Kajak-kenu

2019.09.01. 15:29

Szarvasról indulva kerültek a világ legjobbjai közé

Augusztus utolsó napján Szarvas köszöntötte kajak-kenusait, akik a helyi klubból indulva a válogatottságig jutottak, s részt vettek a Szegeden alig több mint egy hete véget ért rendezett világbajnokságon, mi több, olimpiai kvótákat szereztek a jövő évi Tokiói ötkarikás játékokra.

Gajdács Pál

A klub több évtizedes történetében bőven akadtak nagy egyéniségek, akik később más egyesület színeiben ugyan, de eljutottak a felnőtt válogatottságig, ahol sikeresek is lettek. Arra azonban nem volt példa, hogy nagyjából egy időben olyan nagy létszámban jöjjenek fel tehetségek, mint az elmúlt időszakban.

Volt tehát kiket, Bodonyi Dórát, Dombvári Bencét, Bogár Gábort, Kuli Istvánt és Kós Benedeket ünnepelni szombat délután.

Bodonyi Dóránál azért illik megjegyezni, hogy nemcsak Szarvashoz van erőteljes kötődése, hanem Békésszentandráshoz is, ahol később kajakozott. Szegeden K-1 5000 méteren és Csipes Tamarával, Medveczky Erikával és a mindössze tizenkilenc éves Gazsó Alida Dórával K-4 500 méteren szerzett vb-aranyérmet, s ezzel immáron ötszörös világbajnoknak, s mint ilyen, egyben a sportág örökös bajnokának is mondhatja magát.

Fotók: BMH

A 25 éves roppant nehéz, sérüléssel és betegséggel „színesített” küzdelmes évet átélő klasszis nevét felvésik a Magyar Kajak-kenu Szövetség székházában található márványtáblára is. Neki, és társainak is köszönhető, hogy a magyar hölgyek a világbajnokságon megszerezhető lehetséges hat tokiói olimpiai kvótából ötöt megszereztek.

Kvótát szereztek a K-4, 500 méteren ötödikként célba érő férfiak is, ahol Nádas Bence, Birkás Balázs és a szintén a „közelből”, Gyomaendrődről induló Tótka Sándor mellett Kuli István öregbítette a szarvasi klub hírnevét.

Bogár Gábor K-2 500 méteren Noé Zsomborral ülhetett hajóba a szegedi világeseményen, s noha végig harcban állt a dobogóért, végül ők is ötödikek lettek.

Az ünneplésre érdemesek névsorának ezzel még nincs vége, hiszen Kós Benedekért is szurkolhattak a szarvasiak. Ő K-4 1000 méteren Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, és Kulifai Tamás társaságában döntőzött, és lett majdnem dobogós, negyedik.

Dombvári Bence az első időrendben, aki először tűnt fel, a Körös-parti szakosztályban. A pályafutása során nehéz időszakon átmenő kitűnő kajakos K-1 500 méteren remekül tért vissza a világ élmezőnyébe, ahol ötödikként evezett át a célvonalon.

Az érdeklődök a nevelőegyesület, a Szarvasi Kajak-Kenu Club telephelyén, a Körös partján találkozhattak a versenyzőkkel kötetlen formában és ott voltak természetesen edzőik, Nyerges Attila és Bátor György is.

 

Ahogy esteledni kezdett, az öt világbajnokságot megjárt kajakos sárkányhajóba szállt és a Dobruczki Zsolt – korábbi szakosztály-elnök, önkormányzati képviselő – által diktált tempóban áteveztek a Vízi Színházba, ahol folytatódott az ünneplés. Ahogy a színpadra léptek a sportolók, Varga Viktor a Cervinus Teátrum főrendezője ismertette eredményeiket, a közönség ovációja közepette.

A város elismerő okleveleit Babák Mihály polgármester, Giricz Katalin, az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke valamint Kiss Attila képviselő, bizottsági tag adta át, majd itt is kötetlen program következett: fotózás, szelfizés, beszélgetés. Az érdeklődők számát látva valószínűsíthető, hogy itt jobban elfáradtak, mint a szegedi világbajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!