jegyzet

2021.03.09. 06:30

Jégvarázs

Fábik Tibor

Nem volt olyan régen, lassan mégis a múlt ködébe vész, hogy a csíkszeredai születésű Miklós Edit révén akadt egy olyan alpesi sízőnk, aki világkupa-versenyen dobogón, olimpián pedig az első tízben végzett; 2014-ben lesiklásban hetedik lett. A havas lejtők nem a mi terepünk, sílövészetben, sífutásban minden apró kvótát meg kell becsülnünk, így az északisí-vb-n se azt nézzük, hogy lekörözik a sífutóváltónkat. Már az is nagy szó, hogy a múlt héten hosszú idő után egyáltalán volt férfiváltónk, amúgy pedig két ellenfelét meg is előzte.

A jég hátán viszont nagyon szépen megélünk, ezt az ugyancsak múlt vasárnap véget ért rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon is megmutattuk: a hollandiai Dordrechtben három aranyérmet és három ezüstöt szereztünk. Ez attól függetlenül szenzációs szereplés, hogy a sportág világelitjéből a dél-koreaiak és a kínaiak a koronavírus-járványból fakadó utazási nehézségek miatt nem jöttek el a világbajnokságra. Arra a vb-re, amelyet a januári Eb után bizony rossz érzésekkel várhattunk, hiszen Gdanskban két olimpiai bajnokunk, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang érem nélkül maradt. Ebben persze jelentős szerepe volt annak, hogy tavaly mindketten kétszer is elkapták a koronavírust, és a felkészülésükből hosszú hetek estek ki. Az Eb-n egyetlen dobogós helyezésünk volt, egy ezüst, amit 1000 méteren bizonyos Krueger John-Henry szerzett. Nem akárkiről van szó, a honosított fiú a 2018-as phjongcshangi olimpián még az Egyesült Államok színeiben ezüstérmes lett.

Ám amíg az Eb-n három egyéni indulónk lehetett, a vb-n csak kettő, vagyis a trióból valakinek ki kellett maradnia.

A szakvezetés végül a Krueger fiút hagyta ki, aki ennek természetesen nem örült, de fegyelmezetten tudomásul vette.

Ha a Liu testvérek az Eb után az vb-n is gyengén muzsikáltak volna, a szakvezetésről semmi sem mossa le, hogy a messziről jött, magyarul nem beszélő Krueger azért járta meg, mert a válogatásnál nem azonosak a feltételek, a fivéreket egyszerűen „nem lehet” mellőzni. Ám Dordrechtben szinte minden jól sült el: a jégvarázsban Liu Shaoang két aranyat és egy ezüstöt, Liu Shaolin egy aranyat, egy ezüstöt nyert, s persze mindketten benne voltak – Kruegerrel együtt – a második helyezett váltónkban is. A válogatott edzői, a phjongcshangi sikerkovácsok, a kínai Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos jó néhányszor bizonyították már, hogy értik a szakmát. Egy évvel a pekingi téli olimpia előtt erre a legjobbkor erősítettek rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!