jegyzet

2021.05.13. 06:30

Matyi fiú

Bódi Csaba

Hatszáztíz lakost számláló kis falu említése ritkán keveredik NB-s mérkőzés utáni tv-s nyilatkozatba. A mikrofon elé álló sportoló rendre a sablonok valamelyikét húzza elő a talonból. Győzelem, döntetlen és vereség esetén is megvan a bevált formula. Igaz, egy-két perccel a lefújást követően milyen okossággal lehetne meglepni a nézőt vagy a kérdezőt?

A siker zömében a csapat érdeme, a gól előtt lényeges, mi előzte meg, vagyis a saját szerep kiemelése általában a közösség érdeke mögé szorul.

A bölcselet szerint szerencsésebb, ha az ember megvárja, amíg őt dicsérik, mintsem először önmagát tömjénezi.

Mivel Ibrahimovic magasságába emelkedő géniuszok nem termelik a találatokat a honi gyepszőnyegen, olyan értékelés ritkán hallatszik, ami Zlatan védjegye. Vagyis az ego erőteljes kifejezésre juttatása.

– Csak szerényen, úgy és ahogy, amilyen a játéktudásod – mondta a tapasztalt tréner az ifjúnak, amikor az éppen „elszállni” készült győzelmet érő gólja után. Akad, aki ezt az utat követi. Marad a földön, mi több, azon a vidéken, ahonnan származik, és amit akkor sem felejt, amikor teljesen mást várnak tőle.

Egyelőre nem tudni, mennyit jelentett a Vasasnak a Nyíregyházán elszenvedett 2–0-s vereség. Lehet, hogy a végzetet, amennyiben az NB II utolsó fordulójában az angyalföldiek riválisaként a DVSC és a Gyirmót megszerzi a három pontot. Ez azonban még a vasárnap este kérdése, nem úgy, mint a Spartacus emlékezetesre sikeredett stadionbúcsúztatója. Mikor hívhatná fel jobban magára figyelmet egy fiatal játékos, ha nem akkor, amikor az érdeklődés fókusza erre a meccsre vetül? Az élmezőny csapatainak rúgott gól még nagyobb (hír)értékkel bír. Azt túlzás lenne állítani, hogy Gresó Mátyás nevét egy csapásra a fél ország megismerte, ám az elvitathatatlan, hogy a Szpari 24 éves futballistája olyan tavaszt produkált, ami csettintésre érdemes. Az ősszel még az NB III-as Egert erősített szélső 15 NB II-es meccsén remek játék mellett öt gólt szerzett. Ezek közül a ETO ellen elért találat három pontot ért (1–0), a keleti rangadón, a DVSC-vel szembeni (96. percben esett) gól pedig döntetlent (1–1) jelentett a nyírségieknek. A Vasas-verés egyik kulcsfigurája maradandót a pályán, igazán emberit pedig a vonal mellett alkotott.

Évek múlva már nem lesz újdonság, ám ezúttal annak számított az apró borsodi település említése, ahol a család mellett sokan büszkék arra, hogy a Matyi fiú Hidvégardó szülötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!