Sztárvilág

2009.08.26. 12:40

Egerszegi Krisztina: Dehogy vagyok nyugdíjas!

Nyugdíjas lett Egerszegi Krisztina – szóltak hírek. Ilyen fiatalon?! – kapták fel sokan a fejüket. Okkal: nem nyugdíjról, hanem életjáradékról van szó, amely az olimpiai bajnokoknak jár, ha betöltik a 35-öt.

Kiskegyed

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Nettó 398 ezer forint. Ez az az összeg, amelyre már Egerszegi Krisztina is jogosult. Nem minden bajnok kap ennyit, de nem is szerez mindegyikük öt olimpiai aranyat, mint Krisztina, akit az alapösszeg kétszerese illet meg.
[/caption]A háromgyermekes édesanyát nehezen lehet rávenni, hogy nyilatkozzon. Már élsportolóként sem szeretett magáról beszélni. Amióta visszavonult, és csak a családjának él, remélte, szépen lassan elfelejtik. Nem így lett – nincs ember, aki ne ismerné a nevét. Mai napig büszkék vagyunk rá, pedig már több mint húsz éve annak, hogy Szöülban Vitray Tamás azt kiabálta torkaszakadtából: „Gyere, Egérke, gyere, kicsi lány!”

Aktívan telnek napjaim

– Hogy én nyugdíjas? – neveti el magát Krisztina. – Ez így nem hangzik túl jól! Nem tudom, miket írtak rólam, és milyen hozzászólások érkeztek az interneten. Az igazság az, hogy az olimpiai aranyérmesek 35. életévüktől jogosultak havi életjáradékra. Persze már értesítettek arról, hogy jövő év januárjától érkezik majd a pénz. Nagyon megtisztelő és jó érzés. De úgy gondolom, ettől még nem leszek nyugdíjas, hiszen igencsak aktívan telnek a napjaim.Ha elfogy a türelmem, hangos vagyok

– Éppen a Balaton partján pihenünk, de már csak pár napig, hiszen a fiúknak nemsokára kezdődik az iskola. Augusztus végétől már csak arra koncentrálunk, hogy beszerezzünk minden eszközt a tanuláshoz, és hogy kipihenten, újult erővel indítsam őket az iskolába. Úgy érzem, nem vagyok velük nagyon szigorú, sohasem szoktam őket büntetni. Persze előfordul, hogy elfogy a türelmem. Ha csúnyán beszélnek, ha tiszteletlenül viselkednek, és ha valamit huszonnyolcszor kell kérnem, akkor bizony felemelem a hangom. Nem tudnám megmondani, hogy melyikük hasonlít rám, melyikük az apjukra. Három gyermek, három egyéniség.

A fiúk nem lesznek úszóbajnokok!

– Férjemmel egyetértünk abban, hogy tanuljanak meg úszni, de azt, hogy rájuk erőltessük a versenyzést, el sem tudom képzelni! Csak annyit várok el tőlük, hogy választott sportjukat lelkiismeretesen űzzék. Egyáltalán nem kell, hogy a dobogón álljanak, nekem elég, ha a sport rendszert visz az életükbe, és nem kerülnek olyan fiatalok közé, akikkel csak csavarognának szabadidejükben. Örülök, hogy ezt a férjem is így gondolja, pedig sohasem sportolt. Milyen jót szoktam nevetni azon, ha valaki úgy bókol nekem: milyen erős, sportos alkatú a férjed! Ha tudnák, hogy úszni sem szeret! Csak szerencsés alkat.

Életem első meglepetéspartija

– Ádám külsőre valóban erős, határozott ember, és a jelleme is ilyen. Hatalmas szíve van. Augusztus 16-án múltam 35, és szervezett egy meglepetéspartit. Meg szoktuk ünnepelni a családban mindenki névnapját, születésnapját, viszont egyáltalán nem szeretem a felhajtást magam körül. Ez volt az életem első ilyen bulija. Meglepődtem, hogy nekem, aki korábban idegenkedtem az ilyesmitől, mennyire jólesett a figyelmesség. Nagyon meghatódtam, amikor három gyermekem elém állt három egymásba illő kristályteknőssel, és felköszöntöttek. Elárulták, hogy az ajándék legnagyobb fiam ötlete volt, mert szerinte a három teknős őket jelképezi. Nincs ennél szebb pillanat! Ádámmal az idén ünnepeltük 10. házassági évfordulónkat. Mint minden évben ilyenkor, elmentünk vacsorázni ötösben.

Más gyerekét nem tanítottam úszni

– Minden pillanatot élvezek, amit a családommal töltök. Gyakran megkérdezik, mennyi idő jut magamra. Úgy érzem, ez az időszak most nem erről, nem rólam szól. Majd eljön az az idő is, amikor már kirepülnek a szülői házból. Akkor aztán eleget foglalkozhatok majd magammal. Most hárman épp elég feladattal látnak el. Jelenleg főállású édesanyaként vagyok itthon, és a tévhittel ellentétben nem dolgozom. Néha besegítek férjem vállalkozásába, de sohasem volt úszóiskolám – azt a nővérem vezeti, de sokan összekevernek vele. Sohasem tanítottam más gyerekét úszni, csakis a sajátjaimat.

16 arany

Egerszegi Krisztina
Született: 1974. augusztus 16-án
Eredményei: 5 olimpiai aranyérem, 9 Európa-bajnoki aranyérem, 2 világbajnoki aranyérem
Kitüntetései: Az évszázad legjobb magyar sportolónője
Férje: Vigasi Ádám vállalati tréner
Gyermekeik: Bálint (2000. július 27.), Barnabás (2002. február 18.) és Zille (2004. február 17.)

Kiskegyed – Berta Bernadett

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!