Jegyzet

2022.03.24. 06:30

Utolérni a szerbeket

Novák Miklós

Kellemes, napsütéses őszi délután volt. Félúton a nyár és a kitörni készülő, akkor éppen ki tudja, hányadik hullám között. Belgrádban az emberek élvezték az ajándékba kapott langy­meleget, megtöltötték a kávé­házakat, és egyre lohadó lelkesedéssel drukkoltak a Roland Garros döntőjében a Rafael Nadaltól élete talán legkínosabb vereségét elszenvedő Novak Djokovicnak. Igen, akkor, október közepén, a vírus megbolondította a sport­életet is. Az élet felé kicsit is bizalommal forduló embernek a legcsekélyebb veszélyérzete sem volt, a Szerbia–Magyarország mérkőzést a labdarúgó Nemzetek Ligájában mégis kriptahangulatban, zárt kapuk mögött játszották.

 

A magyar válogatott ennek ellenére közelmúltbeli legszebb napjait élte. Túl volt a bolgárok elleni győzelmen, s lélekben már az Izland elleni sorsdöntő meccsre készült az Európa-bajnoki pótselejtezőben. Közben két meccset még meg kellett vívni, egyet Belgrádban, egyet Moszkvában. Nehéz próbának tűnt, többek szemében akkor még értelmezhetetlen tétért, s önbizalom-tépázó kudarccal fenyegetve. A magyar válogatott rácáfolt a borúlátó várakozásra, és Könyves Norbert góljával nagyszerű győzelmet aratott. A szerbeknek nem szokásuk megijedni senkitől sem a sportpályán, elismerésüket mi legfeljebb vízilabdában érdemeltük ki, ott és akkor azonban őszinte tisztelettel adóztak a magyar sikernek. Szövetségük elnöke, Ljubisa Tumbakovic a magyar válogatottat dicsérte, a szerb újságírók pedig csak faggatták Marco Rossit, ugyan árulja már el, mi a siker receptje, mert nekik is felírhatná. Már-már elhittük, hogy elértük a szerb futball szintjét, amire ráerősített, hogy megelőztük őket a Nemzetek Ligájában, továbbá mi kijutottunk az Eb-re, ők pedig nem.

 

Aztán következett a jól ismert, fájdalmas kijózanodás. Mi gyengének találtattunk a világbajnoki selejtezőkben, a szerbek viszont csoport­elsőként kijutottak Katarba. Szó sincs immár azonos szintről, sóvárogva soroljuk a szerb válogatott névsorát, a szinte kivétel nélkül az európai futballelitben szereplő játékosokat, s közben óhatatlanul is arra kell gondolnunk, a legnagyobb magyar ígéret, Szoboszlai Dominik azért küzd, hogy visszaszerezze a helyét az RB Leipzigben.

 

A ma esti barátságos meccs végképp tét nélküli, tanulságok levonására mégis alkalmas. Választ kapunk, a nemzetközi porondon mit érhet az NB I gólkirálya, s legfőképpen arra, ég-e a tűz a magyar játékosokban, hogy megmutassák, újra képesek arra, amit egyszer már elértek.

 

Szerbia ismét kilőtt, jó lenne megint utolérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!