor nincs ideje ellustulni. Együtt dolgoztunk meg mindenért. Egy gyönyörű házban lakunk, óriási nagy kertünk van, ahová gyakran kiülök. Itt tervezem a jövő évi műsortervet. Már vannak elképzeléseim.

Nemrégiben, augusztus 20-án egy rangos díjat kapott, Kisújszállás város díszpolgára címmel tüntették ki. Mi köti ehhez a városhoz?

Apai felmenőim mind kisújszállásiak voltak, akik igazgató-tanítóként a város szellemi gyarapodásáért küzdöttek az elmúlt századok történelmi viharaiban. A fiatal éveim alatt dúló diktatúra ellenére szép gyerekorom volt, a legemlékezetesebb nyári kalandjaim mind Kisújszálláshoz kötnek. Különösen megtisztelőnek találtam, hogy ezt a nagyszerű elismerést államalapító szent királyunk ünnepén vehettem át. Hiszek abban, hogy az ember vágyai és álmai valóra válnak, akkor, amikor nem számít rá. Egyszer csak, észrevétlen.

Hozzászólások

elismerés
Első alkalommal díjazták a legjobb fotókönyv szerzőjét
jó ötlet / 53 perce
Kevéssé ismert állatok lehetnek a természetvédelem új ikonikus alakjai
Nem csak azokra az állatokra kellene koncentrálni, amelyek „cukinak” számítanak a nagyközönség szemében.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS "A bánat, a fájdalom örökre megmarad. Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad." Fájó szívvel emlékezünk ifj. Bődi János halálának 11.évfordulóján. Felesége, kislánya, szülei, testvére és családja.
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk a 12 évvel ezelőtt elhunyt Bartolák Mihály kőműves mesterre. Szerető családja
"Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Gedos Iván orvos rövid súlyos betegségben 2020. február 17-én életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. február 25-én 13 órakor Magyarcsanádon lesz. A gyászoló család
„Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kovács János békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 27-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Köszönetnyilvánítás Ezúton mondunk köszönetet a rokonoknak, barátoknak,szomszédoknak,munkatársaknak, a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt vezetőségének, és mindazoknak, akik ismerték és szerették, hogy Baukó András Tusi bácsi búcsúztatásán megjelentek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sári István békéscsabai lakos 80 éves korában elhunyt. Hamvait 2020. február 25-én 11 órakor búcsúztatják el a Református Egyház Gyülekezeti termében. Kérjük, a koszorúra, virágra szánt összeget a Református Egyház javára ajánlják fel. A gyászoló család.
"Nem hal meg az akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ásványi László János békéscsabai lakos 2020. február 06-án életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 26-án 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Székely Istvánné INCIKE 2020. január 16-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 25-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Gyászoló férje és fia.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sarkadi Lajosné szül. Szabó Erzsébet gerlai lakos életének 92. évében elhunyt. Temetése 2020. február 24-én 10 órakor lesz a gerlai köztemetőben A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lipták Györgyné szül. Csapó Ilona Békéscsaba, Vörösmarty u. 13. szám alatti lakos 2020. február 12-én, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal és örök szeretettel EMLÉKEZEM DR. OLÁRY GYULA CSABA nyugalmazott jogtanácsos halálának 11. évfordulóján. "Emléke él, és élni fog míg az én szívem e földön még dobog. Őrzöm a képét, a mosolyát, a hangját, s minden gesztusát. Őrzöm a mozdulatait, mely bennem él mind a mai napig, őrzöm a felém közvetített gondolatait, a nekem elsuttogott szavait. Mert nem halt meg ő, még mindig él nekem, csak messze távozott, hol meg nem érinthetem." Feleséged
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sáfrány Csaba és édesanyja Sáfrány Kázmérné búcsúztatója 2020. február 20-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a családot részvétükkel támogatták. Gyászoló szeretteik
"Pihenj, Te drága szív, már megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet. Csak meg kell tanulnunk ezután élni Nélküled! GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Aradszki András IHAROS 74 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Gyászoló szerettei
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Botyánszki Endre békéscsabai lakos 2020. február 14-én, 76 éves korában elhunyt. Szerettünket 2020. február 22-én 11 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Mikor elhagytak, Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul, Átölelt az Isten." (Ady Endre: Az Úr érkezése) GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Pintér Ágnes békéscsabai lakos 2020. február 14-én, 59 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 25-én 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
" A múltba visszanézni valami fáj Valakit keresni aki nincs már. Nélküled szomorú üres a ház, még most sem hiszem el, hogy örökre itt hagytál." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Darida György halálának 1 éves évfordulóján. Szerető párja Joli és fia István
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Molnár Györgyné szül. Hajdú Erzsébet békéscsabai lakos 2020. február 7-én, 76 éves korában váratlanul elhunyt. Drága halottunkat 2020. február 18-án 10 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Egy szál virág, egy gyertyaszál, egy fénykép, amin mosolyogsz ránk. Emléked örökké itt van velünk, amíg élünk, Te is élsz velünk." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Takács Károly nagybánhegyesi lakos halálának 5. évfordulóján. Szerető felesége, gyermekei és unokái
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Gábor Ödön békéscsabai, volt gyomai lakos 78 éves korában rövid, súlyos betegség után 2020. február 11-én örökre megpihent. Szeretett halottunktól 2020. február 17-én 14 órakor veszünk végső búcsút a gyomaendrődi köztemetőben. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Angerel Lajosné szül. Ozgyin Dorottya 2020. február 12-én, életének 85. évében elhunyt. Temetése 2020. február 19-én 11.30 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Patrióták / 1 órája
Életmentő segítséget vittek a Felvidékre (videó)
Orosháza / 2 órája
Félmillárdos beruházásra készül a diákélelmezés
Csete Ilona
Jókai Színház / 2 órája
Békéscsabára hozták a magyar prózagálát
V. E.
ásatás / 2 órája
Szászhúszezer éves orrszarvú maradványaira bukkantak Szlovéniában
szándékos / 3 órája
A tömegbe hajtott egy autós egy németországi farsangi felvonuláson
500 / 3 órája
Nagyszabású kiállítással emlékeznek Raffaello halálának évfordulójára