jegyzet

2021.06.11. 06:30

Hajrá!

Pajor-Gyulai László

Furcsa egy Európa-bajnokság lesz, annyi szent! Az UEFA tényleg a sportág ünnepének szánta, hogy a rendezést elosztotta tizenhárom helyszín – a vírus miatt ebből csak tizenegy lett – között, hogy minél több nemzet belekóstolhasson egy ekkora esemény hangulatába.

A Puskás Aréna elkészültének hála Budapest sem maradt ki a buliból, a magyar főváros három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont ebben a hónapban.

Csak éppen a kóstolás nem több pillanatnyi élménynél. A jó sorsom eljuttatott már ekkora futballtornára vagy éppen olimpiára, előbbiek rendezésében legfeljebb két ország osztozott, és bizony merőben más hangulat övezte már a kezdés előtt, mint ami most nálunk érezhető. A legutóbbi Európa-bajnokság például egész Franciaországot behálózta, huszonnégy ország szurkolói bukkantak fel több városban, így egy egész ország, egy egész nemzet érezte magáénak az eseményt egy hónapon keresztül. Illetve ennél hosszabb ideig, hiszen már a kezdés előtti hetekben a helyszíneken minden az Eb-ről szólt, a városok díszítése, a boltok kínálata, a vasútállomások és a repülőterek látványa, tényleg szinte szó szerint minden.

Ezt az élményt kétségtelenül csökkenti a rendezés szétosztása. Mi tizenkét napon át leszünk érdekeltek, a június 15-i magyar–portugáltól a június 27-i nyolcaddöntőig, sajnos ebből a kóstolóból kizárólag Budapestnek jut négy falat, így nem is várhatjuk, hogy az egekig szökjön fel az országban az Eb-láz. Még jó, hogy a magyar válogatott ott van a mezőnyben, és két meccset itthon játszik a csoportkörben, mert így ezen a két napon legalább a fővárosban emlékeztethet a hangulat egy kontinenstornáéra. Igen, csak emlékeztet, hiszen a hírek szerint a portugál és francia szurkolók nem verekedtek össze a budapesti jegyekért, kevesen kísérik el a válogatottjukat, így éppen abból a varázslatos nemzetközi kavalkádból láthatunk roppant keveset vagy inkább semmit, ami egy ilyen futballeseményt vagy olimpiát egyedivé, felejthetetlenné és közös élménnyé tud tenni.

Ebben persze elsősorban a járvány a ludas, sokan félnek az utazástól, vagy nincs meg a védettségük. Mi boldogok lehetünk, hogy nézők, mi több, telt ház előtt rendezhetjük meg a hazai meccseinket, legalább a lelátón kivételes lehet a hangulat. Ünnep lesz persze ez az Európa-bajnokság is a maga módján, ráadásul öt év után újra nem kell kedvenceket keresnünk, mert a saját csapatunknak szurkolhatunk. Így aztán, ha Eb, akkor minden mellékes, és ez a legfontosabb: hajrá, magyarok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!