Vizes vb – úszás

2017.07.30. 18:32

Hosszú Katinka világbajnok 400 méter vegyesen

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. A magyar úszó negyedszer világelső ebben a számban.

A háromszoros olimpiai bajnok, a szám ötkarikás címvédője és világcsúcstartója 4:29.33 perces világbajnoki rekorddal csapott célba. A bajai úszósztár – aki nagy világversenyeken (olimpia, vb, Eb) legutóbb a 2012-es londoni ötkarikás döntőben nem tudott nyerni – a legjobb idővel várhatta a finálét, a szurkolók elképesztő őrjöngése közepette lépett be a medencetérbe.

A rajt után a magyar úszó elsőnek jött fel a víz alól, és pillangón nagyjából fél testhossz előnyt dolgozott ki. Háton a várakozásoknak megfelelően növelte előnyét, így az elődöntővel ellentétben a japán riválisának ezúttal esélye sem volt arra, hogy a közelébe férkőzzön. A mezőny egyik legjobb gyorsúszójaként esélyt sem hagyott a többieknek, és 4:29.33-as világbajnoki csúccsal, pályafutása harmadik legjobb eredményével ért célba.

Első útja férjéhez, egyben edzőjéhez, Shane Tusuphoz vezetett, majd egy magyar zászlóba takarózva hagyta el a medenceteret.

Hosszú 2009-ben Rómában, 2013-ban Barcelonában és 2015-ben Kazanyban is megnyerte ezt a számot, ő az első női úszó, aki 400 méter vegyesen négyszer is a dobogóra állhatott, már korábbi három sikere is egyedüli rekord. A 28 éves Hosszú így két arany- (200 és 400 m vegyes), valamint egy ezüst- (200 m hát) és egy bronzéremmel (200 pillangó) zárta a világbajnokságot. Hosszú 13. világbajnoki érmét szerezte, ezzel a magyar ranglistán behozta Cseh Lászlót.

A klasszis a vasárnapi zárónapot követő sajtótájékoztatóján elmondta, megpróbál minél több emléket elmenteni erről a vb-ről, hiszen olyan fantasztikus élményeket kapott a közönségtől, melyek szinte megismételhetetlenek. Hozzátette, természetesen sokat is tanult a világbajnokságon, összességében pedig rendkívül elégedett, ugyanis az időeredmények mellett fontos, hogy soha nem szerzett még négy érmet egy világbajnokságon.

„Remélem, sok gyerek volt a lelátón, akiket inspirált ez a két hét, és egyszer majd azt mondják, nagy sportolók akarnak lenni, akik képviselik Magyarországot. Pici kis ország vagyunk, de a sport kitűnő lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat”

- mondta Hosszú, aki szinte semmi pihenőt nem engedélyez magának, hiszen a héten már Moszkvában vesz részt a világkupa-versenyen.

Hosszú kitért a világbajnokság fantasztikus hangulatára is, mint elmondta, rendkívül örül neki és büszke rá, hogy a Budapestre érkező úszó barátai kivétel nélkül elképedtek a kiváló rendezésen, illetve a város szépségén is.

Eredmény:

1. Hosszú Katinka 4:29.33 perc

2. Mireia Belmonte (Spanyolország) 4.32.17

3. Sydney Pickrem (Kanada) 4:32.88

(Borítóképünkön a győztes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után. MTI-fotó: Illyés Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!